• Etusivu
  • Talo

Kodinohjaus on avain mukavampaan asumiseen taloyhtiössä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 30.05.2017Päivitetty 19.06.2023
20175_49360.jpg

Ammatikseen valaistuksia luovan Antti Rinteen kotiin asennettiin ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmä, jolla asunnon valaistustunnelmia saadaan muuteltua tarpeen mukaan.

Antti Rinne herää aamulla omassa sängyssään vasta saneeratussa kodissaan. Hän ojentaa kätensä, napsauttaa kytkimestä ja kohta keitetyn kahvin tuoksu leijailee asunnossa. Illalla kannatti ladata kahvinkeitin valmiiksi.

Koti, työtila ja toimisto

ABB-free@home-järjestelmä mahdollistaa useita asioita. Yksi ja tärkeä sellainen Antille on asunnon monikäyttöisyys. Järjestelmän asennuksen jälkeen asunto toimii kotina, työtilana sekä toimistona. Vuoden käyttökokemuksen jälkeen ABB-free@home-järjestelmän hauskin kuriositeetti on yhä kahvinkeitto. Antti Rinnettä on aina kiinnostanut tekniikka - työn puolestakin. Hän tekee työkseen ääntä ja valoa, Antin yritys Riemurinne Ky:n erikoisosaamista on tapahtuma- ja esitystekniikka.

ABB:n tekninen asiantuntija Sakari Hannikka tiivistää ABB-free@home-kodinohjauksen ytimeksi asumisen mukavuuden kodin valojen ja muiden sähkölaitteiden ohjauksen taholta.

Yksi painallus vaihtaa tilan

Antin avara koti toimii kotina ja toimistona. Valoalan ammattilaisena hän on tietoinen valaistuksen tärkeyden eri tunnelmien luomisessa. Aamulla kotona samassa tilassa voi olla palaveri asiakkaan kanssa, päivällä tehdään toimistotöitä ja illalla saatetaan juhlia ystävien kesken. Jokaisella tilanteella on oma valaistuksensa yhden painalluksen takana. Valaistuksella leikkiminen on erityisesti Antin mieleen.

iPadia hipaisemalla Rinne vaihtaa valaistuksen toiseen. Vaihtoehtoja on nyt 15 (muun muassa Tappara, saunailta, jatkot, siivous, yö ja päivä). Joustavaa järjestelmää pystyy laajentamaan helposti sekä vapaasti ohjelmoimaan toimintoja. Hannikka ehdottaakin olohuoneeseen liiketunnistinta uusien vaihtoehtojen ohjaukseen.

Pienessä sähkökeskuksessa on ABB-free@home-järjestelmän äly.

Pienessä sähkökeskuksessa on ABB-free@home-järjestelmän äly.

Kotiautomaatio saneeraukseen mukaan

Antti Rinteen asunto remontointiin lattiasta kattoon. Remontissa laitettiin myös asunnon sähköistys uusiksi. Sähkösuunnittelijalle on ilo tavata henkilö, joka suhtautuu taloautomaatioon ennakkoluulottomasti. Suunnittelijoille taloautomaatio on arkipäivää.

Taloautomaatiojärjestelmään tutustuttaessa moni kuitenkin yllättyy iloisesti: järjestelmä ei olekaan niin kallis kuin luultiin ja pienillä jipoilla saadan aikaan iso vaikutus.

Muokkaus ja helppous

Sähkösuunnittelija tai -urakoitsija auttaa alkuun kenet tahansa taloautomaation alkuaskelissa - alan ammattilainen, kuten Antti Rinne, ei tarvitse olla. ABB-free@home-järjestelmässä on painotettu suunnittelun, asennuksen, käyttöönoton ja käytön helppoutta. Järjestelmä auttaa tavallisessa perhearjessa esiin nousevissa tilanteissa.

ABB:n Hannikka nostaa esiin esimerkin perhearjen helpottamisesta, kun lähdetään kotoa: yksi painike sammuttaa kaikki kodin valot. Voiko sen helpommaksi valojen sammutus enää tulla?

Antti Rinteen asunnon ABB-free@home-järjestelmä
Antti asuu 1979 Tampereen Hervantaan rakennetussa kerrostalossa ylimmässä kerroksessa. Saneerauksen yhteydessä asuntoon asennettiin ABB-free@home-järjestelmä. Katon alaslasku mahdollisti järjestelmän vaatiman väyläkaapeloinnin sekä sähkövedot.

ABB-free@home-järjestelmä ohjaa asunnon valaistusta, verhoja sekä lattialämmitystä. Sillä ohjataan myös parvekkeen säteilylämmitintä, jossa on automaattinen poiskytkentä. Asunnon valaistuksen värit tulevat 17 kappaleesta erilaisista Philips Hue -lampuista, joita ABB-free@home-järjestelmä ohjaa langattomasti.

Huomio

Huomio

Arkea helpottava ABB-free@home-järjestelmä

Kodin sähköistyksen ohjaus helpottuu huomattavasti kotiautomaatiolla: valaistus, kaihtimet, markiisit, lämmitys, ilmastointi ja ovipuhelin voidaan liittää samaan järjestelmään. Asukkaalla on mahdollisuus luoda omia tilanneohjauksia omien mieltymystensä mukaan ja muokata tilanteita helposti. Mm. huonelämpötilojen huonekohtainen ohjaus on kätevä huoneissa, joissa ei oleskella juurikaan.

Järjestelmää ohjataan painikkeilla, tabletilla tai älypuhelimella. Etäohjaus onnistuu myös.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.
202112_73940.jpg
Kaukolämpö kehittyy - 5 ajatusta tulevaisuudesta
Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.
tiputtava hana lisää vedenkulutusta
Täsmällinen vedenkulutuksen seuraaminen missä ja milloin tahansa
Vedenkulutuksen ajantasaisen seurannan ja kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen ei tarvitse aiheuttaa kiinteistönomistajille kohtuutonta työtaakkaa. Oikeastaan päinvastoin, siirtyminen älykkääseen vedenmittaukseen auttaa vähentämään hallinnollista työmäärää ja vapauttamaan aikaa muuhun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton