• Etusivu
  • Piha

Ilkivalta taloyhtiössä – ongelmana töhryä, virtsaa ja rikottuja ikkunoita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2010Päivitetty 19.07.2022
20219_72295.jpg

Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Valoa ja valvontaa

Pieninkin yhteistyö ilkivaltaa vastaan kannattaa, koska kustannukset tulevat viime kädessä asukkaan itsensä maksettavaksi. Mikäli ilkivallan tekijää ei saada kiinni, lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi.

Jatkuva laskujen tulva lankeaa viime kädessä asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. On siis edullisempaa kerätä roska maasta vaikka se ei olisikaan oma. Siisti ympäristö vähentää tutkitusti ilkivallan tekoja.

Valaisinten lisääminen ja niiden toimivuuden jatkuva huolenpito ovat paitsi tehokas keino ilkivaltaa vastaan, myös maisemoinnin kannalta oiva ratkaisu. Pimeiden nurkkien puute poistaa niin virtsaajat kuin töhrijät ja lisää alueen viihtyisyyttä.

Info

Info

Asukkaiden osallistuminen valvontaan ja raportointi vioista pitävät taloyhtiön tilat miellyttävinä kaikille.

Valvontakameroiden asentaminen yleisiin tiloihin voisi myös olla eräs ratkaisu mutta kuinka moni taloyhtiö on valmis sijoittamaan tekniikkaan jopa tuhansia euroja ja kuinka moni asukas on valmis elämään valvovan silmän alla? Ovien lukitseminen onkin helppo ja yleensä halvin tapa pyrkiä estämään varkaudet ja ilkivalta. Toisaalta se saattaa hetkellisesti lisätä esimerkiksi rikottujen ikkunoiden lukumäärää kun asukkaat unohtavat avaimet kotiin ja sisälle on päästävä, keinolla millä hyvänsä.

Tapauksia riittää

Eräässä taloyhtiössä ulkopuolinen ilkivalta oli osittain saatu kuriin, kun maanantai-aamuisin porraskäytävien ovisyvennykset pestiin painepesurien kanssa. Tällä tavoin ympäristö näytti arkisin siistiltä eikä virtsalammikoita ilmestynyt kuin viikonloppuöisin.

Samaisen taloyhtiön ongelma olikin sisäpuolella. Varastotiloihin murtauduttiin usein vaikka ne sijaitsivat lukkojen takana. Joku, jolla oli avain, pääsi turmelemaan ja varastamaan asukkaiden omaisuutta. Kaikista murroista tehtiin rikosilmoitus ja siitä kerrottiin varastojen ovissa. Valitettavasti nämäkään toimenpiteet eivät poistaneet ongelmaa.

Naapuritalon seinää taasen käytettiin taiteilijauran kehittämiseen. Kerta toisensa jälkeen seinään ilmestyi esimerkiksi tussilla tehty taideteos, joka kuvan tai tekstin muodossa ilmensi tekijänsä olotilaa. Tässä tapauksessa valaistus katkaisi taiteilijoiden urat välittömästi.

Teko seuraa toista

Ilkivallan teko aiheuttaa nopeasti dominopalikka-efektin. Kun töhrylle tai rikotulle ikkunalle ei välittömästi tehdä jotain, on jo seuraava tekijä valmiina iskuun. Taloyhtiöt asukkaineen voivat taistella tehokkaastikin ongelmia vastaan, vaikka se tuntuisikin turhalta. Näin esimerkiksi kiinteistöissä, jotka ovat jatkuvasti ilkivallan kohteina. Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Mikäli kiinteistöä ei edes yritetä pitää siistinä, sille syntyy uhkaava ja epämiellyttävä imago.

Pahimmassa tapauksessa asukkaita muuttaa pois eikä uusia saada tilalle. Kun asiakkaita ei enää ole, alueen palvelujen kannattavuus heikkenee ja lopulta niidenkin on pantava lappu luukulle. Kerran muodostettu mielipide pysyy vankkumattomana pitkään.

Vuosikymmeniäkin aiemmin huonossa maineessa ollut asuinalue tai yksittäinen kiinteistö kärsii huhupuheista ja mielipiteistä, vaikka todellinen tilanne olisikin päinvastainen. Kerran menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin.

Info

Info

Turvallisuus taloyhtiössä– Lue lisää

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78521.jpg
Puhelu ei kuulu kunnolla matala­energiatalossa: Mikä avuksi?
Matalaenergiatalo takaa säästöjä energian kulutukseen, mutta energiatehokkuuden mahdollistavat rakenteet voivat samalla aiheuttaa harmaita hiuksia puheluiden kuuluvuuden kanssa. Sama ongelma saattaa tulla, kun taloon vaihdetaan uudet ikkunat. Kellarissa puhelut eivät koskaan ole kuuluneetkaan, saatikka väestönsuojassa.
20232_80939.jpg
Tiesitkö, että lataussähkön laskutukseen vaaditaan tietynlainen sähkömittari?
Sähköautojen latauspisteiden valmistaja vastaa ja on vastuussa monestakin asiasta, mutta tiesitkö, että mittaustuloksen hyödyntäjänä taloyhtiöllä tai sähköautonlatausta tarjoavalla yrityksellä on omat vastuualueensa?Mikäli lataussähköstä aiotaan laskuttaa, tulee latausaseman tai energiamittarin olla mittalaitelain vaatimusten mukainen.Jos siis osakkaita, asukkaita tai työsuhdeautoilijaa laskutetaan sähköautonlatauksesta mittauksen perusteella, on laskuttavan tahon vastuulla varmistaa, että mittauslaite täyttää lain vaatimukset.
20233_81196.jpg
Miksi taloyhtiönne kannattaisi uusia kaukolämpö­laitteisto nyt?
Kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia kun sen käyttöikä on 20–25 vuoden välillä. Uusimisen ajoituksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat ARAn vielä tämän vuoden loppuun tarjoama tukimahdollisuus ja matalalämpöisempään kaukolämpöön tapahtuva siirtyminen.
20173_48460.jpg
Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?
Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallitus toimi väärin, kuka maksaa ja mitä?
Taloyhtiössä tehtiin piharemontin suunnittelu. Kustannukset olivat n. 6000 €. Taloyhtiössä käytiin yhteinen katselmus missä osa hallituksen jäsenistä päätti tehdä lisäsuunnitelmia, jonka seurauksena suunnittelukustannukset lisääntyivät n. 2000 €. Hallitukselle ei ole yhtiökokous antanut valtuutusta lisäsuunnitelmien tekemiseen eikä asiasta ole pidetty ylimääräistä yhtiökokousta, missä asia olisi käsitelty. Onko osakkaalla, joka ei hyväksynyt suunnitelman muutoksia mahdollisuus kiistää tai riitauttaa asia ja kuka on lisäsuunnitelmien maksajana? Onko se hallitus? Kun asiasta laitettiin hallitukselle viesti, niin se ei ole vastannut eikä perustellut asiaa. Minkä ajan kuluessa tuollainen asia olisi otettava esille?
20233_81259.jpg
Märkätilan vedeneristäminen
Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakennetta ja rakennuksen kokonaisuutta. Sen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen, kun pinta kastuu. Hyvä suunnittelu, oikein tehty vedeneristys ja laadukkaat vedeneristystuotteet ehkäisevät asuinrakennuksissa vesivahinkoja ja kalliita remontteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton