Ilmanvaihtoremontilla eroon sisäilmaongelmista
Usein taloyhtiöissä koetaan tarvetta parantaa ilmanvaihtoa ja pienentää energiankulutusta. Asukkaille ja hallituksen jäsenille voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, mitä ilmanvaihdolle voi tai pitää tehdä ja mikä on muutosten vaikutus. Hyvin suunniteltu ilmanvaihtoremontti huomioi käyttötarpeet, parantaa asumismukavuutta sekä tuo kustannussäästöjä taloyhtiölle.
Säästöä lämmöntalteenotosta
Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40 % lämmitysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.
– Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 75 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Esimerkiksi keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.
Vaihto tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon kannattaa
Nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä huomioi ilman laadun ja säätää sitä automaattisesti tilanteen mukaan. Ilmanvaihtoremontissa jokaiseen taloyhtiön huoneistoon kannattaakin asentaa oma, huoneistokohtainen ilmanvaihto. Tämä näkyy välittömästi asumismukavuutena, sillä silloin ilmanvaihto toimii asukkaiden tarpeiden mukaisesti.
Vallox-ilmanvaihtokoneet tunnistavat erilaiset elämistilanteet sisäänrakennettujen antureiden avulla. Kosteusanturi tunnistaa, kun sisäilman kosteuspitoisuus nousee ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Hiilidioksidianturi puolestaan tunnistaa nousseen hiilidioksidipitoisuuden ja niin ikään tehostaa ilmanvaihtoa.
Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla saadaan myös energiansäästöä, sillä kun ilmanvaihto on tilanteeseen sopivalla teholla, sitä ei tehosteta turhaan asunnon ollessa tyhjillään.
Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia
Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Esimerkiksi ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja remontin kokonaiskustannuksiin.
Ilmanvaihtoremontti onkin usein järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea.
Myös kohde vaikuttaa toteutukseen: kerrostaloissa kokonaisvaltainen ilmanvaihtosaneeraus edellyttää yleensä sen tekemistä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti. Rivitaloissa sen voi usein toteuttaa myös yksittäisissä asunnoissa.
Webinaarista parhaat vinkit ilmanvaihtoon
Hyvä sisäilma on huomaamatonta: sopivan lämpöistä, vedotonta, hajutonta eikä aiheuta terveyshaittaa. Riittämätön ilmanvaihto voi puolestaan aiheuttaa tunkkaisuutta, hajuja ja oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä sekä kosteuden tiivistymistä asunnossa.
− Rakennuksen ilmavaihtojärjestelmällä on keskeinen rooli kodeissamme − sen tehtävä on poistaa epäpuhtaudet sisäilmasta pitäen sen jatkuvasti hyvänä hengittää, kertoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola, yhtenä asiantuntijoista uusimmassa Valloxin webinaarissa.
Asukkaiden terveyteen, asumismukavuuteen sekä rakennuksen energiansäästöön pureutuvassa webinaarissa käydään yksityiskohtaisesti läpi miksi ja miten taloyhtiöiden ilmanvaihdon saneeraushankkeen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle. Katso asiantuntijoiden parhaat vinkit ilmanvaihdon parantamiseen ja energiasaneerauksen toteuttamiseen alla olevasta webinaaritallenteesta.