• Etusivu
  • LVI

Huoneistokohtainen ilmanvaihto kannattaa

– tehokas ratkaisu taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 07.02.2025
20192_56270.jpg

Ilmanvaihdon automatisointi koetaan helppoutena, joka korostuu useissa käyttäjäkokemuksissa. Loimaalainen Merja Kivimäki kertoi käyttäjähaastattelussa olevansa tyytyväinen Vallox ilmanvaihtokoneeseen, koska se on ”helppo, huoleton ja huomaamaton”. Automatisoitu ilmanvaihto antaa hänelle kuitenkin mahdollisuuden itse säätää sitä tarpeen mukaisesti.

Samankokoisissa kerros- tai rivitaloasunnoissa voi asukkaiden määrä vaihdella sekä pysyvästi että vuorokauden eri aikoina. Asukkaat työskentelevät, laittavat ruokaa ja harrastavat hyvinkin eri aikaan. Vaihtelua esiintyy myös vuodenaikojen mukaan, sillä osa asunnoista saattaa olla pitkiäkin aikoja tyhjillään esimerkiksi mökkeilykautena. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa, että keskitetty, tiettyihin kellonaikoihin tehostettu ilmanvaihto ei enää parhaalla mahdollisella tavalla vastaa tarpeita, vaan asukkaat kaipaavat yksilöllisempiä mahdollisuuksia ilmanvaihdon tehon säätöön.

Asukastyytyväisyydessä helppous ja huomaamattomuus ovat valttia

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Käyttäjälähtöinen ja automatisoitu ilmanvaihto koetaan käytön kannalta helppona ja vaivattomana. Kosteus- ja hiilidioksidianturit tuovat ilmanvaihtoon automaatiota, jolloin asukkaan harteille jää vähemmän säätämistä. Tällä tavoin saavutetaan myös entistä energiatehokkaampaa asumista.

Automatiikka haistelee ilmaa

Käytännössä automatisoitu ilmanvaihto tapahtuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla. Kosteusanturi haistelee ilman kosteuspitoisuutta ja tehostaa ilmanvaihtoa, kun siihen on tarvetta. Tarve nousee esimerkiksi saunomisen, peseytymisen ja pyykkäämisen aikana. Kun liika kosteus on poistettu, ilmanvaihdon teho pienenee automaattisesti.

Hiilidioksidianturi puolestaan tarkkailee hengityksestä syntyvän hiilidioksidin määrää ilmassa. Kun talo täyttyy ihmisistä, nousee hiilidioksidin määrä. Tehostettu ilmanvaihto on silloin tarpeen, jotta sisäilma pysyy raikkaana ja helppona hengittää. Kun asunto on puolestaan tyhjillään, automatisointi pienentää tehoa. Automatisoinnilla päästään myös energiataloudellisempaan asumiseen.

Aktiivinen asukas voi toki säätää ilmanvaihdon tehoa myös itse. Säätäminen tapahtuu joko ilmanvaihtoon yhdistetyn liesikuvun tai erillisen ohjaimen kautta. MyVallox-laitteissa ilmanvaihdon ohjaus on mahdollista myös maksuttoman pilvipalvelun kautta. Taloyhtiön näkökulmasta asukkaan mahdollisuus säätää kotinsa ilmanvaihtoa itse, omien tarpeidensa mukaisesti, lisää asumistyytyväisyyttä.

<p data-block-key="ywzc4">Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.</p>
Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.

Ilmanvaihtokone mahtuu pieneen tilaan

Ilmanvaihtokoneen ei tarvitse olla kooltaan iso ollakseen tehokas huolehtimaan asuntokohtaisesta ilmanvaihdosta. Valloxin 101 MV ilmanvaihtokone on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin, kuten kerros- ja rivitaloasuntojen kylpyhuoneisiin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se sopii pesutornin päälle. Siellä sijaitessaan kone on helppo huoltaa ja se on huomaamaton.

Uudentyyppisen kattoasennuslevyn ansiosta Vallox 101 -ilmavaihtokoneen asennus on aiempaa helpompaa. Kattoasennuslevyn voi asentaa valmiin kattopinnan alapuolelle tai sen voi upottaa osittain katon sisälle, jolloin asennuskorkeus on kaikkein matalin, matalimmillaan jopa alle 500 mm. Maalatun peitelistan ansiosta erillistä listoitusta ei tarvita.

Säästöä energiankulutuksessa

Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen uudentyyppiset puhaltimet tuottavat enemmän tehoa pienellä sähkönkulutuksella. Koneen sulatusautomatiikka pitää tulo- ja poistoilmavirran suhteen aina tasaisena. Koska tuloilma lämmitetään poistoilman lämpöä hyödyntäen, sähkönkulutus laskee. Lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtokone käyttää jopa 75% poistoilman lämmöstä tuloilman lämmittämiseen.

Katso esite huoneistokohtaisesta asuntoilmanvaihdosta

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
Nainen istuu ikkunan edessä pitäen sylissään koiraa
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20229_79639.jpg
Hirsitalon hyvän sisäilman salaisuus: ilmanvaihto sekä puun ominaisuudet
Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton