• Etusivu
  • Talo

Kotiautomaatio on avain mukavampaan asumiseen taloyhtiössä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 30.05.2017Päivitetty 20.03.2024
20175_49360.jpg

Antti Rinne herää aamulla omassa sängyssään. Antti ojentaa kätensä, napsauttaa kytkimestä ja kohta keitetyn kahvin tuoksu leijailee asunnossa. Illalla kannatti ladata kahvinkeitin valmiiksi.

Ammatikseen valaistuksia luovan Antti Rinteen kotiin asennettiin ABB-free@home-kotiautomaatio, jolla esimerkiksi Antille tärkeitä asunnon valaistustunnelmia saadaan muuteltua tarpeen mukaan.

Koti, työtila ja toimisto

ABB-free@home-kotiautomaatiojärjestelmä mahdollistaa useita asioita. Yksi ja tärkeä sellainen Antille on asunnon monikäyttöisyys. Kotiautomaation asennuksen jälkeen asunto toimii kotina, työtilana sekä toimistona. Vuoden käyttökokemuksen jälkeen ABB-free@home-järjestelmän hauskin kuriositeetti on yhä kahvinkeitto.

Antti Rinnettä on aina kiinnostanut tekniikka - työn puolestakin. Hän tekee työkseen ääntä ja valoa, Antin yritys Riemurinne Ky:n erikoisosaamista on tapahtuma- ja esitystekniikka.

ABB:n tekninen asiantuntija Sakari Hannikka tiivistää ABB-free@home-kotiautomaation ytimeksi asumisen mukavuuden kodin valojen ja muiden sähkölaitteiden ohjauksen taholta.

Kotiautomaatio vaihtaa valaistuksen tilan

Antin avara koti toimii kotina ja toimistona. Valoalan ammattilaisena hän on tietoinen valaistuksen tärkeyden eri tunnelmien luomisessa. Aamulla kotona samassa tilassa voi olla palaveri asiakkaan kanssa, päivällä tehdään toimistotöitä ja illalla saatetaan juhlia ystävien kesken. Jokaisella tilanteella on oma valaistuksensa yhden painalluksen takana. Valaistuksella leikkiminen on erityisesti Antin mieleen.

iPadia hipaisemalla Rinne vaihtaa valaistuksen toiseen. Vaihtoehtoja on nyt 15 (muun muassa Tappara, saunailta, jatkot, siivous, yö ja päivä). Joustavaa järjestelmää pystyy laajentamaan helposti sekä vapaasti ohjelmoimaan toimintoja. Hannikka ehdottaakin olohuoneeseen liiketunnistinta uusien vaihtoehtojen ohjaukseen.

Info

Info

Luo valaistuksella tunnelmaa

Valaistuksen avulla voidaan luoda monenlaista tunnelmaa.

  • Lämmin valkoinen valo (2700K-3000K) on rauhoittava ja rentouttava,
  • viileä valkoinen valo (4000K-5000K) on energisoiva ja virkistävä,
  • päivänvalo (5000K-6500K) tunnetaan myös mielialaa ja tuottavuutta parantavana.

Kotiautomaatio saneeraukseen mukaan

Antti Rinteen asunto remontointiin lattiasta kattoon. Remontissa laitettiin myös asunnon sähköistys uusiksi. Sähkösuunnittelijalle on ilo tavata henkilö, joka suhtautuu kotiautomaatioon ennakkoluulottomasti. Suunnittelijoille kotiautomaatio on arkipäivää.

Kotiautomaatiojärjestelmään tutustuttaessa moni kuitenkin yllättyy iloisesti: järjestelmä ei olekaan niin kallis kuin luultiin ja pienillä jipoilla saadan aikaan iso vaikutus.

Kotiautomaation muokkaus ja helppous

Sähkösuunnittelija tai -urakoitsija auttaa alkuun kenet tahansa kotiautomaation alkuaskelissa - alan ammattilainen, kuten Antti Rinne, ei tarvitse olla. ABB-free@home-järjestelmässä on painotettu suunnittelun, asennuksen, käyttöönoton ja käytön helppoutta. Järjestelmä auttaa tavallisessa perhearjessa esiin nousevissa tilanteissa.

ABB:n Hannikka nostaa esiin esimerkin perhearjen helpottamisesta, kun lähdetään kotoa: yksi painike sammuttaa kaikki kodin valot. Voiko sen helpommaksi valojen sammutus enää tulla?

Antti Rinteen asunnon ABB-free@home-järjestelmä

Saneerauksen yhteydessä asuntoon asennettiin ABB-free@home-kotiautomaatio. Katon alaslasku mahdollisti järjestelmän vaatiman väyläkaapeloinnin sekä sähkövedot.

ABB-free@home-kotiautomaatio ohjaa asunnon valaistusta, verhoja sekä lattialämmitystä. Sillä ohjataan myös parvekkeen säteilylämmitintä, jossa on automaattinen poiskytkentä. Asunnon valaistuksen värit tulevat 17 kappaleesta erilaisista Philips Hue -lampuista, joita ABB-free@home-järjestelmä ohjaa langattomasti.

Info

Info

Arkea helpottava ABB-free@home-kotiautomaatio

Kodin sähköistyksen ohjaus helpottuu huomattavasti kotiautomaatiolla: valaistus, kaihtimet, markiisit, lämmitys, ilmastointi ja ovipuhelin voidaan liittää samaan järjestelmään. Asukkaalla on mahdollisuus luoda omia tilanneohjauksia omien mieltymystensä mukaan ja muokata tilanteita helposti. Mm. huonelämpötilojen huonekohtainen ohjaus on kätevä huoneissa, joissa ei oleskella juurikaan.

Järjestelmää ohjataan painikkeilla, tabletilla tai älypuhelimella. Etäohjaus onnistuu myös.

ABB Oy
Talo
automaatio
kotiautomaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20199_60195.jpg
Miksi sähkösaneeraus kannattaa?
Kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksenyhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kustannustehokkaasti. Lisäksi taloyhtiön sähköjohtojen ja putkien elinkaari on laskennallisesti sama, eli 30-50 vuotta. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät kiinteistön ja asuntojen arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.- Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan saman aikaisesti varmistetaan energiatehokkuuden kannalta järkevät ratkaisut. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon, sanoo Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä.Sähkösaneerausta suunniteltaessa on hyvä tarkistaa, että sähkökalusteet vastaavat nykyajan elektroniikan tarpeita sekä valaistuksen ajanmukaisuus ja riittävyys. Ehkä on hyvä ottaa myös esille sähköautojen mahdolliset latauspisteet ja niiden laajentaminen tarpeen lisääntyessä.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20184_52708.jpg
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
20221_76664.jpg
Tekoälyä, energiatehokkuutta ja lastaustaskuja - Tällainen on Tokmannin huippumoderni varasto
Mäntsälään nousevan Tokmannin varaston erikoisuutena on hukkalämmön hyödyntäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton