• Etusivu
 • Talo

Miten taloyhtiössä kartoitetaan tulevaisuuden sähköntarpeet 20 vuotta eteenpäin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 06.03.2023Päivitetty 17.07.2023
20233_81084.jpg

Taloyhtiössä, jossa putkiremontti alkaa olla ajankohtainen, sähköjärjestelmä voi olla vielä teknisesti toimiva. Mikäli järjestelmä on alkuperäinen, se alkaa kuitenkin olla ajastaan jäljessä monessa asiassa. Sähköremontti parantaa turvallisuutta, energiatehokkuutta ja nostaa kiinteistön arvoa.

Sähköremontti putkiremontin yhteydessä

Erilaisten remonttien toteutuksista puhutaan usein niiden hoitamisesta "yksillä pölyillä". Sanonta alkaa olla kulunut, mutta siinä on aikaa kestävä ajatus taustalla. Kun taloyhtiöön toteutetaan linjasaneeraus, sähköremontin yhdistäminen siihen on kannattavaa. Sähköjärjestelmän remontointi on helpointa ja edullisinta toteuttaa linjasaneerauksen yhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kaikkiin asuntoihin kustannustehokkaasti. Samoilla purkutöillä ja kanavoinneilla voidaan toteuttaa molemmat.

ABB:n myyntijohtaja Harri Liukku kannustaa yhdistämään sähköremontin linjasaneerauksen yhteyteen.
ꟷ Putkiremontin yhteydessä kunnostetaan tyypillisesti myös kylpyhuone ja WC-tilat. Jos samaan aikaan toteutetaan sähköremontti, saadaan näihin tiloihin siististi nykyaikaiset vikavirtasuojat käyttöön, Harri Liukku muistuttaa.

Liukku nostaa esiin myös remonttien kokonaiskuvan.
ꟷ Monissa kohteissa vastaan saattaa tulla myös asbestipurkua. Tällöin senkin kustannukset tulevat maksettavaksi vain kertaalleen. Linjasaneerauksen yhteydessä toteutetun sähköremontin kustannukset tuovat kokonaiskustannuksiin lisää noin 12–15 %, Liukku arvioi. Erikseen tehtynä remonttien kustannukset ovat merkittävästi suuremmat.

Turvallisuutta, energiansäästöä ja asuinviihtyisyyttä taloautomaatiolla

Useissa taloyhtiöissä porraskäytävien ovet ovat päivisin auki ja öisin lukittuja. Ulko-oven avautuminen tapahtuu ovisummerin avulla. Ulkoalueiden valaistus on päällä kellonaikojen mukaan. Porraskäytävien valaistus painetaan päälle katkaisijasta ja valota sammuvat määritetyn ajan kuluttua, olipa valontarvitsija jo poistunut tai ei. Sähkö- ja tietoverkkokaapeloinnin päivityksen yhteydessä voidaan kulunvalvontaa parantaa ovipuhelimien ja niihin liitettyjen kameroiden avulla.

ꟷ Valaistuksenohjauksen avulla voidaan saada merkittäviä säästöjä käyttämällä LED-valaisimia sekä läsnäoloon ja liikkeentunnistukseen perustuvia ohjauksia esimerkiksi pihalla, yleisissä tiloissa ja porraskäytävissä Liukku kertoo. Ulkotiloissa myös kello-ohjaukset hämäräkytkimet ovat hyviä ratkaisuja.

Asuntojen sähköistykseenkin on tehtävissä paljon parannuksia. Lähtökohtaisesti sähkökäyttöisten laitteiden määrä on lisääntynyt ja pistorasioiden riittämättömyys on tuonut asuntoihin jatkojohtoja.

Kaapeloinnin lisäksi myös tele- ja datapistorasiat uudistetaan nykyajan tarpeisiin ja halutessa lisätään USB-pistorasiat pienlaitteiden lataukseen, joita löytyy runsaasti esimerkiksi ABB:n IMPRESSIVO ja Jussi -mallistoista. Valaistusratkaisuissa olisi niin ikään parantamisen varaa.

Info

Info

Sähkösaneerauksen tarvekartoitus osakkaille ja asukkaille – kysy ainakin nämä:

 • Ovatko asuntojen sähkökalusteet ehjiä?
 • Onko asuntojen sähköistyksessä havaittu vikoja tai puutteita sähköturvallisuudessa?
 • Kuinka paljon pistorasioita tulisi lisätä (miten paljon jatkojohtoja on esimerkiksi nyt käytössä)?
 • Onko taloyhtiön tiloissa ja alueilla kulkeminen turvallista?
 • Onko nykyinen kulunvalvonta ja lukitusjärjestelmä koettu turvalliseksi ja riittäväksi?
 • Laajakaistan tarve?
 • Onko suunnitelmissa hankkia lähivuosina sähköauto?

ꟷ Asunnoissa käytetään vielä tänäkin päivänä yllättävän vähän valaistuksen himmennyksen mahdollisuutta, pohtii Liukku. Pelkästään kustannuskysymyksestä tuskin on kyse, sillä hintaero perinteisiin valokatkaisijoihin verrattuna on varsin pieni, hän toteaa.

ABB free@home-kotiautomaatiojärjestelmän kotona/poissa-kytkimen avulla voidaan helposti varmistaa, että asuntoon ei jää sähkölaitteita päälle poissaolon ajaksi. Asunnosta poistuttaessa se kytkee pois sekä valaistuksen että valitut pistorasiat, kuten esimerkiksi lieden, kiukaan ja kahvinkeittimen.

20233_81085.jpg

Hyvä lähtökohta sähköremontin tarvekartoitukselle on järjestää kysely asukkaille ja asuntojen omistajille, jolla kartoitetaan parannustarpeiden laajuutta ja yksityiskohtaisempia tarpeita. Lisäksi tai erikseen vielä kysely sähköautojen latauspaikkojen tarpeesta ja tarpeen kiireellisyydestä, Liukku ehdottaa. Vastausten perusteella voidaan antaa sähkösuunnittelijalle kattava lista yhtiön sähköistyksen parannustarpeista.

Sähköautojen latauspisteiden hankinta

Pohdittaessa taloyhtiön sähköistystä 20 vuoden aikajaksolla tai vaikka lyhyemmälläkin, väistämättä iso asia on sähköautojen latauspisteet ja -asemat.

ꟷ Sähköautojen kasvavaan lataustarpeeseen on varauduttava sähköremontin yhteydessä. Usein pääkeskus tulee uusittavaksieteenkin jos latausasemien määrä on hiukankin suurempi. Samoin tarvitaan riittävän vahva kaapelointi itse latausasemien lisäksi. Sähköautojen latauspisteiden hankinta voi olla myös täysin erillinen hanke, pohtii Harri Liukku. Tähän on mahdollista saada tukea myös ARA:lta, jolloin todelliset kustannukset on pystyttävä erittelemään hyvin tarkasti tuen hakemista varten, Liukku neuvoo.

Järkevää voisi olla hankkia paikalle sähköurakointiliike tai toimija, joka käy tarkistamassa keskuksen ja reitityksen sekä infran ja antaa toteutuksesta kustannusarvion.

Koska auton lataaminen on tankkaamista, on mietittävä, miten kustannukset saadaan kohdistettua oikein asukkaiden kesken. Tämä ongelma on ratkaistavissa helposti ABB:n Terra AC -latausjärjestelmän avulla. Järjestelmän jokaista latausrasiaa voidaan käyttää tunnistautumalla RFID-tunnisteella (eli tägillä). Näin saadaan sähkön käyttö kohdistettua juuri oikealle käyttäjälle toteutuneen kulutuksen mukaan.

Terra AC latausasemassa on OCPP-tuki (Open Charge Point Protocol), joten latausasemat voidaan liittää keskitettyyn hallintajärjestelmään, jossa on laskutuspalvelu. Tämä mahdollistaa loppukäyttäjän laskuttamisen suoraan ilman, että taloyhtiön tai isännöitsijän tarvitsee tehdä siinä välissä mitään.

ABB Terra AC -latausasema soveltuu kaiken kokoisten taloyhtiöiden tarpeisiin. Latausyksikköä on saatavilla erillisellä asennusjalustalla, johon voidaan asentaa latausasemat joko yhdelle tai kahdelle autolle. Kahden paikan asennuksella asennuskustannukset pienenevät entisestään. Terra AC -latausasema voidaan asentaa myös seinälle.

Vinkkejä taloyhtiön hallitukselle:

 • Kun taloyhtiöön suunnitellaan putkiremppaa, kannattaa aina miettiä myös sähköremonttia samalla
 • Toteuttakaa kysely asukkaille ja huoneistojen omistajille. Mitä parannuksia tarvitaan ja toivotaan? Koetaanko asuminen turvallisena?
 • Sähköautojen latauspaikkojen tarpeen kartoitus kyselyn avulla on hyvin ajankohtaista
 • Asuntojen sähköistyksen parantaminen on yhteishankintana edullisempaa
 • Sähköautojen latausasemien hankintaan on saatavissa ARA:n tukea
Info

Info

ABB sähkölaitteet ja -järjestelmät on turvallinen valinta taloyhtiölle

20233_81090.jpg
https://kauppa.rakentaja.fi/t/sahko/
ABB Oy
Talo
sähkö
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81215.jpg
Sähkösaneeraus maksaa itsensä takaisin
Taloyhtiöissä sähköjärjestelmän kokonaisremontti tai tarpeiden mukainen laajennus on aina ison pohdinnan paikka. Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 20–40 vuotta. Huolellinen suunnittelu ja ammattiapu ovat keskeisessä asemassa.Poimi artikkelista 3 säästövinkkiä!
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
ParkCity sähköauton lataus
Sähköautojen latauspisteiden asennus onnistuu helposti ja joustavasti suurempiinkin kohteisiin – Case ParkCity
Sähköautojen latausvalmiuden järjestäminen ei ole ainoastaan taloyhtiöiden kuuma puheenaihe ja tarve, vaan sähköautoille tulee saada virtaa myös muualla kuin kotien läheisyydessä. Suuremmat kohteet, kuten esimerkiksi pysäköintilaitokset, vaativat myös sähköauton latauspisteitä. Tässä artikkelissa tutustutaan ja kuullaan projektin eri osapuolien kokemuksia miten Turun suurimpaan pysäköintilaitokseen, Turku ParkCityyn, asennettiin sähköautojen latauspaikat.
202110_73227.jpg
Oletko sähkönsuunnittelun ammattilainen?
Sähkönsuunnittelijoilla on töitä enemmän kuin aikoihin. Samalla alan työvoimapula pahenee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton