• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat R, S ja T

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa suunnittelutarvealue, tai runkoääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu talotekniikka. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista R, S ja T:

R niin kuin...

Rakennekosteus

Rakennusvaiheen aikana rakenteisiin tai aineisiin joutuva tasapainokosteuden ylittävä kosteus, jonka on poistuttava.

Rakennuksen vaippa

Rakennusosat, jotka erottavat eri lämpöiset tilat ulkoilmasta, maaperästä tai lämmittämättömästä tilasta. (Esim. lämpimän rakennuksen ulkoseinät erottavat rakennuksen lämpimän sisäpuolen ulkoilmasta.)

R niin kuin...
R niin kuin...

Rakennusosa

Pystysuorat rakennusosat, jotka ovat huoneen rajoina sekä hormit, kuilut ja kanavat sekä huoneiston tai huoneen rajautuva osa, jonka korkeus on alle 1 600 mm, mutta joka suunnitellun käyttötarkoituksen mukaan on huoneeksi määritelty.

Rakennusosa-ala

Rakennusosa-alan vaakasuoran leikkauksen ala. Toisarvoisten aukkojen kohdalla ajatellaan olevan seinän jatke ja ne lasketaan rakennusosa-alaan.

Runkorakennusosa

Rakennuksen kuormia vastaanottavat rakenteet; kantavat ja osastoivat rakennusosat, ulkoseinät, hormit, hormiryhmät, hissi- ja kanavakuilut sekä korkeudeltaan alle 1 600 mm olevat huoneiden osat.

Runkoäänen eristäminen

Äänen siirtymisen estäminen rakennusrunkoon tai rakennusrungossa tai laitteistossa.

Runkoääni

Rakenteessa tai muussa kiinteässä kappaleessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä.

S niin kuin...

Salaojaputki

Putki salaojakerroksessa, jonne pääsee vesi kulkemaan ympäristöstä putken seinämän reikien läpi.

Salaojitusjärjestelmä

Siihen sisältyy salaojaputket, -kerros, -kaivo, tarkastusputket, kookojakaivo ja tarvittaessa padotusventtiilillä /pumppauksella varustettu järjestelmä mm. rakennuksen pohjan kuivatukseen.

S niin kuin
S niin kuin

Salaojituskerros

Jotta maapohja rakennuksen alla pysyisi kuivana, rakennuksen vierus- ja alustäyttöön kuuluu tehdä vettä johtava rakenne tai maa-aineskerros, jossa vesi siirtyy alueelta, jota pidetään kuivana valumalla tai pumppaamalla.

Sammutusreitti

Ulkoa kellarikerroksiin johtava reitti, joka on eri kuin uloskäytävät. Tarkoitettu sammutushenkilöstölle.

Savuhormi

Kanava, jota myöten tulisijan palokaasut johdetaan ulos.

Siirtoilma

Ilma, joka johdetaan tilasta toiseen.

Siirtymärakenne

Rakenne, jonka tehtävänä on tasata painuman ja routanousun eroja.

Suojaverhous

Verhous, joka on huonetilan sisäpuolella ja joka suojaa määrätyn ajan verhouksen takana olevaa rakennetta syttymiseltä, hiiltymiseltä tai muulta vaurioitumiselta.

Suunnittelutarvealue

Alue, jonka käyttöön liittyvien tarpeiden tyydyttämiseksi on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen tai vapaa-alueiden järjestämiseen.

T niin kuin...

Talotekniikka

Talotekniikka-käsitteellä tarkoitetaan kiinteistön LVIS (lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö) ja kylmätekniikkatoimintoja sekä automaatio, tele- ja datatoimintoja

Tasaerä eli annuiteettilaina

Tasaerä- eli annuiteettilaina tarkoittaa sitä, että (korosta ja lyhennyksestä muodostuva) takaisinmaksuerä pysyy koko laina-ajan samana. Pankin kanssa kannattaa etukäteen sopia, muutetaanko viitekoron muuttuessa laina-ajan pituutta vai maksuerän suuruutta. Tässä takaisinmaksutavassa lainan lyhennysosuus on lainakauden alussa pienimmillään ja koron osuus suurimmillaan ja lainakauden lopussa päinvastoin.

T niin kuin...
T niin kuin...

Tasalyhennyslaina

Tasalyhennyslaina tarkoittaa sitä, että lainan takaisinmaksuerä koostuu koko ajan samansuuruisena pysyvästä lyhennysosuudesta ja korko-osuudesta, jonka suuruus riippuu jäljellä olevan lainan suuruudesta. Tässä takaisinmaksutavassa maksuerät ovat suurimmillaan lainakauden alussa ja pienenevät tasaisesti lainakauden loppua kohden korko-osuuden pienentyessä. Lainan euromääräiset korkokulut koko laina-ajalta ovat pienemmät kuin tasaerälainoissa.

Tehokkuusluku (e)

Kaavoituksen yhteydessä tehokkuusluvulla tarkoitetaan kaavamerkintää, joka ilmoittaa paljonko rakennusoikeus on tontin pinta-alasta. Ts. tehokkuusluku on kerrosalan suhde tontin/rakennuspaikan pinta-alaan. Tehokkuusluku on desimaaliluku, esim. 0.25

Todellinen vuosikorko

Tarkoittaa korkoprosenttia, joka saadaan laskemalla kaikki luottokustannukset vuosikorkona luoton määrälle laina-aika huomioon ottaen. Lainanhakijan kannattaa lainatarjousta pyytäessään ensisijaisesti kiinnittää huomio lainan todelliseen vuosikorkoon, koska tämä prosenttiluku sisältää kaikki lainan kustannukset ja näin eri pankkien lainatarjoukset saadaan keskenään vertailukelpoisiksi. Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan todellisen vuosikoron luottoa markkinoidessaan ja myös asiakkaan kanssa tehtävässä luottosopimuksessa.

Tuloilma

Ilma, joka johdetaan huonetilaan.

Tuloilmakanava

Kanavassa tapahtuu raittiin ilman jako koneelta asuintiloihin.

Turvavalaistus

Tavallisen valaistuksen pettäessä henkilöturvallisuuden takaamiseksi vaadittava valaistus.

Tuuletettu alapohja

Alapohja tehdään perusmuurin varaan tai pilarien varaan niin, että alapohja on 0,3‒1 m korkeudella täytöstä. Perusmuuriin jätetään tuuletusaukot, jotta alapohja tuulettuu. Tästä käytetään myös nimitystä ryömintätilainen alapohja.

202110_72823.jpg
Osakas
alapohja
talotekniikka
kustannukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201312_37422.jpg
Hirrestä unelmiesi koti suunnittelupalvelun avulla
Moderni vai perinteinen? Valmiilta markkinoilta ei aina löydy juuri sitä omaa unelmien kotia –mikä silloin avuksi? Suunnittelupalvelun avulla saat luotua haaveidesi kodin yhdistelemällä eri malleja tai kokonaan oman ja täysin uniikin, juuri itsesi näköisen kodin. Haaveilu on siis sallittu.Suunnittelun lähtökohtana on yleensä omien yksilöllisten tarpeiden kartoitus. Perheen koko, harrastusten vaatimat tilatarpeet ja rakennuspaikan tuomat mahdollisuudet. Kun teet suunnittelusopimuksen Honka-myyjän luona, voit olla varma että perheesi koti on yksilöllinen ja tarpeitanne vastaava pitkäikäinen koti.Tutustu Honka-hirsitalojen laajaan valikoimaan
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
mies tasoittaa märkää betonilattiaa
Kuivuuko betoni nopeammin kesällä? Vältä virheet betonilaatan kuivattamisessa
Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Betonin kuivuminen ei ole vain veden haihtumista pinnalta, vaan se on kemiallinen reaktio, joka vaikuttaa betoniin syvemmällä tasolla ja kestää pitkään valmistusprosessin jälkeen.
20125_30799.jpg
Energiatehokkuuden ja sähköntarpeen tasapaino
Energiatehokkaaseen asumiseen liittyy tulevaisuudessa myös energian tuotanto. Taloyhtiöt käyttävät sähköä omiin tarpeisiinsa ja myyvät ylijäävän energian sähköverkkoon. Tulossa on paljon muutakin uutta, mutta monia asioita voi tehdä jo nyt energiatehokkuuden ja asumisen tason parantamiseksi.
Jääpuikot räystään reunalla
Sulanapitojärjestelmä ehkäisee vaaratilanteet
Talvikelit saapuvat jälleen tuoden mukanaan lumen ja jään aiheuttamat haasteet. Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton