• Etusivu
  • Talo

Missä kunnossa taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on? Tiedätkö kenelle avaat oven?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 26.03.2021Päivitetty 24.10.2023
tiedätkö-kenelle-avaat-ovesi-abb-1920x1080

Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?

Huomio

Huomio

Toimi näin

  • Älä päästä ketään tuntematonta ovikellon soittajaa taloyhtiösi rappukäytävään. Viranomaiset pääsevät kyllä itse sinne tarvittaessa.
  • Usein ovisilmä asuntosi ovella ei riitä, vaan lisää turvallisuutta saat ovipuhelimiin liitetyllä kameralla. Ovisilmään kurkistaminen kuitenkin kannattaa aina, jos muuta ei ole tarjolla.
  • Kameravalvonta taloyhtiön pihalla lisää turvallisuutta ja pitää myös kutsumattomat vieraat poissa. Kameravalvonnasta tulee aina ilmoittaa selkeästi kyltein. Naapurin pihaa tai yleisiä alueita ei saa kuvata. Kameravalvonnasta on tehtävä rekisteriseloste.

ABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin, olipa kyseessä sitten kerrostalo, omakoti- tai rivitalo. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.

Ovipuhelinjärjestelmän modernisointi saneerauskohteessa nykyaikaiseksi onnistuu vaihtamalla vanha järjestelmä ABB-Welcome-järjestelmään. Saneerauksessa voidaan yleensä hyödyntää myös vanhaa kaapelointia. Olemassa olevasta kaapeloinnista riippuu, voidaanko ovipuhelimeen saada ääniyhteyden lisäksi myös kuvayhteys.

Ulkoyksiköt

Moduuleista koottavat ulkotaulut helpottavat juuri oikean ratkaisun löytämistä erilaisiin kohteisiin. Ulkotauluja voi olla yhdessä rakennuksessa jopa 9 kappaletta ja yhdestä ulkotaulusta voidaan soittaa jopa 250 asuntoon. Ulkoyksikkö saadaan soveltuvaksi kuhunkin saneerattavaan kohteeseen valitsemalla sopivat moduulit.

Ulkotauluissa huurtumisen esto takaa hyvän kuvanlaadun kaikissa sääolosuhteissa (-40 °C - +70 °C) ja infrapunavalon ansiosta käyttäjä näkee vieraan selvästi myös pimeällä. Näppäinten taustavalo syttyy automaattisesti hämärässä, mikä helpottaa ulkoyksikön käyttöä. Ulkoyksikköjen ilkivaltaluokitus on IK07. Ne kestävät myös hyvin myös kosteutta (IP54, sadesuojalla varustettuna IP55).

Haluttuja ominaisuuksia on helppo lisätä järjestelmään, esimerkiksi avaimeton kulkumahdollisuus RFID-kortinlukijalla tai koodinäppäimistöllä.

LUKUVINKKI!Sähkötyöt kannattaa tehdä linjasaneerauksen yhteydessä >>

20213_69516.jpg
20213_69517.jpg

Sisäyksiköt

Sisäyksiköitä on videokuvaa tallentavasta näytöstä perinteiseen luuriyksikköön. Saatavissa on myös malli, jossa on induktiosilmukka kuulolaitteen käyttäjiä varten. Asennusvaihtoehdot ovat uppoon, pintaan ja pöytätelineeseen.

Pöytätelinettä käytetään etenkin toimistoympäristössä. Mallista riippuen sisäyksiköihin saa muun muassa soitonsiirron, sisäpuhelumahdollisuuden, mykistystoiminnon ja viestien tallentamisen.

Saneerauskohteissa ovipuhelimien sisäyksikkö voidaan kätevästi kohottaa neljällä korokepalalla hieman irti seinästä, jolloin tarvittava kaapelointi voidaan tehdä pinta-asennuksena.

LUKUVINKKI!Toteuta ovipuhelinjärjestelmä osin vaikka langattomasti >>

Etäkäyttö mobiililaitteilla

Ovipuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää etänä älypuhelimella tai tabletilla. Ovipuhelimen soittoon voi vastata, vaikka asukas itse ei olisikaan kotona. Mobiilikäyttö mahdollistaa jopa oven avaamisen tulijalle etänä. Etäkäyttö vaatii IP-gatewayn ja internet-liittymän.

Etäkäyttö mobiililaitteilla

Ovipuhelinjärjestelmän lisäkamerat ovat korkealaatuisia analogisia kameroita, joilla lisätään kiinteistön turvallisuutta merkittävästi. Modulaariseen ulkotauluun voidaan suoraan liittää yksi lisäkamera ilman lisätarvikkeita. Kaiken kaikkiaan yhdessä järjestelmässä voi olla 36 kameraa.

Lisäkameroilla lisää turvallisuutta

Hissien ohjaus voidaan liittää osaksi ovipuhelinjärjestelmää. Vieraalle avataan ulko-ovi huoneiston sisäyksiköstä, jolloin samanaikaisesti hissi lähtee alaovelle. Hissi vie vieraan suoraan haluttuun kerrokseen, missä isäntä ottaa vieraan vastaan.

Ohjaa myös hissiä

Ovipuhelinjärjestelmä on helposti liitettävissä ABB-free@home-kodinohjaukseen tai KNX-taloautomaatioon. Koti- ja taloautomaatiojärjestelmät lisäävät kiinteistön turvallisuutta entisestään ja parantavat asumismukavuutta. "myBuildings"-sovelluksen kautta pystyy etävalvomaan kameroiden avulla kiinteistöllä liikkuvia henkilöitä.

ABB Oy
Talo
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Ilmainen kuvasto taloyhtiön automaatiotarpeisiin
ABB-free@home Helpompaa kodin ohjausta esittelee ratkaisuja kaikkiin kodinohjausongelmiin ja tarpeisiin.ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmäABB KNX -taloautomaatioABB Wellcome -ovipuhelimetABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20234_81399.jpg
Pienennä energiankulutusta mökillä - ohjaa etänä
Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Etäohjaus voisi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu sekä mittaviin energiansäästöihin että valvonnan ongelmiin.
1960-luvun kerrostalon remontti 2
Parvekelasitus suojaa
Tampereen teknillisen yliopiston tohtori Jussi Mattila on tutkinut parvekelasitusten vaikutuksia betonirakenteiden rapautumisen hidastamisessa. Runsaat kaksi vuotta kestänyt tutkimus todisti parvekelasitusten suojaavan sekä itse rakenteita että pinnoitteita.Tutkimuskohteena oli kolme, vuonna 1978 valmistunutta kerrostaloa, jotka sijaitsivat Tampereella ja Espoon Suvelassa. Tutkitut parvekkeet avautuivat etelään ja länteen ja mukana oli sekä lasitettuja että lasittamattomia parvekkeita.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton