• Etusivu
  • Remontti

Iäkäskin talo nuortuu silkkipainolasista valmistetulla parvekejulkisivulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 25.03.2021Päivitetty 15.11.2022
202012_67712.jpg

Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti.

Helsingin Kontulassa sijaitseva vuonna 1968 rakennettu kerrostalo koki täydellisen muutoksen Lumonin tolpattomalla kaiteella ja silkkipainotekniikalla valmistetuilla parvekelasituksilla. Talossa peruskorjattiin rakennuksen kokonaisvaltaisen korjaushankkeen yhteydessä yhteensä 60 parveketta ja saneeraukseen ryhdyttäessä parvekkeissa oli betonirakenteiset parvekekaiteet. Lopputulos on näyttävä kokonaisuus, joka ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteistyötä suunnitteluvaiheessa.

Hankesuunnittelun merkitys projektin onnistumisen kannalta

Yleensä korjaushankkeissa käydään läpi ns. hankesuunnitteluvaihe, jossa kartoitetaan kohteen eri korjausvaihtoehdot ja -mahdollisuudet sekä esimerkiksi näiden elinkaari ja kustannustaso. Tässä kohteessa hankesuunnittelu oli jo tehty Saton toimesta ja suunnittelijat tulivat mukaan toteutussuunnitteluvaiheeseen. Tehtyjen kuntotutkimusten perusteella oli päätetty, että parvekkeiden muut betoniosat kunnostetaan, mutta kaide uusitaan.

Lumon oli hankkeessa tiiviisti mukana jo toteutussuunnittelun alkumetreiltä lähtien.

Lumon pyrkii olemaan mukana kaikissa suunnitteluvaiheissa ja tarjoamaan suunnittelutyökalut arkkitehtien ja suunnittelijoiden käyttöön tarvittaessa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Lumon tarjoaa myös teknistä tukea, piirustusaineistoa sekä toimittaa tarvittaessa mallikappaleet kohteen suunnittelun avuksi.

Rakennuttajakaari Oy:n julkisivusuunnittelun tiimipäällikkö, arkkitehtisuunnitelija, Jonna Haikonen korostaa, että Lumon on vienyt tekniikkaa eteenpäin ja tehnyt hyvää tuotekehittelytyötä.

202012_67779.jpg

Parvekkeen betonikaiteen kappalemaisuus sekä sen avoin osuus haluttiin tuoda aiheena uuteen kaiteeseen. Lisäksi oli tärkeää saada pinnasta mattamainen betonin hengessä. Tärkeänä lähtökohtana pidettiin myös sitä, että käytetään uudelle materiaalille tyypillistä detaljiikkaa ja sitä kautta saavutetaan siistit liittymädetaljit. Lumon oli suunnittelussa hyvänä tukena ja toteutusratkaisulla saavutettiin sekä lähtökohdaksi asetetut tekniset että esteettiset tavoitteet.

Silkkipainotekniikka kaidelasissa on osoittautunut moneen kohteeseen sopivaksi ratkaisuvaihtoehdoksi, jolla saadaan toteutettua tarkasti halutut värisävyt ja lisäksi se mahdollistaa monipuoliset kaiteen kuvioinnit ja läpinäkyvät osat. Lumonin tolpaton kaide tuo parvekkeen sisälle rauhallisen ilmeen ja vaikutelman avaruudesta, kertoo Haikonen.
Kerrostalon uusi ilme on moderni ja raikas. Kaidejärjestelmä on Lumonin tolpattomalla kaiteella toteutettu ja kaidelaseissa silkkipainokäsittely. Silkkipainolla saatiin vanhaa ulkoasua vastaava ratkaisu, joka oli tavoitteena hanketta suunniteltaessa.
Kerrostalon uusi ilme on moderni ja raikas. Kaidejärjestelmä on Lumonin tolpattomalla kaiteella toteutettu ja kaidelaseissa silkkipainokäsittely. Silkkipainolla saatiin vanhaa ulkoasua vastaava ratkaisu, joka oli tavoitteena hanketta suunniteltaessa.

Varhain aloitettu suunnittelu johtaa tuloksekkaaseen yhteistyöhön

Myös Lumon Suomi Oy:n projektipäällikkö Petri Nilsson kokee yhteistyön olleen saumatonta ja läpinäkyvää koko projektin ajan.

Yhteistyö arkkitehtitoimiston kanssa sujui hankkeen alkumetreistä lähtien jouhevasti ja Lumon oli mukana hankesuunnittelussa alusta alkaen. Projekteihin kuuluu aina Lumonin osalta tuotteiden mittaaminen, suunnittelu, tarvittavat lujuuslaskelmat sekä asennus. Kaiteen ulkoasu pyrittiin säilyttämään vanhaa vastaavana, kuitenkin moderneilla ratkaisuilla.

Nilsson toteaa, että onnistunut suunnittelu ja yhteistyö arkkitehdin kanssa mahdollisti projektin läpiviemisen onnistuneesti. Pääsuunnittelijan innostuneisuus ja halu käyttää moderneja ratkaisuja korostui siinä, että tähän kohteeseen saatiin silkkipainolasi käyttöön.

Urakan toteutuksen suunnittelussa työmaalla pystyttiin vielä tarkentamaan ratkaisuja niin, että työn suorittaminen oli tehokasta ja lopputulos on toimiva. Suunnittelua toteutettiin yhdessä pääurakoitsijan ja Lumonin projektipäällikön Petri Nilssonin kanssa. Kaikin puolin toimiva ja toteutuskelpoinen ratkaisu saatiin sovittua avoimen yhteistyön kautta. Lopputulos palvelee asukkaita ja alkuperäistä kappalemaisuutta mukaileva ulkoasu saatiin toteutettua hyvin.

Silkkipainotekniikka on moderni ratkaisu julkisivun suunnitteluun

Kaidemateriaalina lasi on pitkäikäinen. Se on myös helppohoitoinen ja puhtaanapito onnistuu vaivattomasti. Silkkipaino mahdollisti kaiderakenteen lasisena, jolloin kaiteeseen ei tarvittu muita rakenteita. Silkkipainolasit antavat mahdollisuuden niin persoonallisiin kuin perinteisempiinkin parvekejulkisivuihin uudis- ja korjausrakentamisen kohteissa. Silkkipainolaseihin voidaan painaa erilaisia kuvioita ja värejä, jolloin pinnoista saadaan arkkitehtuurisesti eläväisiä ja moderneja.

Info

Info

Tiesitkö?

  • Lumon on suomalainen perheyritys, joka valmistaa, myy ja asentaa parvekejulkisivutuotteita ja lasiterasseja.
  • Lumon Oy:lle valmistui kesällä 2020, alan ensimmäisenä yrityksenä, oma silkkipainolinja Kouvolan tehtaille.
  • Silkkipainolinjan myötä Lumon pystyy tarjoamaan mm. lyhyemmän silkkipainolasien toimitusajan, entistä luotettavammat toimitukset sekä ekologisemman ja kotimaisen silkkipainetun lasituksen. Lue lisää>>
  • Lumonilla huolehditaan myös työturvallisuusasioista erittäin tarkasti.

Työturvallisuus on kunnia-asia

Työturvallisuus on keskeisessä osassa kaikkia toimintojamme ja on hienoa, että saimme tunnustusta projektikohteidemme hyvästä turvallisuudesta. Teemme kuitenkin jatkuvasti töitä turvallisuuskulttuurin edistämiseksi ja tavoitteemme "nolla tapaturmaa" saavuttamiseksi, sanoo Lumon Suomi Oy:n liiketoimintajohtaja Mikko Hilliaho. Pääpaino turvallisuuden kehittämisessä on ennakoivissa toimenpiteissä. Kannustamme kaikkia työntekijäryhmiämme niin asennuksen, tuotannon kuin toimihenkilöiden osalta aktiivisesti havainnoimaan ympäristöään ja tekemään turvallisuushavaintoja, Hilliaho kertoo.

Lumon Suomi Oy sai kunniamainnan hyvin hoidetuista turvallisuusasioista Rakennusteollisuuden Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa maaliskuussa 2021.

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy lisää aiheesta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20101_19988.jpg
Uusi ilme Lumonin laseilla
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20225_78291.jpg
Auringonsuojaverhot parvekkeelle
Lasitettu parveke laajentaa asuintilaa lähemmäksi luontoa. Kun parveke on lasitettu, huomaa usein istuvansa siellä säätilasta ja vuodenajasta riippumatta. Vaikka olohuonekin olisi viihtyisä ja kauniisti sisustettu, parveke vetää kuitenkin puoleensa.Auringonsuojaverhot antavat keinon pitää olosuhteet aina miellyttävinä. Lumonin lasituksiin on saatavissa integroituvat aurinkosuojaverhot, jotka suojaavat niin paahtavalta auringon lämmöltä kuin ohikulkijoiden katseilta.Auringonsuojaverhot kannattaa hankkia kerralla koko taloyhtiön parvekelaseihin ja ne ovat kätevä laitattaa myös vaikkapa parvekelasien huollon yhteydessä. Näin taloyhtiö saa ne mittojen mukaan tehtynä ja valmiiksi ammattilaisen paikoilleen asentamana.
20111_24078.jpg
ArGeTon fasadijärjestelmä
Wienerberger on tuonut Suomen julkisivumarkkinoille perinteisen muurattavan tiilen rinnalle uuden ArGeTon fasadijärjestelmän. Järjestelmä koostuu aidoista keraamisista tiililaatoista ja alumiinisesta kiinnitysmekanismista. Kevyen rakenteensa ansiosta verhous ei vaadi erillistä perustusta, mikä nopeuttaa asentamista ja alentaa samalla julkisivun kokonaiskustannuksia.Järjestelmä mahdollistaa vapaan eristepaksuuden valinnan ja se soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiskohteiden julkisivuverhoiluun. Järjestelmä soveltuu erinomaisesti käytettäväksi myös täydentävänä rakenteena perinteisen muurauksen rinnalla, kun kysymyksessä on esimerkiksi nauhamaisilla ikkuna-aukotuksilla varustettu talo.
Katu, jossa on taloja rivissä
Kustannusten jako osakkaiden kesken?
Asumme osakeyhtiössä johon kuuluu -68 rakennettu omakotitalo (kiinteistö A) ja 80-luvulla rakennettu paritalo (kiinteistö B) - eli osakeyhtiöön kuuluu kolme huoneistoa. Yhtiöjärjestyksessä on määritelty rakennusten hallintojakoalueet sekä siitä, että kumpikin kiinteistö sekä asunnot vastaavat omista kiinteistöön liittyvistä kuluista.Vanhemman omakotitalon kellariin on sijoitettu kaikki huoneistokohtaiset sähkötaulut sekä kiinteistön sähkötauluksi nimetty. Nyt on ilmennyt, että kiinteistön sähkötaulusta aiheutuvat kulut koostuvat n. 10 % osuudella yhteisellä ajotiellä olevista ulkovaloista ja loppuosa 80-luvulla rakennetun paritalon huippuimureista koituvasta sähkönkulutuksesta.Kaikki edelliset kulut on kuitenkin jaettu maksettavaksi kaikkien kolmen osakkaan kesken vedoten siihen, että toisen kiinteistön huippuimuri on sijoitettu ns. kiinteistön sähkötauluun. Kuuluuko vanhemman omakotitalon osallistua vain paritalossa sijaitsevan huippuimurin ilmanvaihdosta koituviin kuluihin?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osa-aikaisen talonmiehen pysäköintioikeus?
Rivitaloyhtiömme yleinen piha-alue on jakamaton. Yhtiökokous on vahvistanut tietyn määrän pysäköintipaikkoja asukkaiden ja vieraiden käyttöön. Määrä on vahvistettu vuosittain toimintakertomustiedoissa. Nyt hallitus puheenjohtajan välityksellä on ilmoittanut, että osa-aikaisen talonmiehen, joka ei omista eikä asu yhtiössä, hallintaan on annettu yksi pysäköintipaikka hänen omistamalleen traktorille tai työkoneelle, jolla hän pääsääntöisesti hoitaa lumen aurausta. Hän tekee koneellaan töitä ainakin yhdessä toisessakin yhtiössä. Onko hallitus toiminut oikein perustein ja valtuuksin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton