• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Kenelle lipputangon siirtäminen kuuluu?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20216_71335.jpg

Kuvituskuva Pixabay

Pyysin kaksi vuotta sitten taloyhtiön kokouksessa, että hoitoalueellamme oleva lipputanko siirretään pois. Pyysin tätä koska taloyhtiön muut asukkaat ovat rakentaneet aidan hoitoalueensa ympärille. Me emme tätä kuitenkaan voi rakentaa koska lipputanko tulisi aidan sisään. Taloyhtiön asukkaat siis käyvät laittamassa lipun salkoon meidän kukkapenkissämme.

Tämä äänestettiin taloyhtiön kokouksessa päätetyksi. Pöytäkirjaan merkittiin, että hallitus päätti siirtää lipputangon pois hoitoalueeltamme. Tätä ei kuitenkaan ole toteutettu, vaikka kolmessa kokouksessa on näin päätetty. Nyt kevään hallituksen kokouksessa jälleen päätettiin, että lipputanko siirretään. Näin ei kuitenkaan vieläkään ole tehty. Kuinka kauan on sallittua odottaa tällaista useaan kertaan päätettyä asiaa?

Vastaus:

Ikävää, jos taloyhtiössänne ei noudateta tehtyjä päätöksiä. Mistä tämä johtuu? Hallituksen pitäisi nyt asiassa olla aktiivinen. Jos hallitus ei toimi, voit viime kädessä itse toimia ja vaatia sitten hallituksen jäseniltä kustannuksia vahingonkorvauksena takaisin.

Oikeudenkäynti voi kuitenkin olla pitkä ja kallis prosessi kaikille, eikä sen lopputuloksestakaan ole varmuutta.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Lukijan kommentti:
Kuvasta päätellen muovitanko. Se on niin kevyt, että sen voi turvallisesti yksinkin kaataa ja irrottaa jalustasta. Asukas siis kaataa tangon ja vie vaikka yhtiön parkkipaikalle. Poistostahan on yhtiökokouksen päätös. Kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle mihin tanko on siirretty.

Toimituksen kommentti:
Jos lipputangon jalusta ei lähde ehjänä irti, tangon jalustoja saa ostaa rautakaupoista myös erikseen.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
nainen kurkistaa huoneiston ikkunasta matkalaukku kädessä
Lyhytaikainen vuokraus taloyhtiössä – laki, rajat ja käytännöt
Yhä useampi asunnon omistaja vuokraa kotiaan tai sijoitusasuntoaan lyhytaikaisesti matkailijoille, työmatkalaisille tai tilapäistä asumista tarvitseville. Tämä voi tuntua osakkaasta luontevalta ja taloudellisesti järkevältä ratkaisulta, mutta taloyhtiön näkökulmasta tilanne ei ole aina yhtä mutkaton.
20219_72590.jpg
Kuka maksaa vahingonteot?
Taloyhtiössä on vuokralainen yksityisen omistamassa asunnossa. Kyseisessä asunnossa tehtiin murto ja parvekkeen ns. parvekkeen ulkoinen liukuovi oli auki mutta parvekkeen ovi oli lukossa, tämä rikottiin ja mentiin sisälle. Kyseinen henkilö ei halunnut tehdä ilmoitusta poliisille mutta taloyhtiön toimesta oven ikkuna korjattiin taloyhtiön laskuun, joka maksoi useita satasia.Kysynkin, eikö tämän korjauksen olisi kuulunut maksaa huoneiston omistaja, kun tämä todistettavasti oli tahallinen vahingonteko. Tämä asunnossa oleva on asunnon omistajan sukulaispoika, eikä näin ollen halunnut, että tämä maksaisi sitä kun hän on kuulemma varaton.Minun mielestäni tällaiset tahalliset vahingonteot ei pitäisi mennä taloyhtiön maksettavaksi.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä" rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.Hallitus on lisäksi päättänyt, että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kaikki eivät halua osallistua remonttiin - mitä tehdä?
Erillistalon ja paritalon yhtiössä tulisi tehdä perustason ylläpitämiseen kuuluva parvekeremontti. Erillistalon osakas ei halua sitä nyt. Voiko hallitus päättää että remontti tehdään nyt vain paritaloon, ja myöhemmin erillistaloon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton