• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla säästää lämmityskuluissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 02.02.2024
20228_79275.jpg

Taloyhtiön ilmanvaihto on tärkeä osa asuntojen asumismukavuutta, mutta ennen kaikkea se tuo taloyhtiölle ja sen asukkaille energiansäästöä.

Merkittävin säästö lämmöntalteenotolla

Koska vanhemmissa taloissa ilmanvaihto saattaa viedä jopa 20-40% lämmi­tysenergiasta, kannattaa ilmanvaihtoremontti jo pelkästään energian säästämisen vuoksi. Nykyaikaisten ilmanvaihtolaitteiden sähkönkulutus on hyvin pientä, sillä koneen levylämmönvaihdin itsessään ei kuluta lainkaan energiaa ja EC-tasavirtapuhaltimien sähkönkulutus on erittäin alhainen.

lmanvaihdon sähkönkulutusta voi verrata esim. saunomiseen: yhden saunomiskerran kiukaan sähkökulutuksella voidaan pyörittää ilmanvaihtolaitteen puhaltimia jopa viikkoja.

Merkittävin säästö tulee kuitenkin koneen lämmöntalteenoton avulla, sillä LTO:lla varustettu ilmanvaihtokone lämmittää tuloilmaa poistoilman lämmöllä ja vähentää muuta asunnon lämmitystarvetta.

Automatisoitu ilmanvaihto toimii tarpeen mukaan

Mitä parempi lämmöntalteenottokyky laitteessa on, sitä vähemmän ku­luu lämmitysenergiaa kylmän ilman lämmittämiseen. Lämmöntalteenottokyvystä kertoo laitteen vuosihyötysuhde: se kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen.

Suuri energiansäästö syntyy myös siitä, että huoneistokohtainen ilmanvaihto toimii jokaisessa asunnossa tarpeen mukaan. Optimaalisimmin ilmanvaihdon saa kosteus- ja hiilidioksidiantureiden, joiden avulla laite tunnistaa sisäilman olosuhteet. Mikäli ne havaitsevat tehostuksen tarvetta, kone hoitaa sen automaattisesti. Ilmanvaihto ei myöskään ole turhaan tehostuksella, kun asunto on tyhjillään.

Oikeaan aikaan tehty remontti

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja lämmitysremontin kustannuksiin.

Edullisinta huoneistokohtaisen ilmanvaihdon asentaminen vanhaan taloyhtiöön on silloin, kun yhtiössä tehdään muutakin remonttia. Esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä tehty ilmanvaihtoremontti tulee noin 30% edullisemmaksi kuin erikseen tehty.

Katso lisää aiheesta:Asiantuntijan vinkit taloyhtiön ilmanvaihtoremontin suunnitteluun

Vallox webinaari

Onko taloyhtiössänne toiveena parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja lisätä samalla myös asukkaiden asumismukavuutta? Jos vastaus on kyllä, on ilmanvaihdon saneeraus hyvä vaihtoehto ratkaisuksi molempiin tavoitteisiin.

Vallox Oy ja Sevire Oy järjestävät torstaina 15.2. klo 12:00-13:00 maksuttoman, erityisesti isännöitsijöille ja taloyhtiöiden päättäjille suunnatun webinaarin, jossa käydään läpi miksi ja miten taloyhtiöiden ilmanvaihdon saneeraushankkeen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle.

saat parhaat vinkit ilmanvaihdon energiasaneerauksen toteuttamiseen.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton