• Etusivu
  • Piha

Ilkivalta taloyhtiössä – ongelmana töhryä, virtsaa ja rikottuja ikkunoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20219_72295.jpg

Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Valoa ja valvontaa

Pieninkin yhteistyö ilkivaltaa vastaan kannattaa, koska kustannukset tulevat viime kädessä asukkaan itsensä maksettavaksi. Mikäli ilkivallan tekijää ei saada kiinni, lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi.

Jatkuva laskujen tulva lankeaa viime kädessä asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. On siis edullisempaa kerätä roska maasta vaikka se ei olisikaan oma. Siisti ympäristö vähentää tutkitusti ilkivallan tekoja.

Valaisinten lisääminen ja niiden toimivuuden jatkuva huolenpito ovat paitsi tehokas keino ilkivaltaa vastaan, myös maisemoinnin kannalta oiva ratkaisu. Pimeiden nurkkien puute poistaa niin virtsaajat kuin töhrijät ja lisää alueen viihtyisyyttä.

Info

Info

Asukkaiden osallistuminen valvontaan ja raportointi vioista pitävät taloyhtiön tilat miellyttävinä kaikille.

Valvontakameroiden asentaminen yleisiin tiloihin voisi myös olla eräs ratkaisu mutta kuinka moni taloyhtiö on valmis sijoittamaan tekniikkaan jopa tuhansia euroja ja kuinka moni asukas on valmis elämään valvovan silmän alla? Ovien lukitseminen onkin helppo ja yleensä halvin tapa pyrkiä estämään varkaudet ja ilkivalta. Toisaalta se saattaa hetkellisesti lisätä esimerkiksi rikottujen ikkunoiden lukumäärää kun asukkaat unohtavat avaimet kotiin ja sisälle on päästävä, keinolla millä hyvänsä.

Tapauksia riittää

Eräässä taloyhtiössä ulkopuolinen ilkivalta oli osittain saatu kuriin, kun maanantai-aamuisin porraskäytävien ovisyvennykset pestiin painepesurien kanssa. Tällä tavoin ympäristö näytti arkisin siistiltä eikä virtsalammikoita ilmestynyt kuin viikonloppuöisin.

Samaisen taloyhtiön ongelma olikin sisäpuolella. Varastotiloihin murtauduttiin usein vaikka ne sijaitsivat lukkojen takana. Joku, jolla oli avain, pääsi turmelemaan ja varastamaan asukkaiden omaisuutta. Kaikista murroista tehtiin rikosilmoitus ja siitä kerrottiin varastojen ovissa. Valitettavasti nämäkään toimenpiteet eivät poistaneet ongelmaa.

Naapuritalon seinää taasen käytettiin taiteilijauran kehittämiseen. Kerta toisensa jälkeen seinään ilmestyi esimerkiksi tussilla tehty taideteos, joka kuvan tai tekstin muodossa ilmensi tekijänsä olotilaa. Tässä tapauksessa valaistus katkaisi taiteilijoiden urat välittömästi.

Teko seuraa toista

Ilkivallan teko aiheuttaa nopeasti dominopalikka-efektin. Kun töhrylle tai rikotulle ikkunalle ei välittömästi tehdä jotain, on jo seuraava tekijä valmiina iskuun. Taloyhtiöt asukkaineen voivat taistella tehokkaastikin ongelmia vastaan, vaikka se tuntuisikin turhalta. Näin esimerkiksi kiinteistöissä, jotka ovat jatkuvasti ilkivallan kohteina. Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Mikäli kiinteistöä ei edes yritetä pitää siistinä, sille syntyy uhkaava ja epämiellyttävä imago.

Pahimmassa tapauksessa asukkaita muuttaa pois eikä uusia saada tilalle. Kun asiakkaita ei enää ole, alueen palvelujen kannattavuus heikkenee ja lopulta niidenkin on pantava lappu luukulle. Kerran muodostettu mielipide pysyy vankkumattomana pitkään.

Vuosikymmeniäkin aiemmin huonossa maineessa ollut asuinalue tai yksittäinen kiinteistö kärsii huhupuheista ja mielipiteistä, vaikka todellinen tilanne olisikin päinvastainen. Kerran menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin.

Info

Info

Turvallisuus taloyhtiössä– Lue lisää

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67679.jpg
Huolellinen hallituksen jäsen
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Vaikka vastuu on kollektiivista, huolellisuusvelvoitetta arvioidaan kunkin hallituksen jäsenen kohdalla erikseen.
20214_70310.jpg
Kerrostalon katto­remontti tehtiin kahdessa viikossa - katso video
Vaasassa sijaitseva AsOy Kauppapuistikko 10 sai uuden Vesivek-katon viime kesänä. Kerrostalon kattoremontti vilkkaasti liikennöidyllä ja tiiviillä keskusta-alueella ei kuulosta ihan perusprojektilta, mutta urakka eteni suunnitellusti ja valmistui kahdessa viikossa. Vesivekin paikallinen asiantuntija Mikko Kivimäki kertoo projektin etenemisestä:
202111_73533.jpg
Yhä useammassa talo­yhtiössä on nyt maksettava vedestä kulutuksen mukaan
Kiinteistöliitto tiedottaa:Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät nyt yhä useammassa taloyhtiössä vesimittarin osoittaman lukeman mukaan. Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain noin vuosi sitten, ja muutos alkaa nyt hiljalleen näkyä myös käytännössä.
ilmanvaihtosuodatin
Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa
Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen- ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.
henkilö lukee ja allekirjoittaa papereita
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen pöytäkirjaa ei ole hyväksytty
Yhtiökokouksen pöytäkirjaa eivät pöytäkirjantarkastajat ole hyväksyneet, koska se ei vastaa kokouksen kulkua. Puheenjohtaja ei muuttanut  totuudenvastaisia tietoja tarkastajien pyynnöistä huolimatta.Onko "tarkastamaton" pöytäkirja toimeenpanokelvoton?Jos valitaan uudet tarkastajat, ovatko uusiksi tarkastajiksi seuraavassa yhtiökokouksessa valittavat hallituksen jäsenet jäävejä tarkastajiksi tehtävään, koska kyseessä on se heidän hallituksessa päättämänsä  asia, jonka päättämiseen heillä ei ole ollut toimivaltaa? Onko kyse jopa asiakirjan väärentämisestä? Miten osakkaiden oikeusturva laillisiin päätöksiin voi toteutua, jos puheenjohtajan sallitaan kirjailla pöytäkirjaan totuudenvastaisia asioita päätöksiksi?
20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton