• Etusivu
  • Remontti

Sähkösaneeraus maksaa itsensä takaisin

Luotettavan kumppanin neuvot satavat taloyhtiön laariin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 21.03.2023Päivitetty 10.08.2023
20233_81215.jpg

Taloyhtiöissä sähköjärjestelmän kokonaisremontti tai tarpeiden mukainen laajennus on aina ison pohdinnan paikka. Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 20–40 vuotta. Huolellinen suunnittelu ja ammattiapu ovat keskeisessä asemassa.

Poimi artikkelista 3 säästövinkkiä!

Kunnossapito- ja korjausohjelma viitoittaa tietä

Taloyhtiöiden lakisääteisessä kunnossapito-ohjelmassa suunnitellaan hyvissä ajoin etukäteen tarvittavia isoja remontteja linjasaneerauksesta sähkösaneeraukseen. Näihin isoihin urakoihin kannattaa aina ottaa avuksi ammattilainen, jonka tietämykseen voi nojata mahdollisten muiden elämää helpottavien ja kustannuksia laskevien järjestelmien käyttöönotossa.

Automaation ja älyn lisääminen on yksi oleellinen asia. Taloyhtiöissä on sähköjärjestelmän lisäksi lukuisia koneita ja laitteita, joita on mahdollista ohjata älykkäästi, säästää sekä energiaa, että rahaa. Automaatioon siirtyminen kannattaa ajoittaa muun isomman saneerauksen, kuten linjasaneerauksen yhteyteen, pyytää useampia tarjouksia ja verrata niitä ammattilaisten kanssa.

Esimerkiksi KNX-kiinteistöautomaatioon on mahdollista liittää asuntojen valaistus, jäähdytys, ilmanlaadunmittaus, ilmanvaihdon ohjaukset, kotona-poissa-painike ja puheohjaus. Nämä voidaan lisätä haluttaessa rakennusautomaatioon tai sähköautonlatauksiin käyttötarpeitten mukaan. Näin on toimittu esimerkiksi Vaasan Lindparkenissa.

ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmä tarjoaa laajasti kodin toimintojen ohjausta mobiilisti tai ohjauspainikkeista. Kun esimerkiksi valoja säädetään käyttötarpeen mukaan, tuottaa se säästöä energiataloudellisesti sekä rahallisesti.

Sähköä saa säästettyä tehokkaasti myös varustamalla valoja liiketunnistimilla rappukäytäviin, kellariin, autokatokseen ja vaikkapa häkkivarastoon.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 1

Kun taloyhtiössä tulee tarve lisätä valaistusta sisällä tai ulkona, samaan remonttiin kannattaa pohtia valaistuksen kokonaisvaltaista uudistusta ohjauksineen. Valaistuksen uusiminen ledeiksi maksaa itsensä takaisin huoltokäyntien vähetessä sekä käyttökustannusten pienentyessä. Ledien energiankulutus on noin 60 prosenttia vähemmän loisteputkiin verrattuna ja niillä on pitkä vaihtoväli.

LUE PIHAVALAISTUKSESTA >>

Kerralla monta asiaa kuntoon

Kun taloyhtiössä on esimerkiksi putkiremontin vuoksi rakenteet auki, tulee silkkaa säästöä jo pelkästään siitä, että asioita tehdään yhtä aikaa. Monesti linjasaneerauksen yhteydessä tehdäänkin sähköjen uusinta.

Nykyajan tarpeet ovat hyvin erilaisia kuin vuosikymmeniä sitten. Sähkön ryhmittely ja suunnittelu korostuu tämän päivän remonteissa. Myös erilaiset tele- ja dataratkaisut kannattaa yhdistää samaan saneeraukseen. Pistorasiat ovat yksi tärkeä ja toiminnallinen kohde.

ABB:n valikoimista löytyy erilaisia USB-pistorasioita, joissa on mahdollista ladata isompiakin laitteita tai esimerkiksi kahta matkapuhelinta samaan aikaan.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 2

Kylmäkellareiden ja jäähdytettyjen varastojen tarvekartoitus. Mikäli viilennettävät varastotilat ovat selkeästi vajaakäytöllä, taloyhtiössä kannattaa keskustella niiden tarpeesta. Voisiko saneerauksen yhteydessä vanhat kellaritilat muuttaa paremmin nykytarpeita vastaaviksi? Muista kuitenkin ahkerassa käytössä olevien kylmäkellarien kunnon tarkistus, termostaatin lämpötila-arvon tulee olla +4-6 astetta.

LUE SÄHKÖLAITTEIDEN UUSIMISESTA >>

Vaihdata ovipuhelinjärjestelmä nykyaikaiseen ABB Welcome -ovipuhelimeen ja uusi lukitus samalla. ABB:n valikoimista löytyy kahdenlaisia ovipuhelimia niin analogiseen kohteeseen kuin lähiverkkoonkin, ilman ylimääräisen kaapeloinnin tarvetta.

Info

Info

SÄÄSTÖVINKKI 3

Huomioi taloyhtiön kuluissa myös nämä: Tarkista sulanapitojärjestelmän tila. Laitteen tulee olla pois päältä kesällä ja kovilla pakkasilla. Termostaatilla toimivat järjestelmät kannattaa pitää päällä vain sään vaihteluiden aikaan, ulkolämpötilan ollessa +2…-2 astetta.

LUE KODINOHJAUKSESTA >>

ABB on taloyhtiöiden luotettu kumppani

ABB on luotettava yhteistyökumppani taloyhtiöiden sähköremonteissa, eikä vähiten siksi, että tuotteita saa pitkälle tulevaisuuteen.

ABB Oy
Remontti
sähkö
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
20236_82391.jpg
Ihanan kotoisa ja älykäs asunto­messu­kohde Lilla Hygge - katso kuvat
Jos haet inspiraatiota tunnelmallisesta ja tummiakaan värejä pelkäämättömästä sisustuksesta, kurkista Loviisan asuntomessujen Lilla Hygge-kohteeseen. Lampelan perheelle valmistettu Dekotalon Lilla Hygge tarjoaa kaikkea tätä ja vähän enemmänkin. Talo on suunniteltu lapsiperheen arkeen, mutta ylellistä arjen luksusta ja älykästä järjestelmää unohtamatta.Talosta löytyy riittävästi tilaa lapsiperheen asua ja toimia yhdessä, mutta rakennusta ei silti ole tehty liian suureksi. Upean kodin huoneistoala on 159 m². Talossa on erityisesti kiinnitetty huomiota kauniisiin sekä käytännöllisiin yksityiskohtiin.
20213_69415.jpg
Sähköistys mukavuustasolle myös loma-asunnossa
Vapaa-ajan asuminen on muuttunut viime vuosina ainakin loma-asuntojen sijainnin ja varustelutason osalta. Nykyään halutaan vapaa-ajan asunnot lähelle vaikkapa laskettelurinteitä tai golfkenttiä. Myös etätyöskentely on siirtynyt mökeille Ja kaiken tasoiset mökit tekevätkin nyt kauppansa juuri etätyöskentelytarkoituksiin. Iso osa mökeistä kaipaa kuitenkin pientä päivitystä, ennen kuin ne soveltuvat etätyöskentelyyn.
202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton