• Etusivu
  • Talo

Sähkösaneeraus taloyhtiössä kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 05.02.2019Päivitetty 28.08.2023
20199_60195.jpg

Kerrostalon ja muun kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksen yhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kaikkiin asuntoihin kustannustehokkaasti.

Kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksenyhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kustannustehokkaasti. Lisäksi taloyhtiön sähköjohtojen ja putkien elinkaari on laskennallisesti sama, eli 30-50 vuotta. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät kiinteistön ja asuntojen arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.

- Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan saman aikaisesti varmistetaan energiatehokkuuden kannalta järkevät ratkaisut. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon, sanoo Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä.

Sähkösaneerausta suunniteltaessa on hyvä tarkistaa, että sähkökalusteet vastaavat nykyajan elektroniikan tarpeita sekä valaistuksen ajanmukaisuus ja riittävyys. Ehkä on hyvä ottaa myös esille sähköautojen mahdolliset latauspisteet ja niiden laajentaminen tarpeen lisääntyessä.

Tarvitaanko kodinohjausta?

Linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa miettiä sähkösaneerauksen taso, halutaanko toteuttaa pieni vai iso muutos? Halutaanko samalla kodinohjausta vai pelkästään kytkimien ja pistorasioiden vaihto. Kun taloyhtiössä päädytään linjasaneeraukseen, kannattaa miettiä myös sähköjen osalta mitä tarvitsee tulevaisuudessa ja minkälaiset toiminnot helpottavat arkea.

ABB-free@home-kodinohjaus on hyvä valinta silloin, kun halutaan ohjata valaistusta, kaihtimia ja markiiseja, lämmitystä ja ilmastointia. Myös ovipuhelin voidaan liittää samaan järjestelmään. Asukas voi luoda itselleen omia tilanneohjauksia erilaisia arkielämän tilanteita varten ja muokata niitä helposti. Esimerkiksi huonelämpötilat voi näin pitää sopivina ja säästää lämmityskuluja silloin, kun huoneissa ei oleskella. Järjestelmän ohjaus on helppoa ja onnistuu painikkeilla, tabletilla tai älypuhelimella, myös etänä.

Tutustu myös ovipuhelinjärjestelmän uusimiseen >> Helppo ovipuhelinjärjestelmän modernisointi

Kodinohjausjärjestelmällä ohjataan kodin sähköisiä toimintoja.

Kodinohjausjärjestelmällä ohjataan kodin sähköisiä toimintoja.

Kosteusvahti ehkäisee vesivahinkoja

Kosteusvahtikannattaa asentaa esimerkiksi astianpesukoneen alle. Kosteusvahdin anturina toimii teippianturi tai johdinpari, jonka kuoritut päät kiinnitetään valvottavaan kohteeseen. Kun johtimien väliin ilmaantuu vettä tai kosteutta, antaa kosteusvahti hälytyksen. Hälytys kuitataan painikkeella, jonka merkkivalo jää palamaan, kunnes kosteus on poistunut. Järjestelmään liitettävän välireleen avulla voidaan ohjata päävesijohdon magneettiventtiiliä katkaisemaan vedentulo automaattisesti hälytyksen yhteydessä.

20199_60197.jpg

Jatkoroikkien tilalle riittävästi pistorasioita

Kukapa ei olisi törmännyt siihen, että pistorasiat eivät riitä. Saneerauksen yhteydessä on helppo lisätä pistorasioita keittiönkaappien alle pintaan siististi kulma-asennuksena. Pintaan asennettavaan kulma-asennusrasiaan voi asentaa USB-pistorasian, jolloin puhelin on helppo ladata, ja pistorasia on käytettävissä muuhun tarkoitukseen. Listapistorasioita käyttämällä saadaan tehtyä siistit asennukset lattianrajaan.

Kotimaiset saneerauskeskukset kerros- ja rivitaloihin >>

20199_60196.jpg
Keittiöremontin yhteydessä kannattaa miettiä kulmapistorasioita.

Keittiöremontin yhteydessä kannattaa miettiä kulmapistorasioita.

Info

Info

Laadukkaat sähkötuotteet ABB:ltä

Valitse taloyhtiöösi laadukkaat ja turvalliset sähköistysratkaisut ABB:ltä. Tutustu tuotevalikoimaamme ja ota yhteyttä - autamme sinua löytämään sähköistys- ja automaatiotarpeisiisi sopivat ratkaisut.

Valikoimastamme löydät tuotteet rakennusten sähköistykseen aina asennuskalusteista ABB-free@home-kotiautomaatioonKNX-taloautomaatioon ja sähköautonlataukseen

Voit luottaa siihen, että tuotteemme ovat turvallisia ja laadukkaita, ja ne on suunniteltu ja valmistettu kaikkien terveyteen, turvallisuuteen ja laatuun liittyvien vaatimusten mukaisesti.

ABB Oy
Talo
sähkö
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
20221_76676.jpg
Sähkötekniset laitteet on hyvä uusia ajoissa
Taloyhtiön on lain mukaan pidettävä kunnossa kaikki taloyhtiöön kuuluvat perusjärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiseen. Perusjärjestelmiin kuuluvat lämmitys, sähkö, vesi, viemäröinti, tiedonsiirto, kaasu, ilmanvaihto ja muut sen kaltaiset järjestelmät. Kaikki nämä kuuluvat siis taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään hallitukselta kunnossapitoselvityksiä taloyhtiön remonttitarpeista. Kuka sitten on taloyhtiössä vastuussa ja mistä sähköteknisten järjestelmien osalta?
202111_73441.jpg
Pienempi hiilijalanjälki ja energiankulutus - vaihtoehtoja löytyy
Rakennuksen energiatehokkuus on kokonaisuus, johon tulisi huomioida rakenteiden ja täydentävien rakennusosien, kuten ikkunoiden lisäksi lämmitysratkaisu, ilmanvaihto ja erilaiset ohjaus- ja säätöjärjestelmät. Uudisrakentamisessa kokonaisuus on helppo huomioida, kun eri suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä.Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuus tulisi selvittää jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä. Luvan varaisissa toimenpiteissä se on välttämättömyys. Rakennusta tulisi myös tarkastella kokonaisuutena, ettei käy niin, että yksi korjaus tekee seuraavan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Korjaukset tulisi aikatauluttaa tai yhdistää järkevästi. Eli ei pelkästään pinnoiteta julkisivua, jos lisäeristämistarve on ilmeinen.
20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
plugitin latauspaikat taloyhtiön parkkipaikalla. Kuvassa valkoinen sähköauto on ladattavana parkkihallissa
Sähköauton lataamisen ero omakotitalossa ja taloyhtiössä
Sähköauton lataaminen omakotitalossa ja taloyhtiössä eroaa pääasiassa siksi, että taloyhtiössä asioita on harkittava ja suunniteltava huolellisemmin yhteisen tilan ja resurssien takia. Mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon erilaisia ratkaisuja mietittäessä?Tässä artikkelissa vertailemme sähköauton lataamisessa huomioitavia asioita omakotitalossa ja taloyhtiössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton