• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiössä − Pieni kustannus, suuri vaikutus

Kaupallinen yhteistyö Suodatinmestarit Oy
Julkaistu 16.04.2024
Suodatinmestarit suodatin

Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen- ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.

Puhdasta tuloilmaa ja energian säästöä

Puhdas sisäilma on keskeinen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Ilmanvaihdon suodattimien tehtävänä on poistaa tuloilmasta epäpuhtaudet kuten katu- ja siitepöly sekä muut pienhiukkaset, jotka voivat aiheuttaa hengitystieongelmia ja allergiaoireita. Lisäksi määräajoin vaihdettavat puhtaat suodattimet edistävät ilmanvaihtojärjestelmän toimivuutta ja vähentävät huoltotarvetta.

Suodattimien vaihtamisella on myös vaikutusta rakennuksen energiankulutukseen. Tukkeutuneet tai likaiset suodattimet pakottavat ilmanvaihtojärjestelmän käyttämään enemmän energiaa ilmanvaihdon ylläpitämiseksi. Vaihtamalla suodattimet säännöllisesti voidaan siten vähentää kiinteistön energiakustannuksia.

Alkuperäissuodattimet vs. tarvikesuodattimet

Yksi yleinen kysymys on, tarvitseeko ilmanvaihtokoneessa käyttää laitevalmistajan alkuperäisiä suodattimia. Tarvikesuodattimet eivät välttämättä eroa teknisesti alkuperäissuodattimista. Kuitenkin hintaero voi olla merkittävä. Olennaista on, että suodatin täyttää ISO 16890 -standardin mukaisen laatuluokituksen. Standardi määrittelee, millainen kunkin suodatusluokan suodattimen tulee olla. Tämä kannattaakin varmistaa ammattilaiselta, joka osaa neuvoja parhaan ratkaisun kuhunkin ilmanvaihtojärjestelmään ja -koneeseen. Alan asiantuntijalta, Suodatinmestareilta löytyvät laadukkaat, kotimaiset suodattimet edullisesti, jotka täyttävät vaaditut standardit.

Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa

Jotta kiinteistössä varmistetaan ilmanvaihtojärjestelmän tehokas toiminta ja asukkaiden terveys, tulee suodattimet vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Parhaat vaihtoajankohdat ovat yleensä keväisin ja syksyisin.

Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimien säännöllinen vaihto kannattaa sopia ammattilaisen tehtäväksi, jotta kiinteistön kaikissa tiloissa aina raikasta ja puhdasta sisäilmaa. Toimenpide on pieni mutta äärimmäisen tärkeä − sillä varmistetaan kiinteistön pitkäaikainen toimivuus ja asukkaiden hyvinvointi. Jo tuhansia tyytyväisiä taloyhtiöitä ympäri Suomela palvellut Suodatinmestarit Oy takaa 100 % tyytyväisyystakuun, jotta asiakkaat voivat luottaa saamaansa palveluun ja tuoteratkaisuihin.

Suodatinmestarit Oy
LVI
ilmanvaihto
suodattimet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Suodattimia
Ilmanvaihdon suodattimet − pieni kustannus, suuri vaikutus
Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.
20234_81515.jpg
Vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen uuteen käy helposti ja nopeasti
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen usealla eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.
20215_70837.jpg
Sensun suunnittelussa puhdas sisäilma on kaikki kaikessa - tutustu ratkaisuihin
Tomi ja Saara Norrby rakentavat Lohjan asuntomessualueelle japanilaista ja skandinaavista muotoilua yhdistävää omakotitaloa, jonka sisäilman laatuun on keskitytty erityisen tarkasti.
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Valvojan vastuu taloyhtiön korjaushankkeessa?
Huoneistossamme löydettiin putkiremontin yhteydessä kylpyhuoneesta kosteutta sekä keittiön vastaiselta seinältä että lattiasta. Kosteus kuivattiin ja kylpyhuone rakennettiin. Urakka valmistui kuukauden etuajassa. Kun muutimme kotiin, tunsimme homeen hajua sekä keittiön puolella että kylppärissä. Jouduimme muuttamaan kotoa saman tien uudelleen evakkoon.Sanoin lopputarkastuksen yhteydessä valvojalle, että asia täytyy tutkia. Valvojan kommentti oli, että vanhoissa taloissa on kaikenlaisia hajuja ja hän suositteli tiivistämään viemäriputkien läpimenoaukot silikonilla, jotta haju ei tunnu. Vasta tiukasti vaatimalla keittiöstä otettiin alakaapit poistetaan ja kosteudet mitattiin. Valvontafirma kävi ensin itse mittaamassa kosteudet, mutta heidän mittarinsa olivat viallisia. Hankimme itse pätevän mittausfirman, joka totesi, että keittiön lattia ei ole kostea vaan litimärkä, suhteellinen kosteus oli luokkaa 96 prosenttia.Jouduimme asumaan ylimääräiset 4 kk pois kotoa. Keittiöstä, eteisestä ja osasta olohuonetta jouduttiin purkamaan lattiat pois betonilaattaan asti. Kuivaus kesti 4 viikkoa.Vaadimme valvontafirmalta ylimääräisiä asumiskuluja korvaukseksi huonosti tehdyn valvontatyön aiheuttamasta haitasta. Firman edustaja vastasi, että heidän toiminnassaan ei ole moitteen sijaa ja he eivät tulleet millään lailla asiassa vastaan.Vastauksessaan firman edustaja kirjoitti mm. mustaa valkoisella, että huoneistomme kylppärin kosteusmittauksista ei ole mitään mustaa valkoisella, koska mittauspöytäkirjoja ei kiireen vuoksi ehdi pitämään. Hän myös piti osoituksena työnsä laadusta, että hän on valvonut satoja kylpyhuoneremontteja eikä ole koskaan löytänyt yhtään kosteusvauriota.Meidän näkökulmastamme valvonta on ollut joko työmoraalitonta tai ammattitaidotonta, yhtä kaikki sillä tuloksella että jouduimme itse omasta selkänahastamme maksamaan sen, että asuntomme kosteusvaurion laajuutta ja vakavuutta ei asianmukaisesti tutkittu kun se löydettiin, vaan valvonta laiminlöi tehtävänsä räikeästi.Miten täytyy toimia, että saamme valvontafirmalta asiaankuuluvan korvauksen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton