• Etusivu
  • Talo

Helppo ovipuhelinjärjestelmän modernisointi

Osittain vaikka langattomasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 16.02.2024
20206_65187.jpg

Kerrostalojen vanhat soittokellojärjestelmät voidaan uusia ABB:n moderniin, modulaarisiin ovipuhelinjärjestelmiin

Ovipuhelintekniikka on mennyt aimo harppauksin eteenpäin, eikä saneerauskohteissa enää ole väliä, päästäänkö käyttämään vanhoja putkituksia vai ei. Nykyaikainen IP-tekniikka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa ovipuhelinjärjestelmä myös osittain langattomasti. Tarvitaan vain toimivat internetyhteydet.

Analoginen vai IP-järjestelmän ovipuhelin?

ABB-Wellcome ovipuhelinjärjestelmiä löytyy kahden laisia. ABB-Wellcome on perinteistä analogista parikaapelia käyttävä ovipuhelin. ABB-Wellcome IP käyttää hyväkseen taas Ethernet-verkkoa eli internetyhteyttä. Vertailtaessa analogista ja Ethernet-verkkoa käyttävää IP-ovipuhelinta, suurin ero löytyy IP-pohjaisen järjestelmän helpommalla asennettavuudella, se kun ei tarvitse uutta kaapelointia, jos olemassaolevaa yleiskaapelointia voidaan hyödyntää.

Jos omassa taloyhtiössä kaapelien vetäminen tuntuu mahdottomalta, on hyvä harkita IP-video-ovipuhelinjärjestelmään siirtymistä.

ABB-Wellcome IP soveltuu analogista järjestelmää paljon suurempiinkin asuinkerrostaloihin ja toimistoihin. Käytännössä laitemäärä on riittävä kaikissa tilanteissa, sillä yhteen järjestelmään voidaan kytkeä jopa 2 miljoonaa laitetta.

Toisaalta ei analogisesta ABB-Wellcome -ovipuhelimestakaan kapasiteetti ihan heti lopu kesken, sillä yhteen järjestelmään voi liittää jopa 15 000 asuntoa. Molempia järjestelmiä voidaan käyttää mobiililaitteilla.

Info

Info

Kun taloyhtiössä ollaan vaihtamassa ovipuhelimia

Taloyhtiöpäättäjänä, kun olet vaihtamassa ovipuhelimia uusiin, sinun kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Teknologia: Onko uusi ovipuhelinjärjestelmä analoginen vai digitaalinen? Digitaaliset järjestelmät tarjoavat usein enemmän ominaisuuksia, kuten videopuhelut tai mobiili-integraatiot.
  2. Asennus ja ylläpito: Kuinka helppoa uuden järjestelmän asentaminen on? Tarvitaanko uusia kaapelointeja vai voidaanko käyttää olemassa olevia? Kuinka helppoa järjestelmän ylläpito on?
  3. Käyttäjäystävällisyys: Onko uusi järjestelmä helppokäyttöinen? Onko siinä selkeät ohjeet ja opastus?
  4. Turvallisuus: Kuinka turvallinen uusi järjestelmä on? Onko siinä esimerkiksi koodilukko tai muu lisäturvatoiminto?
  5. Takuu ja huolto: Kuinka pitkä takuu uudella järjestelmällä on? Onko huoltopalvelu saatavilla ja kuinka nopeasti se toimii?

Nämä ovat vain joitakin asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon uutta ovipuhelinjärjestelmää harkitessasi.

Lue myös ovipuhelinjärjestelmän turvallisuudesta >>

Modularinen rakenne

ABB:n tuotteista löytyy laaja valikoima ovipuhelimia hyvinkin erilaisiin kohteisiin. ABB-Welcome -järjestelmän modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikea ovipuhelin lisätoimintoineen. Tuotteet sopivat erinomaisesti omakotitaloista aina rivi- ja kerrostaloihin, niin uudis- kuin saneerauskohteisiinkin.

Vanha soittojärjestelmä on siis helposti uusittavissa käyttäen hyväksi vanhaa kaapelointia. Vanhasta kaapeloinnista riippuu, voidaanko ovipuhelimeen saada myös kuvayhteys ääniyhteyden lisäksi.

Ovipuhelinten ulkoyksiköt

ABB:n moduuleista koottavat ovipuhelinten ulkoyksiköt helpottavat juuri oikean ratkaisun löytämistä. Ulkoyksikkö voi olla laajuudeltaan 1-12 moduulia. Ulkoyksiköitä voi yhdessä rakennuksessa olla 9 kappaletta. Haluttuja ominaisuuksia on helppo lisätä järjestelmään, esimerkiksi avaimeton kulkumahdollisuus RFID-kortinlukijalla tai koodinäppäimistöllä. Tuotevalikoimasta löytyy myös valmiiksi kootut ulkoyksiköt.

<p data-block-key="fw6s4">ABB-Welcome-ulkoyksiköt kestävät hyvin pakkasta (-40 C), rankkasateita, UV-säteilyä ja ilkivaltaa (IK07).</p>
ABB-Welcome-ulkoyksiköt kestävät hyvin pakkasta (-40 C), rankkasateita, UV-säteilyä ja ilkivaltaa (IK07).

Ovipuhelinjärjestelmä ohjaa jopa hissiä

Hissien ohjaus voidaan liittää osaksi ovipuhelinjärjestelmää hissiadapterin ja hissireleen avulla. Vieraalle avataan ulko-ovi huoneiston sisäyksiköstä, jolloin samanaikaisesti hissi lähtee alaovelle. Hissi vie vieraan suoraan haluttuun kerrokseen, missä isäntä ottaa vieraan vastaan. Hissi ei pysähdy matkalla muissa kerroksissa, vaikka kerrosnappuloita painettaisiinkin.

Info

Info

ABB-Welcome ovipuhelimissa on monia hyviä ominaisuuksia:

  • Huurtumisen esto takaa hyvän kuvanlaadun kaikissa olosuhteissa
  • Infrapunavalon ansiosta käyttäjä näkee vieraan selvästi myös pimeällä.
  • Ovipuhelinta soittaneiden kuvan tallennus videosisäyksikköön
  • Näppäinten taustavalo syttyy automaattisesti hämärässä, mikä helpottaa ulkoyksikön käyttöä.
  • Ulkoyksikön ilkivaltaluokitus on IK07
  • Erittäin hyvä kosteuskestävyys (luokat IP54 ja IP55)

Ovipuhelinten sisäyksiköt

Sisäyksiköitä on videokuvaa tallentavasta näytöstä perinteiseen luuriyksikköön. Saatavissa on myös mallit, joissa on induktiosilmukat kuulolaitteen käyttäjiä varten. Asennusvaihtoehtoina ovat uppo, pinta ja pöytäteline. Pöytätelinettä käytetään usein kohteissa, joissa on valvoja tai vahtimestari. Riippuen mallista, sisäyksiköihin saa muun muassa soitonsiirron, sisäpuhelumahdollisuuden, mykistystoiminnon ja viestien tallentamisen.

Saneerauskohteissa ovipuhelimien sisäyksikkö voidaan kätevästi kohottaa neljällä korokepalalla hieman irti seinästä, jolloin tarvittava kaapelointi voidaan tehdä pinta-asennuksena.

<p data-block-key="rqene">ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmään voit liittää lisälaitteena myös kameroita. Sisäyksiköksi valittavissa näyttö, luuri tai luuriton audiosisäyksikkö</p>
ABB-Welcome -ovipuhelinjärjestelmään voit liittää lisälaitteena myös kameroita. Sisäyksiköksi valittavissa näyttö, luuri tai luuriton audiosisäyksikkö

Ovipuhelimen etäkäyttö mobiililaitteilla

Ovipuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää etänä mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella tai tabletilla. Ovipuhelimen soittoon voi vastata, vaikka asukas itse ei olisikaan kotona. Mobiilikäyttö mahdollistaa jopa oven avaamisen tulijalle etänä. Etäkäyttö vaatii IP-gatewayn ja internet-liittymän.

Lisäkameroilla turvallisuutta ympäristöösi

Ovipuhelinjärjestelmään on saatavilla laadukkaat kamerat, joilla voidaan varmistaa kiinteistön turvallisuus. Ovipuhelinjärjestelmän lisäkamerat ovat korkealaatuisia analogisia kameroita, joilla lisätään kiinteistön turvallisuutta merkittävästi. Modulaariseen ulkoyksikköön voidaan suoraan liittää yksi lisäkamera ilman lisätarvikkeita. Yhteensä kameroita voidaan yhdistää 36 kappaletta.

20201_62395.jpg

Ohjaa ovipuhelinjärjestelmää sovelluksella

Ovipuhelinjärjestelmä on helposti liitettävissä ABB-free@home-kodinohjaukseen tai KNX-taloautomaation kanssa. Koti- ja taloautomaatiojärjestelmät lisäävät kiinteistön turvallisuutta entisestään ja parantavat asumismukavuutta. MyBuildings-sovelluksen kautta pystyy etävalvomaan kameroiden avulla kiinteistöllä liikkuvia henkilöitä.

MyBuildings-sovellus on pilvipalveluna tarjottava online-alusta ABB:n digitaalisille tuotteille, jolla käyttäjät voivat hoitaa ja kontrolloida kodinohjausjärjestelmiään. Järjestelmän kautta tarjotaan pääsy muun muassa ABB-free@home, KNX ja ABB-Welcome tuotteisiin. Sovellus on kehitetty helpottamaan asunnon omistajien ja huoltoliikkeiden elämää ja tekemään asumisesta turvallisempaa.

Varaosia saatavilla myös tulevaisuudessa

Aina on myös hyvä investoida sellaiseen tekniikkaan ja varsinkin toimittajaan, joka ei ole katoamassa markkinoilta minnekään. - Kirjavilla kotiautomaatiomarkkinoilla oli myös helppo luottaa siihen, että ABB:n järjestelmä ei katoa markkinoilta muutamassa vuodessa. ABB tuntui turvalliselta ja luotettavalta kumppanilta, kertoo Iisalmen Resiinankulman sähkösuunnittelun ja -urakan toteuttanut Arto Sahlström.

Kun valitset korkealaatuiset ABB-Wellcome tuotteet, niin tiedät kenelle avaat ovesi myös tulevaisuudessa.

Lue linja-ja sähkösaneerauksen järkiliitosta >>

ABB Oy
Talo
taloyhtiön hallinnointi
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

joku soittaa ovikellua
Tiedätkö kenelle avaat ovesi?
Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on keskeinen osa asumismukavuutta ja turvallisuutta. Monet asukkaat luottavat siihen päivittäin, avatessaan ovensa vierailijoille. Kuitenkin harva pysähtyy pohtimaan, miten hyvin ovipuhelinjärjestelmä oikeasti toimii.Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja vanhat ovipuhelinjärjestelmät voivat jäädä jälkeen nykypäivän vaatimuksista. Esimerkiksi videopuhelumahdollisuudet ja älykkäät ratkaisut ovat nykyaikaisia standardeja, jotka voivat parantaa merkittävästi taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeää tarkastella, vastaavatko taloyhtiön järjestelmät nykyajan tarpeisiin.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton