• Etusivu
  • Talo

Sähkötekniset laitteet on hyvä uusia ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 27.01.2022Päivitetty 19.06.2023
20221_76676.jpg

Taloyhtiön on lain mukaan pidettävä kunnossa kaikki taloyhtiöön kuuluvat perusjärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiseen. Perusjärjestelmiin kuuluvat lämmitys, sähkö, vesi, viemäröinti, tiedonsiirto, kaasu, ilmanvaihto ja muut sen kaltaiset järjestelmät. Kaikki nämä kuuluvat siis taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.

Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään hallitukselta kunnossapitoselvityksiä taloyhtiön remonttitarpeista. Kuka sitten on taloyhtiössä vastuussa ja mistä sähköteknisten järjestelmien osalta?

Vanha sähköjärjestelmä on kannattavaa uusia remontinyhteydessä

Keskimääräinen käyttöikä sähköjärjestelmälle on noin 20–40 vuotta. Mitä vanhempi järjestelmä, sen kuluneempia johdot, komponentit ja liitokset ovat.

Sähkösaneeraus kannattaa tehdä ajoissa. Sähköistysratkaisujen uusimisen yhteydessä saadaan turvallisuutta parannettua ja lisättyä toiminnallisuutta ja samalla taloyhtiön arvo nousee. ABB:n tuotteilla sähkösaneeraukset toteutetaan turvallisesti ja tyylikkäästi.

Lue lisää sähkösaneerauksesta putkiremontin yhteydessä >>

ABB:n saneerauskeskukset

ABB:n kotimaiset saneerauskeskukset soveltuvat kerros- ja rivitalojen saneeraus- sekä uudisrakentamiseen. Keskukset on suunniteltu yhteistyössä suunnittelutoimistojen ja urakoitsijoiden kanssa. ABB keskuksissa on jo otettu huomioon yleiskaapeloinnin ja valokuidun liittämismahdollisuuksien asettamat vaatimukset. Uudet ABB sähkökeskukset sopivat vanhojen keskusten paikalle ja niin, että kaapeloinneille jää vielä riittävästi tilaa. Metallikoteloon mahtuvat niin valokuidut kuin yleiskaapeloinnitkin.

Lue lisää kotimaisista ABB saneerauskeskuksista >>

20221_76673.jpg

Uudista kytkimet ja pistorasiat saneerauksen yhteydessä

Mattamustat Imressivo asennuskalusteet.

Mattamustat Imressivo asennuskalusteet.

ABB:n tyylikkään ajattomat asennuskalusteet ovat myös kestäviä. ABB:n Impressivo-asennuskalustesarja sisältää kaikki saneeraukseen tarvittavat komponentit pistorasioista kodinohjaukseen – kaikki saman katon alta. Imperssivoa saa myös tyylikkään mattamustana.

Ovipuhelinjärjestelmällä tiedät, kenelle avaat oven

ABB:n modulaarinen ovipuhelinjärjestelmä on toimiva ja luotettava. Järjestelmässä on laaja valikoima erilaisia sisä- että ulkoyksiköitä ja niistä voidaan rakentaa juuri sopiva yhdistelmä kuhunkin tarpeeseen. Haluttuja ominaisuuksia on helppo lisätä järjestelmään, esimerkiksi avaimeton kulkumahdollisuus RFID-kortinlukijalla tai koodinäppäimistöllä.

Ovipuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää etänä älypuhelimella tai tabletilla. Ovipuhelimen soittoon voi vastata, vaikka asukas itse ei olisikaan kotona. Mobiilikäyttö mahdollistaa jopa oven avaamisen tulijalle etänä.

Lue lisää helposta ovipuhelinjärjestelmän saneerauksesta >>

20221_76674.jpg

Sähköautojen latauspaikat

Sähköautojen määrien noustessa moniin taloyhtiöihin rakennetaan latauspaikkoja. Sähköautonlatauspaikka nostaa myös taloyhtiön arvoa ja kiinnostavuutta. Latauspisteet on helppo ja turvallinen toteuttaa ABB:n Terra AC -latausjärjestelmän avulla.

Lue lisää sähköautojen latauspaikkojen rakentamisesta taloyhtiössä >>

202110_72880.jpg
ABB Oy
Talo
sähkö
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20206_65056.jpg
Saneeraukset käsi kädessä ovat säästöä
Huomattava säästö ajassa, rahassa ja vaivassa. Siinä on kolme painavaa syytä toteuttaa linjasaneeraus ja sähköistystyöt samalla kertaa, toteaa Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä. Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan käsi kädessä, varmistetaan myös se, että työssä noudatetaan uusimpia määräyksiä ja lopputuloksessa päästään energiatehokkuuden kannalta järkevään ratkaisuun. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon.Erkkilä tuntee pääkaupunkiseudun remontointikohteet, sillä Consti Talotekniikka on liiketoiminnassaan keskittynyt urakoimaan niitä. Markkinoilla kilpaillaan kovasti juuri nyt. Siinä samassa mittelöidään kuka on korjausurakoinnin ja talotekniikan johtava asiantuntija. Consti on pärjännyt hyvin yhdistämällä yli 460 työntekijänsä osaamisen.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
202111_73441.jpg
Pienempi hiilijalanjälki ja energiankulutus - vaihtoehtoja löytyy
Rakennuksen energiatehokkuus on kokonaisuus, johon tulisi huomioida rakenteiden ja täydentävien rakennusosien, kuten ikkunoiden lisäksi lämmitysratkaisu, ilmanvaihto ja erilaiset ohjaus- ja säätöjärjestelmät. Uudisrakentamisessa kokonaisuus on helppo huomioida, kun eri suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä.Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuus tulisi selvittää jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä. Luvan varaisissa toimenpiteissä se on välttämättömyys. Rakennusta tulisi myös tarkastella kokonaisuutena, ettei käy niin, että yksi korjaus tekee seuraavan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Korjaukset tulisi aikatauluttaa tai yhdistää järkevästi. Eli ei pelkästään pinnoiteta julkisivua, jos lisäeristämistarve on ilmeinen.
20212_68683.jpg
Tyylikkäät asennuskalusteet helposti asentaen kohteeseen kuin kohteeseen
ABB:n Impressivo asennuskalusteet on suunniteltu suomalaisiin koteihin ja rakennuksiin sekä suomalaiseen asennuskulttuuriin. Kalustesarjalla toteuttaa kaikenkokoiset kodit kuin haastavammatkin liikerakennukset ja julkiset kohteet. Asennuskalusteemme ovat huolellisesti suunniteltuja, ja niissä yhdistyvät tyylikäs ulkonäkö sekä ensiluokkaiset toiminnalliset ratkaisut. Ne ovat toimintavarmoja, turvallisia ja helppoja asentaa. Mallistoja laajennetaan ja tuotteita kehitetään jatkuvasti säilyttäen yhteensopivuus ja saatavuus myös tulevaisuudessa.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton