• Etusivu
  • Piha

Ilkivalta taloyhtiössä – ongelmana töhryä, virtsaa ja rikottuja ikkunoita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2010Päivitetty 19.07.2022
20219_72295.jpg

Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Valoa ja valvontaa

Pieninkin yhteistyö ilkivaltaa vastaan kannattaa, koska kustannukset tulevat viime kädessä asukkaan itsensä maksettavaksi. Mikäli ilkivallan tekijää ei saada kiinni, lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi.

Jatkuva laskujen tulva lankeaa viime kädessä asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. On siis edullisempaa kerätä roska maasta vaikka se ei olisikaan oma. Siisti ympäristö vähentää tutkitusti ilkivallan tekoja.

Valaisinten lisääminen ja niiden toimivuuden jatkuva huolenpito ovat paitsi tehokas keino ilkivaltaa vastaan, myös maisemoinnin kannalta oiva ratkaisu. Pimeiden nurkkien puute poistaa niin virtsaajat kuin töhrijät ja lisää alueen viihtyisyyttä.

Info

Info

Asukkaiden osallistuminen valvontaan ja raportointi vioista pitävät taloyhtiön tilat miellyttävinä kaikille.

Valvontakameroiden asentaminen yleisiin tiloihin voisi myös olla eräs ratkaisu mutta kuinka moni taloyhtiö on valmis sijoittamaan tekniikkaan jopa tuhansia euroja ja kuinka moni asukas on valmis elämään valvovan silmän alla? Ovien lukitseminen onkin helppo ja yleensä halvin tapa pyrkiä estämään varkaudet ja ilkivalta. Toisaalta se saattaa hetkellisesti lisätä esimerkiksi rikottujen ikkunoiden lukumäärää kun asukkaat unohtavat avaimet kotiin ja sisälle on päästävä, keinolla millä hyvänsä.

Tapauksia riittää

Eräässä taloyhtiössä ulkopuolinen ilkivalta oli osittain saatu kuriin, kun maanantai-aamuisin porraskäytävien ovisyvennykset pestiin painepesurien kanssa. Tällä tavoin ympäristö näytti arkisin siistiltä eikä virtsalammikoita ilmestynyt kuin viikonloppuöisin.

Samaisen taloyhtiön ongelma olikin sisäpuolella. Varastotiloihin murtauduttiin usein vaikka ne sijaitsivat lukkojen takana. Joku, jolla oli avain, pääsi turmelemaan ja varastamaan asukkaiden omaisuutta. Kaikista murroista tehtiin rikosilmoitus ja siitä kerrottiin varastojen ovissa. Valitettavasti nämäkään toimenpiteet eivät poistaneet ongelmaa.

Naapuritalon seinää taasen käytettiin taiteilijauran kehittämiseen. Kerta toisensa jälkeen seinään ilmestyi esimerkiksi tussilla tehty taideteos, joka kuvan tai tekstin muodossa ilmensi tekijänsä olotilaa. Tässä tapauksessa valaistus katkaisi taiteilijoiden urat välittömästi.

Teko seuraa toista

Ilkivallan teko aiheuttaa nopeasti dominopalikka-efektin. Kun töhrylle tai rikotulle ikkunalle ei välittömästi tehdä jotain, on jo seuraava tekijä valmiina iskuun. Taloyhtiöt asukkaineen voivat taistella tehokkaastikin ongelmia vastaan, vaikka se tuntuisikin turhalta. Näin esimerkiksi kiinteistöissä, jotka ovat jatkuvasti ilkivallan kohteina. Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Mikäli kiinteistöä ei edes yritetä pitää siistinä, sille syntyy uhkaava ja epämiellyttävä imago.

Pahimmassa tapauksessa asukkaita muuttaa pois eikä uusia saada tilalle. Kun asiakkaita ei enää ole, alueen palvelujen kannattavuus heikkenee ja lopulta niidenkin on pantava lappu luukulle. Kerran muodostettu mielipide pysyy vankkumattomana pitkään.

Vuosikymmeniäkin aiemmin huonossa maineessa ollut asuinalue tai yksittäinen kiinteistö kärsii huhupuheista ja mielipiteistä, vaikka todellinen tilanne olisikin päinvastainen. Kerran menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin.

Info

Info

Turvallisuus taloyhtiössä– Lue lisää

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81400.jpg
Sähkö­autojen lataus­ratkaisussa kaikki alkaa kartoituksella
Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat sähköautojen lataamiseen. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma.Rakennamme Plugitilla aikaa ja käyttöä kestäviä latausratkaisuja, jotka toimivat nyt ja tulevaisuudessa. Meidät tunnetaan paitsi edelläkävijänä latausteknologiassa, myös erityisesti asiakaslähtöisistä palveluratkaisuista ja koko arvoketjun kattavasta avaimet käteen -ratkaisusta, joka sisältää ratkaisusuunnittelun, latauslaitteet, asennukset sekä ylläpitopalvelun.
20229_79488.jpg
Taloyhtiön ei tarvitse valita mekaanisen lukituksen ja älylukkojen välillä
Abloyn teettämän tutkimuksen mukaan (Dagmar, 2022) lähes 1,8 miljoonaa suomalaisista on kiinnostunut älylukon hankinnasta. Siinä missä patentoitu mekaaninen lukitusjärjestelmä on edelleen tuttu ja turvallinen valinta suomalaisissa kodeissa, kiinnostus älykkään lukituksen mahdollisuuksiin kasvaa jatkuvasti.
20225_78035.jpg
Voiko naapuri kieltää terassin rakentamisen?
Olemme rakentamassa rivitalon takapihalle kattamatonta lautaterassia. Hankkeella on hallituksen hyväksyntä ja yhtiössä on tehty aiemminkin vastaavia terasseja. Nyt kuitenkin rajanaapuri yllättäen ilmoitti, että hän ei salli terassin rakentamista. Onko hänellä oikeus kieltää hallituksen hyväksymä hanke?
20236_82003.jpg
Kunnossapitovastuun siirtäminen osakkaalle?
Käsittääkseni yhtiökokouksessa on mahdollista muuttaa perinteistä vastuunjakotaulukkoa osakkaan vastuulle. Mutta kuinka suuren äänienemmistön muutos vaatii? Otetaan esimerkiksi märkätila saneeraukset ja WC-istuimet mekanismeineen. Eli vain osa vastuusta siirrettäisiin osakkaille. Tälläinen muutos täytyisi todennäköisesti kirjata yhtiöjärjestykseen? Onko tällaisessa prosessissa ristiriitaisuuksia yhdenvertaisuus periaatteen kanssa, koska taloyhtiö on kolmekymmentä vuotta vanha, ja joitakin kustannuksia remonteista on osalle osakkaista korvattu historian aikana vastuunjaon mukaisesti? Vielä, minkälaisia kustannuksia yhtiöjärjestyksen muuttamisesta muodostuu?
201810_55093.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20232_80930.jpg
Pitääkö vesimaksu maksaa, vaikka asunnossa ei olla kuukausiin?
Asumme rivitalossa, jossa vesimaksu maksetaan henkilöluvun mukaan, koska talossa ei ole asuntokohtaista vedenmittausta. Olemme noin 6-7 kuukautta vuodesta pois asunnostamme. Kuuluuko meidän maksaa vesimaksu poissaoloajalta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton