• Etusivu
  • Remontti

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla asumismukavuus nousee ja energiaa säästyy

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 17.12.2024
201710_50517.jpg

Taloyhtiön asukkaat pitävät ilmanvaihtoa miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa myös kustannussäästöjä.

Samankokoisessa kerros- tai rivitaloasunnossa voi asukkaiden määrä vaihdella paljonkin niin pysyvästi kuin vuorokauden tai vuodenajankin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin ihmisten yhä yksilöllisempi elämänrytmi. Huoneistokohtainen, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustettu ilmanvaihto taas pystyy vastaamaan asukkaiden vaihteleviin tarpeisiin.

Parempi asumistyytyväisyys

Kerrostaloissa, joissa on koko talon tai porraskäytävän kattava ilmanvaihtojärjestelmä,
on vaivana usein ilmanvaihdon vaihtelu ulkolämpötilojen mukaan eli ns. savupiippuilmiö, jossa pakkaskaudella
ylimpien kerrosten asunnot tulevat ilmanvaihtokanavien kautta ylipaineisiksi ja alemmissa kerroksissa poistoilmanvaihto kasvattaa alipainetta, ilmavuotoja rakenteista ja vetoa. Tämä aiheuttaa epämukavuutta
asumiseen ja asukkaissa tyytymättömyyttä.

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa kanavayhteyttä asunnosta toiseen ei ole, jolloin vastaavia ongelmiakaan ei synny. Lisäksi vältetään alipaineen takia asunnosta toiseen leviävät hajut ja edellä mainituista syistä johtuvat huoltokäynnit. Asukkaiden saadessa säätää ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa omien
tuntemuksiensa mukaan, valitukset vedosta sekä liian korkean lämpötilan aiheuttamasta tunkkaisesta sisäilmasta yleensä vähenevät.

Asumisviihtyvyyttä ja -tyytyväisyyttä voidaankin tutkimusten mukaan nostaa tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla, ja sen lisäksi säästää lämmitysenergiaa ja sähköä. Noin miljoona kerrostaloasuntoa Suomessa on edelleen varustettu painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla. Rakennustutkimus RTS:n tutkimuksen1 mukaan noin 40 % kerrostaloasukkaista on tyytymättömiä asuntonsa ilmanvaihdon toimintaan. Ero tyytyväisyydessä on todella merkittävä verrattuna pääsääntöisesti lämmöntalteenottavalla tulo-poisto-ilmanvaihdolla varustetuissa uusissa omakotitaloissa asuviin, joista lähes 70 % on ilmanvaihtoon erittäin tyytyväisiä.

Myös osana Suomen Kiinteistöliitto ry:n KIMU-kehityshanketta toteutetussa LVI-Talotekniikkateollisuuden vetämässä KIMULI-projektissa² tultiin samanlaiseen johtopäätökseen: "Ilmanvaihtojärjestelmien
uudistaminen onkin nähtävä asukkaiden kannalta investointina asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen. Omistajien kannalta myös asunnon myyntiarvon kohoaminen korjausten seurauksena on merkittävä tekijä. Kerrostalojen pitkäjänteiseen uudistamisen suunnitteluun tulee sisällyttää myös nämä näkökulmat."

Energian eli rahan säästö

Energiankulutuksen kannalta eräs huoneistokohtaisen ilmanvaihtojärjestelmän eduista on tarpeenmukainen säätö eli ilmanvaihdon tehon pienentämisen asunnon ollessa tyhjillään ja toisaalta sen tehostamisen vain siksi aikaa, kun sille on tarve. Se tuo energiansäästöä, joka näkyy taloyhtiön energialaskussa, ja saattaa vähentää painetta nostaa yhtiövastikkeen määrää.

Suurin osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta muodostuu kuitenkin korvausilman lämmittämisestä. KIMULI-projektin loppuraportissa² todetaan, että asuinkerrostalokannan merkittävin energiankulutukseen vaikuttava tekijä, ja samalla tietysti suurin energiansäästöpotentiaali, on ilmanvaihtojärjestelmän lämmöntalteenottokyky. Raportin mukaan millään muulla energiansäästötoimenpiteellä ei saada samansuuruisia tuloksia. Lähes kaikissa huoneistokohtaiseen ilmanvaihtoon soveltuvissa koneissa onkin nykyään tehokas lämmöntalteenotto.

Ilmanvaihdon mitoituksellakin on vaikutusta energiankulutukseen. Tämä pätee etenkin pieniin asuntoihin, joissa ilmanvaihtokerroin nousee usein varsin suureksi useiden poistokohteiden vuoksi. Huoneistokohtaisen
ilmanvaihdon voi mitoittaa lähtökohtaisesti keskitettyä ilmanvaihtoa pienemmäksi. Rakennusmääräyskokoelman3 mukaan esimerkiksi pesuhuoneen käyttöajan ohjearvo on 10 l/s silloin, kun asukkaalla on mahdollisuus tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa, kun taas keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä käyttöajan tehostusarvoksi tulee mitoittaa 15 l/s, koska yksilöllistä tehostusmahdollisuutta ei ole.

201710_50518.jpg

Yksinkertainen järjestelmä, joka on asennettavissa myös vanhaan kerrostaloon

Huoneistokohtainen ilmanvaihto on järjestelmänä lähtökohtaisesti yksinkertainen ja helposti säädettävissä. Vastoin melko yleistä luuloa huoneistokohtainen ilmanvaihto on mahdollista asentaa myös vanhoihin kerrostaloihin, joissa on keskitetty ilmanvaihto. Kustannustehokkaimmin tällainen perusteellinen ilmanvaihtojärjestelmän remontti tapahtuu yhdistämällä se muun talotekniikan uudistamiseen, esimerkiksi linjasaneeraukseen. Sen takia onkin suositeltavaa, että taloyhtiöissä pohditaan talotekniikan uusimistarpeita kokonaisvaltaisesti, jolloin esim. pakollisen putkiremontin ohessa voidaan pienellä lisäkustannuksella tuoda talo muiltakin osiltaan nykypäivään.

Tarkemmin huoneistokohtaisesta ilmanvaihdosta, sen vaikutuksista sekä asumisviihtyvyyteen ja energiansäästöön vaikuttavista ratkaisuista voi lukea Valloxin uudesta Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esitteestä.

Lähteet: 1. Rakennustutkimus RTS Oy. Suomi Asuu 15/16.2. LVI-talotekniikkateollisuus ry, Suomen Kiinteistöliitto ry,Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu, VTT. KIMU Kerrostalon ilmastonmuutos –energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu – lisähanke,KIMULI Loppuraportti 31.5.2010.3. D2 Suomen rakentamismääräyskokoelma. Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto.Määräykset ja ohjeet 2003. Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta jailmanvaihdosta. Ympäristöministeriö, Asunto- ja rakennusosasto. 30.10.2002.4. Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto.

Vallox Oy
Remontti
huoneisto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20198_59524.jpg
Fiksu säästää energiaa ilmanvaihdon avulla
Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu, koska niiden sähkönkulutus on hyvin pientä. Huippuunsa kehitetty tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.
20192_56171.jpg
Hyvä ilmanvaihto on hiljainen ja pienessä paketissa
Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton