• Etusivu
  • Ajankohtaista

Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle: "Ainoa mikä toimii"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 10.08.2017Päivitetty 25.09.2017
20178_49900.jpg

Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.

Kesällä 2017 Saarivirran katolla Ulvilassa komeilee kiiltävä, musta kateruuvi poikineen. Pellissä kruunupäiset kannat ovat tunnistettavia, Sepot saivat katolleen ruuvien kingin. "Tätä ei voi muuta kuin suositella, tämä on ainoa mikä toimii", toteavat rakennusalan ammattilaiset yhdestä suusta. "Asennus on erittäin helppoa, kun teräväkärkinen Kingi porautuu juuri siihen kohtaan mihin se halutaan, myös kauempaa kurkottaessa. Se ei luisu oikealle eikä vasemmalle, joten peltiin ei tule ylimääräisiä, myöhemmin ruostuvia naarmuja. Kingi ei myöskään lastua, vaan sujahtaa kahdenkin pellin läpi oikein helposti", Kaarnamo kehuu. "Porakärkiruuveissa on se huono puoli, että kun se poraa reikää, niin se poraa myös sinne kiinnityspohjapuuhun, joten se heikentää ruuvin ylösvetolujuutta. Kingi ei poraa materiaalia pois, joten sen kiinnittyminen on parempaa", Kaarnamo lisää.

Miehet saivat kateruuvit suoraan Kingin tehtaalta Nurmijärveltä, ja asiakaspalvelu saa heiltä vuolasta kiitosta. Asennus sujui vaivattomasti, ja valmista tuli etuajassa. Kateruuvien mukana tulee Kingin kantoihin sopiva asennuspää, jossa ruuvit pysyvät vauhdikkaammassakin menossa. Tämän mahdollistaa myös itse ruuvien hieman korkeampi kruunuosa, jota miehet pitävät erityisen hyvänä. "Ja onhan se hienon näköistä, kun ruuvit ovat mustia nyt seuraavat 20 vuotta. Ilman Kingejä olisi niitä ruosteisia päitä näkyvissä jo kymmenen vuoden päästä", Saarivirta iloitsee.

Helppo asentaa, lastuamattomuus, hyvä pitolujuus ja kattavat takuut. Näillä sanoilla miehet kuvailevat Kingiä. Kolmikerrospinnoitetun, kattopellin kanssa yhtä pitkään kestävän Kingi® kateruuvin kanssa ei tarvitse pelätä ruostumista tai vuotoriskejä. "Tämä on ehdoton peli", huikkaa Saarivirta vielä lopuksi.

Uusilla vaihtoruuveilla edullista ikälisää peltikatoille

Yksi Kingin uutuustuotteista on kateruuvien vaihtoihin kehitetty KINGI® vaihtoruuvi™. Silloin kun ruuvit ovat ruosteessa ja/tai niissä on kohonnut vuotoriski, mutta pelti ja pellin alapuolella olevat alusruoteet ovat vielä kunnossa, ei ole mitään syytä uusia koko kattoa. Vaihtamalla ruostuneiden ruuvien tai naulojen tilalle KINGI® vaihtoruuvit™ jatkuu vanhan peltikaton käyttöikä vielä pitkään.

Uudelleenkiinnityksessä on tärkeintä, että uusi kateruuvi saa hyvän otteen entisen ruuvin ruodepuuhun tekemästä reiästä ja samalla tiivistää hyvin vanhan pellissä olevan reiän. Tämän vuoksi KINGI® vaihtoruuvin™ kierreosa on tavallista paksumpi ja aluslaatta tavallista suurempi. Ruuvi on entisen mittainen, ettei se puhkaise ruoteen alla mahdollisesti olevaa aluskatetta.

* Suomen Teräsrakenneyhdistys on Ympäristöministeriön mandaatilla myöntänyt kateruuville hyväksynnän C3-ilmastorasitusluokkaan.

Kingi Oy
Ajankohtaista
kiinnitys
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
201611_47698.jpg
Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton
Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.
20173_48534.jpg
Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys
Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
20238_82780.jpg
Uusi lukkosaumaruuvi peltikatolle - paran­nettua kiinnityksen toimivuutta
Katto on talon tärkein suoja ja sen tulee kestää koko rakennuksen käyttöiän. Peltikatossa kiinnikkeet ovatkin avainasemassa pitäen katteen lujasti kiinni alustassa estäen siten kosteuden tunkeutumisen yläpohjan rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton