• Etusivu
  • Talo

Missä kunnossa taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on?

Tiedätkö kenelle avaat taloyhtiön ovet?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 26.03.2021Päivitetty 12.03.2024
tiedätkö-kenelle-avaat-ovesi-abb-1920x1080

Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on keskeinen osa asumismukavuutta ja turvallisuutta. Monet asukkaat luottavat siihen päivittäin, avatessaan ovensa vierailijoille. Kuitenkin harva pysähtyy pohtimaan, miten hyvin ovipuhelinjärjestelmä oikeasti toimii.

Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?

Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja vanhat ovipuhelinjärjestelmät voivat jäädä jälkeen nykypäivän vaatimuksista. Esimerkiksi videopuhelumahdollisuudet ja älykkäät ratkaisut ovat nykyaikaisia standardeja, jotka voivat parantaa merkittävästi taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeää tarkastella, vastaavatko taloyhtiön järjestelmät nykyajan tarpeisiin.

Huomio

Huomio

Toimi näin

  • Älä päästä ketään tuntematonta ovikellon soittajaa taloyhtiösi rappukäytävään. Viranomaiset pääsevät kyllä itse sinne tarvittaessa.
  • Usein ovisilmä asuntosi ovella ei riitä, vaan lisää turvallisuutta saat ovipuhelimiin liitetyllä kameralla. Ovisilmään kurkistaminen kuitenkin kannattaa aina, jos muuta ei ole tarjolla.
  • Kameravalvonta taloyhtiön pihalla lisää turvallisuutta ja pitää myös kutsumattomat vieraat poissa. Kameravalvonnasta tulee aina ilmoittaa selkeästi kyltein. Naapurin pihaa tai yleisiä alueita ei saa kuvata. Kameravalvonnasta on tehtävä rekisteriseloste.

Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä ei ole pelkästään käytännöllinen vaan myös turvallisuuteen vaikuttava osa asumista. Sen kunnon tarkastelu, huolto ja tarvittavat päivitykset ovat investointi asukkaiden turvallisuuteen ja taloyhtiön viihtyvyyteen. Tiedätkö, kenelle avaat ovesi? Tarkista taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä ja varmista, että se on kunnossa.

ABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin, olipa kyseessä sitten kerrostalo, omakoti- tai rivitalo. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.

Ovipuhelinjärjestelmän modernisointi saneerauskohteessa nykyaikaiseksi onnistuu vaihtamalla vanha järjestelmä ABB-Welcome-järjestelmään. Saneerauksessa voidaan yleensä hyödyntää myös vanhaa kaapelointia. Olemassa olevasta kaapeloinnista riippuu, voidaanko ovipuhelimeen saada ääniyhteyden lisäksi myös kuvayhteys.

ABB-ovipuhelinjärjestelmän ulkoyksiköt

Ovipuhelinjärjestelmän ulkoyksiköiden tehtävänä voi olla asukkaan päästäminen huoneistoon tai porraskäytävään oman henkilökohtaisen koodin avulla tai vierailija saa yhteyden asuntoon, johon on menossa. ABB-Welcomen järjestelmässä voi olla ulkoyksiköitä yhdessä rakennuksessa jopa 9 kpl ja yhdestä ulkoyksiköstä voidaan soittaa 250 asuntoon. Tuotevalikoimasta löytyy jokaiseen taloyhtiöön sopiva ratkaisu, oli sitten kyse omakoti-, rivi- tai kerrostaloista. Tuotevalikoimasta voi valita valmiin vakio mallin tai tarvittava kokoonpano kootaan erillisistä moduuleista kohteen tarpeiden mukaan.

Ulkoyksiköiden huurtumisen esto takaa hyvän kuvanlaadun kaikissa sääolosuhteissa (-40 °C - +70 °C) ja infrapunavalon ansiosta käyttäjä näkee vieraan selvästi myös pimeällä. Hämärässä näppäinten taustavalo syttyy automaattisesti , mikä helpottaa ulkoyksikön käyttöä. Ulkoyksikköjen ilkivaltaluokitus on IK07 ja ne kestävät myös hyvin myös kosteutta (IP54, sadesuojalla varustettuna IP55).

Hyvä lisäominaisuus on esimerkiksi avaimeton kulkumahdollisuus RFID tai RFIC-kortinlukijalla tai koodinäppäimistöllä.

Nainen soittaa kerrostalon alaovella summeria
20213_69517.jpg

Sisäyksiköt

Ovipuhelinjärjestelmän sisäyksiköiden tehtävänä asunnossa on vastaanottaa ulkoyksiköstä tulevat soitot ja asukas voi puhua sekä saada näköyhteyden vierailijaan ja avata hänelle oven. ABB-Welcome -järjestelmän sisäyksiköitä on näyttökuvia tallentavasta näytöstä aina perinteiseen luuriyksikköön. Saatavissa on myös malli, jossa on induktiosilmukka kuulolaitteen käyttäjiä varten. Asennusvaihtoehtoja ovat uppoon, pintaan ja pöytätelineeseen. Pöytätelinettä käytetään etenkin toimistoympäristössä. Mallista riippuen sisäyksiköihin saa muun muassa soitonsiirron, sisäpuhelumahdollisuuden, mykistystoiminnon ja viestien tallentamisen.

Saneerauskohteissa ovipuhelimien sisäyksikkö voidaan helposti kohottaa neljällä korokepalalla hieman irti seinästä, jolloin tarvittava kaapelointi voidaan tehdä pinta-asennuksena.

Ovipuhelimen etäkäyttö mobiililaitteilla

ABB-Welcome -ovipuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää etänä älypuhelimella tai tabletilla. Ovipuhelimen soittoon voi vastata, vaikka asukas itse ei olisikaan kotona. Mobiilikäyttö mahdollistaa jopa oven avaamisen tulijalle etänä. Etäkäyttö vaatii IP-gatewayn ja internet-liittymän, joissakin malleissa IP-gateway on jo sisäänrakennettuna sisäyksikössä.

Lisäkameroilla lisää turvallisuutta

ABB-ovipuhelinjärjestelmän lisäkamerat ovat korkealaatuisia analogisia kameroita, joilla lisätään kiinteistön turvallisuutta merkittävästi. Modulaariseen ulkotauluun voidaan suoraan liittää yksi lisäkamera ilman lisätarvikkeita. Kaiken kaikkiaan yhdessä järjestelmässä voi olla 36 kameraa.

Ohjaa ovipuhelimella myös hissiä tai liitä se osaksi kotiautomaatiojärejstelmää

Hissien ohjaus voidaan liittää osaksi ovipuhelinjärjestelmää. Vieraalle avataan ulko-ovi huoneiston sisäyksiköstä, jolloin samanaikaisesti hissi lähtee alaovelle. Hissi vie vieraan suoraan haluttuun kerrokseen, missä isäntä ottaa vieraan vastaan.

Ovipuhelinjärjestelmä on helposti liitettävissä ABB-free@home- tai KNX-automaatiojärjestelmään. Koti- ja taloautomaatiojärjestelmät lisäävät kiinteistön turvallisuutta entisestään ja nostavat asumismukavuutta.

ABB Oy
Talo
sähkö
taloyhtiön hallinnointi
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
201611_47747.jpg
Yksinkertaista ja helppoa kodin tilanneohjausta - ABB Free@home
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmänavulla ohjaat joustavasti ja helposti kodin valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja ovipuhelinta.
20213_69678.jpg
Tukes varoittaa hengenvaarasta: Taloja puretaan sähköjen ollessa vielä päällä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa rakennusalan ammattilaisia purkutöiden aikaisista virheistä. Viraston tietoon on tullut jopa hengenvaaraa aiheuttavia tapauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton