• Etusivu
  • Osakas

Huoneistotietojärjestelmä - osa 2

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.03.2021
20212_68638.jpg

Jokaisen osakkeenomistajan tulee hakea Maanmittauslaitokselta osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä sen jälkeen, kun taloyhtiö on suorittanut osakeluettelon siirron. Rekisteröintiä voi hakea koska tahansa, kuitenkin viimeistään 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan. Osakekirjan ollessa pankissa lainan vakuutena, myös pankki voi hakea omistuksen rekisteröintiä osakkeenomistajan puolesta – kuitenkin ainoastaan osakkeenomistajan valtuutuksella.

Huoneiston vaihtaessa omistajaa ensimmäisen kerran osakeluettelon siirron jälkeen, on uuden omistajan haettava omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta tai omistusoikeuden siirtymisestä. Myös tässä yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään.

Osakehuoneistoa on usein tapana käyttää lainan vakuutena. Kun aiempi paperinen osakekirja on rekisteröinnillä muutettu sähköiseksi omistajamerkinnäksi, voidaan myös panttausmerkintä osakehuoneistoon velan vakuudeksi tehdä sähköisesti. Panttauksen rekisteröintiä hakee pantinhaltija, siis useimmiten lainan myöntävä pankki. Panttauksen tekeminen edellyttää aina osakehuoneiston omistajan suostumuksen.

Info

Info

Omistajamerkinnän hyödyt osakkeenomistajalle

  • riski paperisen osakekirjan tuhoutumisesta tai häviämisestä poistuu
  • asuntokauppojen yhteydessä vältytään ylimääräisiltä lisävaivoilta, kustannuksilta ja viiveiltä, kun ei tarvitse enää siirrellä paperisia osakekirjoja paikasta toiseen
  • Maanmittauslaitokselta tilattavasta osakehuoneistotulosteesta saadaan esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä, kootusti yhtä huoneistoa koskevat tiedot: perustiedot yhtiöstä, huoneistosta, omistajista, panttauksista ja rajoituksista.
  • oikeus käyttää osakeoikeuksia, esim. osallistua yhtiökokouksiin edellyttää omistuksen rekisteröintiä
  • omistuksen rekisteröinnin jälkeen osakkaat saavat tiedot omistamistaan huoneistoista maksutta
  • keskitetty, luotettavan tahon ylläpitämä sähköinen järjestelmä turvaa sekä asunnon ostajan että myyjän asemaa kaupanteon yhteydessä

Se miten uuden omistajan tulee toimia oman omistuksensa rekisteröinnin suhteen, riippuu taloyhtiön ja kyseisen osakehuoneiston tilanteesta: kuuluuko taloyhtiö jo huoneistotietojärjestelmään vai ei. Jos kuuluu, niin hallitaanko yksittäistä osakehuoneistoa paperisella osakekirjalla vai onko se mitätöity ja osakehuoneistolle tehty sähköinen omistajamerkintä. Maanmittauslaitoksen asiointiapuri ohjaa osakkeenomistajaa rekisteröimisessä.

Asiointiapuri

20212_68574.jpg

Huoneistotietojärjestelmään rekisteröidään myös rajoituksia

Rajoituksia osakehuoneiston käyttämisestä tai luovuttamisesta eteenpäin rekisteröidään - muiden tietojen ohella - huoneistotietojärjestelmään. Rajoitusten rekisteröinnistä on säädetty laissa. Esimerkiksi merkinnät ulosmittauksesta, turvaamistoimenpiteestä, konkurssista ja yrityssaneerauksesta tehdään viranomaisen, konkurssipesän tai selvittäjän ilmoituksen perusteella.

Myös esimerkiksi lesken hallintaoikeus osakehuoneistoon tai testamenttiin perustuva käyttöoikeus rajoittaa osakkeenomistajan oikeutta luovuttaa osake eteenpäin. Nämä rajoitukset merkitään rekisteriin joko käyttöoikeuden haltijan hakemuksesta tai viran puolesta.

Lisäksi muualla laissa säädetyt rajoitukset merkitään rekisteriin, esimerkkinä ns. RS-pankin ilmoittama rajoitus. Asuntokauppalain mukaisella RS-menettelyllä suojataan uuden asunnon ostajaa rakentamisvaiheen aikana.

Huoneistotietojärjestelmästä perittävät maksut

Kertaluonteinen kirjaamismaksu peritään omistuksen, panttauksen ja rajoituksen rekisteröinnin yhteydessä. Osakkaan rekisteröityä omistuksensa huoneistotietojärjestelmään, hän saa tiedot omistamistaan huoneistoista maksutta.

Taloyhtiöille osakeluettelon siirto on maksuton, kun se tehdään 31.12.2023 mennessä. Myös taloyhtiöt saavat huoneistotietorekisteristä tavanomaiset, yhtiön hallinnointiin tarvitut tiedot maksutta.

Lisätietoa hinnoista

Yksittäiselle osakkeenomistajalle tuleva maksu löytyy Maanmittauslaitoksen hinnastosta otsikolla "Omistusoikeuden rekisteröinti", jonka jälkeen valitaan kohta Osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröinti. Kyseisestä taulukosta selviää että omistuksen rekisteröinti omistajan hakemuksesta tai taloyhtiön ilmoituksesta €/osakehuoneisto maksaa 60,00 € (arvonlisäveroton).

Niin harmillista kuin uusien maksujen määrääminen tavalliselle asunto-osakkeen omistajalle onkin, niin lienee selvää, että saadusta palvelusta pitää aina jonkin verran myös maksaa, vertailuna esim. terveydenhuollon palveluiden asiakasmaksut jne.

20219_72519.jpg

Valtion, samoin kuin kuntien hallintoviranomaisilla on oikeus periä maksuja tuottamistaan palveluista. Mikäli näin ei tehtäisi, niin kaikkien veronmaksajien kokonaisveroastetta olisi pakko nostaa, jotta mitä erilaisempia palveluita ylipäätään saataisiin tuotettua kansalaisille.

Suomessa noin 100 000 taloyhtiötä ja yli tuhat taloyhtiötä perustetaan joka vuosi. Taloyhtiöissä on yhteensä noin 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa. On selvää, että näin massiivisen tietokannan käsittelyyn ei kovin heppoinen ohjelma sovellu. Myös tietoturva-asiat on otettava tarkasti huomioon uuden järjestelmän rakentamisessa. Uuden huoneistotietojärjestelmän suunnittelu- ja kehitystyö sekä sen käyttöönottotoimenpiteet ovat vaatineet valtiolta huomattavaa rahoituspanostusta jo hankkeen alusta lähtien.

Asunto-osakkeen omistajakohtaisella, varsin kohtuullisella kertarekisteröintimaksulla, maksu kohdentuu ainoastaan niihin, joita asia koskee eli osakkeenomistajiin. Ei siis esimerkiksi vuokralla asuviin. Taloyhtiöiltä ei kuitenkaan erikseen peritä maksua osakeluettelon siirrosta ja tästä hyötyvät myös asunto-osakkeenomistajat.

Huomio

Huomio

Lue myös artikkelin ensimmäinen osa

Info

Info

Tilaa Omataloyhtiön uutiskirje

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
graafinen taulukko ilmanvaihtokoneiden taloudellisuudesta
Lataa ilmanvaihdon saneerausopas
Uusi ilmanvaihtokone voi säästää jopa tuhansia kilowattitunteja lämmitysenergiaa. Samalle se auttaa pienentämään asumisen hiilijalanjälkeä ja varmistaa terveellisen sisäilman kodin asukkaille.
20205_64953.jpg
Helppoa ripustamista ja kestävää seinäpintaa
Kipsilevyn etuja unohtamattaLapset ottavat sählymatsin eteisessä ja raskas hylly pitäisi kiinnittää seinälle tukevasti. Kukapa ei haluaisi kotiinsa iskunkestäviä seiniä, joihin voi ripustaa vapaasti! Näihin tarpeisiin vastaa uutuuslevy Gyproc Habito®, joka antaa tavallisen kipsilevyn tapaan myös tehokkaan ääneneristyksen ja paloturvallisuuden.Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton