• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako taloyhtiössä

Tanja Altti
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 31.03.2025
20194_57649.jpg

Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.

Koneellisen ilmanvaihdon vastuunjako 2019

Ilmanvaihtojärjestelmän kunnossapitovastuu on siis pääsääntöisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Vuoden 2019 alussa vastuunjakoa muutettiin siten, että muun muassa huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodatinten vaihtovastuu siirtyi osakkailta yhtiölle. Lain määrittämästä kunnossapitovastuusta voidaan poiketa yhtiöjärjestystä muuttamalla.

Suodattimien vaihto

Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen vaihtaminen on olennainen asia sekä hyvän sisäilman että ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan kannalta. Suodattimien suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta, ja vaihdot kannattaa ajoittaa alkukevääseen ennen kuin siitepölykausi alkaa sekä loppukesään, kun siitepölyä ei enää tule. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyllä alueella tai toisaalta paljon siitepölyä levittävien puiden läheisyydessä sijaitsevissa asunnoissa voi olla tarpeen vaihtaa suodattimet useamminkin kuin kaksi kertaa vuodessa.

Tehokas suodatus vähentää myös ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta. Vastuu huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimien puhdistuksesta ja vaihdosta on siis nykyään taloyhtiöllä, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu.

Alkuperäisten suodattimien käyttö on aina suositeltavaa, sillä ilmanvaihtokone on optimoitu toimimaan niiden mukaan. Niin kutsutut tarvikesuodattimet voivat olla hieman edullisempia, mutta niiden erilainen materiaali saattaa vaikuttaa haitallisesti ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan.

Venttiilien puhdistus ja huolto

Koneellisen ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmaventtiilitkin on syytä tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, 2-4 kertaa vuodessa. Huoneiston sisäpuolisten venttiilien puhdistus on osakkaan vastuulla, kun taas taloyhtiö vastaa ulkopuolisten venttiilien puhdistuksesta. Jos venttiilit vaativat korjaamista tai ne on tarpeen vaihtaa kokonaan, on vastuu taloyhtiöllä.

Puhdistettaessa on oltava tarkkana, että venttiilien säätöasento ei missään tapauksessa muutu, sillä venttiilien avulla ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat on säädetty suunnitelman mukaisiksi.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto

Ilmanvaihtokonetta on huollettava säännöllisesti, jotta ilma virtaa koneen läpi tarkoituksenomaisesti. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon huolto kuuluu taloyhtiölle. Huolto on kätevää tehdä aina suodattimien vaihdon yhteydessä. Lämmööntalteenottokennojen ja puhaltimien kunto kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa. Samalla on syytä varmistaa, ettei kondenssivesiyhde ole tukkeutunut. Vallox-ilmanvaihtokoneiden käytöstä ja huollosta on Valloxin verkkosivuilla hyvät huoltovideot.

Liesikuvun huolto ja puhdistus

Liesikupu eli poistokanavaan kytketty laite on osa ilmanvaihtojärjestelmää. Se on yksi kodin ja keittiön eniten käytetyistä laitteista. Liesikuvun huollon ja puhtaana pidon työnjako osakkaan ja taloyhtiön välillä on selkeä: Osakas vastaa rasvasuodattimen puhdistuksesta, valoista ja valokytkimestä, taloyhtiön vastuulla taas ovat iv-kone, poistokanavisto, poistoilmaventtiili ja itse liesikupu ja sen tehonsäädin. Lisäksi taloyhtiön vastuulla on rasvasuodattimen vaihtaminen, jos se on tarpeellista. Osakkaille on hyvä muistuttaa, että rasvasuodattimet puhdistus on hyvä tehdä 1-2 kertaa kuukaudessa, käytöstä riippuen.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostaloja Turussa
Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
20143_38570.jpg
Näin tehtiin1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.
20145_39204.jpg
Ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kylmässä tilassa
Kun ilmanvaihtokanavat asennetaan yläpohjaan, ne pitää aina lämpöeristää. Mikäli lämpöeristys tehdään huonosti, koko ilmanvaihtojärjestelmän toiminta kärsii. Mikäli asunnosta poistuva ilma ei tule koneelle asti lämpimänä, ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto ei toimi suunnitellulla tavalla. Sen hyötysuhde laskee, jälkilämmityspatterin energiankulutus nousee ja jäätymisenesto voi toimia turhan paljon. Jos ilmanvaihtokoneelta asuntoon tulevan ilman lämpötila laskee kanavissa, tuloilmaa tarvitsee lämmittää turhaan ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterilla ja osa jälkilämmityspatterin lämmitystehosta karkaa yläpohjaan.Mitä siis pitäisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton