• Etusivu
  • Remontti

Sähkösaneeraus maksaa itsensä takaisin

Luotettavan kumppanin neuvot satavat taloyhtiön laariin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 21.03.2023Päivitetty 10.08.2023
20233_81215.jpg

Taloyhtiöissä sähköjärjestelmän kokonaisremontti tai tarpeiden mukainen laajennus on aina ison pohdinnan paikka. Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 20–40 vuotta. Huolellinen suunnittelu ja ammattiapu ovat keskeisessä asemassa.

Poimi artikkelista 3 säästövinkkiä!

Kunnossapito- ja korjausohjelma viitoittaa tietä

Taloyhtiöiden lakisääteisessä kunnossapito-ohjelmassa suunnitellaan hyvissä ajoin etukäteen tarvittavia isoja remontteja linjasaneerauksesta sähkösaneeraukseen. Näihin isoihin urakoihin kannattaa aina ottaa avuksi ammattilainen, jonka tietämykseen voi nojata mahdollisten muiden elämää helpottavien ja kustannuksia laskevien järjestelmien käyttöönotossa.

Automaation ja älyn lisääminen on yksi oleellinen asia. Taloyhtiöissä on sähköjärjestelmän lisäksi lukuisia koneita ja laitteita, joita on mahdollista ohjata älykkäästi, säästää sekä energiaa, että rahaa. Automaatioon siirtyminen kannattaa ajoittaa muun isomman saneerauksen, kuten linjasaneerauksen yhteyteen, pyytää useampia tarjouksia ja verrata niitä ammattilaisten kanssa.

Esimerkiksi KNX-kiinteistöautomaatioon on mahdollista liittää asuntojen valaistus, jäähdytys, ilmanlaadunmittaus, ilmanvaihdon ohjaukset, kotona-poissa-painike ja puheohjaus. Nämä voidaan lisätä haluttaessa rakennusautomaatioon tai sähköautonlatauksiin käyttötarpeitten mukaan. Näin on toimittu esimerkiksi Vaasan Lindparkenissa.

ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmä tarjoaa laajasti kodin toimintojen ohjausta mobiilisti tai ohjauspainikkeista. Kun esimerkiksi valoja säädetään käyttötarpeen mukaan, tuottaa se säästöä energiataloudellisesti sekä rahallisesti.

Sähköä saa säästettyä tehokkaasti myös varustamalla valoja liiketunnistimilla rappukäytäviin, kellariin, autokatokseen ja vaikkapa häkkivarastoon.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 1

Kun taloyhtiössä tulee tarve lisätä valaistusta sisällä tai ulkona, samaan remonttiin kannattaa pohtia valaistuksen kokonaisvaltaista uudistusta ohjauksineen. Valaistuksen uusiminen ledeiksi maksaa itsensä takaisin huoltokäyntien vähetessä sekä käyttökustannusten pienentyessä. Ledien energiankulutus on noin 60 prosenttia vähemmän loisteputkiin verrattuna ja niillä on pitkä vaihtoväli.

LUE PIHAVALAISTUKSESTA >>

Kerralla monta asiaa kuntoon

Kun taloyhtiössä on esimerkiksi putkiremontin vuoksi rakenteet auki, tulee silkkaa säästöä jo pelkästään siitä, että asioita tehdään yhtä aikaa. Monesti linjasaneerauksen yhteydessä tehdäänkin sähköjen uusinta.

Nykyajan tarpeet ovat hyvin erilaisia kuin vuosikymmeniä sitten. Sähkön ryhmittely ja suunnittelu korostuu tämän päivän remonteissa. Myös erilaiset tele- ja dataratkaisut kannattaa yhdistää samaan saneeraukseen. Pistorasiat ovat yksi tärkeä ja toiminnallinen kohde.

ABB:n valikoimista löytyy erilaisia USB-pistorasioita, joissa on mahdollista ladata isompiakin laitteita tai esimerkiksi kahta matkapuhelinta samaan aikaan.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 2

Kylmäkellareiden ja jäähdytettyjen varastojen tarvekartoitus. Mikäli viilennettävät varastotilat ovat selkeästi vajaakäytöllä, taloyhtiössä kannattaa keskustella niiden tarpeesta. Voisiko saneerauksen yhteydessä vanhat kellaritilat muuttaa paremmin nykytarpeita vastaaviksi? Muista kuitenkin ahkerassa käytössä olevien kylmäkellarien kunnon tarkistus, termostaatin lämpötila-arvon tulee olla +4-6 astetta.

LUE SÄHKÖLAITTEIDEN UUSIMISESTA >>

Vaihdata ovipuhelinjärjestelmä nykyaikaiseen ABB Welcome -ovipuhelimeen ja uusi lukitus samalla. ABB:n valikoimista löytyy kahdenlaisia ovipuhelimia niin analogiseen kohteeseen kuin lähiverkkoonkin, ilman ylimääräisen kaapeloinnin tarvetta.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 3

Huomioi taloyhtiön kuluissa myös nämä: Tarkista sulanapitojärjestelmän tila. Laitteen tulee olla pois päältä kesällä ja kovilla pakkasilla. Termostaatilla toimivat järjestelmät kannattaa pitää päällä vain sään vaihteluiden aikaan, ulkolämpötilan ollessa +2…-2 astetta.

LUE KODINOHJAUKSESTA >>

ABB on taloyhtiöiden luotettu kumppani

ABB on luotettava yhteistyökumppani taloyhtiöiden sähköremonteissa, eikä vähiten siksi, että tuotteita saa pitkälle tulevaisuuteen.

ABB Oy
Remontti
suunnittelu
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81084.jpg
Miten taloyhtiössä kartoitetaan tulevaisuuden sähköntarpeet?
Taloyhtiössä, jossa putkiremontti alkaa olla ajankohtainen, sähköjärjestelmä voi olla vielä teknisesti toimiva. Mikäli järjestelmä on alkuperäinen, se alkaa kuitenkin olla ajastaan jäljessä monessa asiassa. Sähköremontti parantaa turvallisuutta, energiatehokkuutta ja nostaa kiinteistön arvoa.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
Spigot lvis-suunnittelu
Selkeyttä projektin kustannus- ja aikatauluhallintaan
Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.
suuresta ikkunasta näkyy vehreä metsä keittiönpöydän taustalla
Painike ei enää määrää kaapin paikkaa
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat sijoitettua katkaisijan tai säätimen vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto, jota on yleisesti saatavilla. Se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.Langattomat tuotteet ovat saatavissa sekä IMPRESSIVO®- että Jussi-sarjassa.
20221_75458.jpg
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi - katso mitä remontti maksoi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton