• Etusivu
  • LVI

Milloin on aika pyytää ammattilaiselta apua ilmanvaihtokoneen säätämiseen?

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox Oy
Julkaistu 03.03.2025
ilmanvaihtokoneen säätäminen-1920x1080

Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat olennainen osa nykyaikaisten taloyhtiöiden sisäilman hallintaa, mutta koneellisen ilmanvaihdon tai laitteiden toiminta ei ole välttämättä asukkaille selvää. Mielessä saattaakin herätä kysymys, pitääkö tai voiko ilmanvaihtokoneen asetuksille itse tehdä jotain?

Ilmanvaihtokoneen tehdasasetukset tai asentajan määrittämät asetukset ovat todennäköisesti oikein, eikä asukkaan tarvitse muuttaa niitä. Esimerkiksi puhaltimien perusasetuksia ei pidäkään itse mennä muuttamaan, eikä koneen automatiikkaa kannata laittaa pois päältä. Antureiden avulla kone ohjaa puhallinnopeutta automaattisesti sisäilman kosteuspitoisuuden tai hiilidioksidipitoisuuden muuttuessa. Se tekee ilmanvaihdosta huoletonta ja vaivatonta.

Joitain asetuksia voi kuitenkin säätää itsekin, mutta silloinkin on hyvä tietää mitä tekee, ja miksi. Erityisesti tuloilman lämpötila voi vaikuttaa merkittävästi asukkaiden viihtyvyyteen ja koko rakennuksen energiatehokkuuteen. Oikein säädetty tuloilma ei vain takaa raikasta sisäilmaa, vaan voi myös vähentää lämmityskustannuksia sekä parantaa huoneilman kiertoa. Miksi tuloilman lämpötila on tärkeä, mikä on oikea lämpötila-asetus, ja mitä tehdä, jos tuloilma tuntuu liian kylmältä tai kuumalta? Käymme läpi yleisimpiä kysymyksiä ja tarjoamme niihin vastauksia.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jos vaikuttaa siltä, ettei kaikki ole ilmanvaihdon osalta kunnossa, on varminta olla yhteydessä koneen asentaneeseen tahoon tai esimerkiksi isännöitsijään, jotta ammattilainen voi käydä tarkistamassa asetukset.

Miten ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto toimii?

kaavio ilmanvaihtokoneen tulo- ja poistoilmasta

Ilmanvaihtokoneen tehtävänä on tuoda huoneeseen suodatettua, raikasta ja lämmityskaudella myös sopivan lämpöistä ilmaa. Samalla kone poistaa jo ”käytettyä” ilmaa ulos. Lämmöntalteenottokennon avulla ilmanvaihtokone siirtää poistettavasta ilmasta lämpöä tuloilmaan, mikä parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta.

Oikein kylmillä keleillä poistoilman lämpö ei riitä lämmittämään tuloilmaa riittävälle tasolle, jolloin tarvitaan koneen jälkilämmitysvastusta. Mitä korkeampi tuloilman lämpötila-asetus, sitä enemmän kone joutuu käyttämään vastusta lämmittämään tuloilmaa.

Vaikka poistoilman lämmöllä lämmitetty tuloilma vähentää varsinaisen lämmitysjärjestelmän energiankulutusta, ei asuntoa ole tarkoitus lämmittää ilmanvaihtokoneen avulla. Lue myös Miten ilmanvaihtokoneella voi säästää sähköä?

Mikä on optimaalinen tuloilman lämpötila ilmanvaihtokoneessa?

Tuloilman lämpötila-asetus on suositeltavaa pitää +16–18 °C:ssa. Energiaa säästääkseen tuloilman lämpötilan voi asettaa vähän alhaisemmaksikin kuin suositus, esimerkiksi +15 °C, mutta jos tuloilma aiheuttaa vedon tunnetta, kannattaa asumismukavuuden nimissä lämpötila-asetusta nostaa hieman.

Vaikka tuloilman lämpötila-asetus olisi asetettu +17 asteeseen, voi tuloilman lämpötila joissain tilanteissa olla enemmän tai vähemmän – ja sekin on aivan normaalia, sillä moni tekijä vaikuttaa tuloilman todelliseen lämpötilaan.

Miten tuloilman lämpötila vaikuttaa huoneilman kiertoon?

Tuloilma, joka on hieman huoneilmaa viileämpää, parantaa ilman kiertämistä huoneessa. Tämä voi olla erityisen tärkeää talvella, kun lämmin huoneilma kaipaa lisävirtausta. Mikäli tuloilma on liian kuumaa, se voi aiheuttaa epämukavuutta ja huoneilman liikkumattomuutta.

Mitä teen, jos tuloilma tuntuu liian kylmältä tai liian kuumalta?

Jos tuloilma tuntuu viileältä, voi se kovilla pakkasilla olla merkki siitä, että kone sulattaa hetkellisesti poistoilman lämmöllä lämmöntalteenottokennoon kertynyttä jäätä. Tuloilman lämpötila nousee kuitenkin sulatusjakson jälkeen. Venttiileistä tuleva ilma voi tuntua liian kylmältä myös silloin, jos lämpötila-asetus on asetettu energiansäästömielessä liian matalaksi. Silloin lämpötila-asetus kannattaa nostaa suositeltuun, esimerkiksi + 17 °C asteeseen.

Jos taas tuloilma on liian kuumaa, voi olla, että tuloilman lämpötila on asetettu liian korkeaksi. Varmista, että lämpötila-asetus on muutamaa astetta huoneilmaa viileämpi. Myös saunan lämmittäminen saattaa väliaikaisesti nostaa tuloilman lämpötilaa ja kovin helteisellä jaksolla ulkoa tuleva ilma on luonnollisesti lämmintä.

Jos syy poikkeavalle lämpötilalle ei löydy edellä mainituista, kannattaa tarkistaa, ettei esimerkiksi koneen suodattimet ole vaihdon tarpeessa.

säästöpossu ikkunan edessä patterin päällä

Mikä on ilmanvaihtokoneen ja ilmastointilaitteen ero?

Ilmanvaihtokone ei ole ilmastointilaite, eikä se voi viilentää kuumaa ulkoilmaa. Mikäli asunnossa on tarve viilentää sisäilmaa kesäisin, kannattaa harkita erillistä ilmastointilaitetta tai ilmalämpöpumppua. Ilmanvaihtokoneen tehtävä on varmistaa raikas ja puhdas tuloilma huoneeseen, ei viilentää sitä.

Miten tuloilman lämpötilaa voi säätää ilmanvaihtokoneessa?

Tuloilman lämpötilan asettaminen onnistuu yleensä ilmanvaihtokoneen ohjaimella. Suositeltava asetus on +16–18 °C, mutta huomioi, että todellinen lämpötila voi vaihdella esimerkiksi ulkoilman lämpötilan muuttuessa.

Mikä on tuloilman lämpötilan ja jäteilman lämpötilan välinen yhteys?

Lämmöntalteenoton ollessa päällä, jäteilman lämpötila on tavallisesti alhainen, kovilla pakkasilla jopa -10 °C.

Joskus jäteilman lämpötila kuitenkin nousee, eikä se välttämättä ole merkki ongelmista. Jäteilman lämpötila nousee esimerkiksi lämmöntalteenottokennon sulatuksen aikana tai kesähelteillä. Myös saunomisen jälkeen jäteilman lämpötila voi olla hetkellisesti korkea, koska lämmöntalteenotto ei tarvitse kaikkea lämpöä tuloilman lämmittämiseen.

Jos jäteilman lämpötila on selvästi normaalia korkeampaa muulloin kuin edellä mainituissa tilanteissa, on hyvä tarkistaa, ettei esimerkiksi ulkoseinässä oleva raitisilmasäleikkö tai koneen suodattimet ole tukossa.

Info

Info

Milloin ilmanvaihtokoneen asetuksia on tarkistettava ammattilaisella?

Jos huomaat, että ilmanvaihtokone ei toimi optimaalisesti, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Asiantuntijat voivat varmistaa, että koneen asetukset ovat oikeat, painesuhteet oikealla tasolla, ja itse ilmanvaihtokone kunnossa.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20199_59738.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 9. Taloyhtiön ilmanvaihtoremontti
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
20216_71335.jpg
Kenelle lipputangon siirtäminen kuuluu?
Pyysin kaksi vuotta sitten taloyhtiön kokouksessa, että hoitoalueellamme oleva lipputanko siirretään pois. Pyysin tätä koska taloyhtiön muut asukkaat ovat rakentaneet aidan hoitoalueensa ympärille. Me emme tätä kuitenkaan voi rakentaa koska lipputanko tulisi aidan sisään. Taloyhtiön asukkaat siis käyvät laittamassa lipun salkoon meidän kukkapenkissämme.Tämä äänestettiin taloyhtiön kokouksessa päätetyksi. Pöytäkirjaan merkittiin, että hallitus päätti siirtää lipputangon pois hoitoalueeltamme. Tätä ei kuitenkaan ole toteutettu, vaikka kolmessa kokouksessa on näin päätetty. Nyt kevään hallituksen kokouksessa jälleen päätettiin, että lipputanko siirretään. Näin ei kuitenkaan vieläkään ole tehty. Kuinka kauan on sallittua odottaa tällaista useaan kertaan päätettyä asiaa?
20236_82003.jpg
Tiedottamisen hoitaminen taloyhtiössä?
Toimin aiemmin hallituksemme varsinaisena jäsenenä ja nyt toimin varajäsenenä. En saa enää mitään hallituksen sähköpostilla käymiä keskusteluja tai muuta hallituksen työskentelyä koskevia asioita tietooni.Taloyhtiömme hallitus ei tiedota varajäseniä ollenkaan hallituksen työskentelystä. Hallituksen jäseniä on valittu viisi ja varajäseniä kaksi. Hallituksen puheenjohtaja vetoaa siihen, että varajäsenillä ei ole mitään vastuuta, joten heille ei voida antaa tietoa hallituksen ja taloyhtiön toiminnasta. Onko tämä oikein toimittu?
20221_74313.jpg
Tarkasta taloyhtiösi energialuokka
Rakennuksen energiatehokkuus selviää energiatodistuksesta. Sen tarkoitus on välittää vertailukelpoista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta suhteessa vastaaviin rakennuksiin käytössä, johon se on tarkoitettu. Rakennusten energiatodistus on ollut pakollinen uusille rakennuksille vuodesta 2008 ja vanhoille olemassa oleville rakennuksille vuodesta 2009 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton