• Etusivu
  • Ajankohtaista

Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 09.11.2016Päivitetty 04.10.2018
201611_47698.jpg

Voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut ja erilaiset säät asettavat kovat vaatimukset katolle, jonka tärkein tehtävä on suojata rakennusta säältä.

Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.

Vaadi lainmukainen kattoasennus

Rakennusmääräysten mukaan peltikaton lainmukainen asennus edellyttää, että kateruuveilla on yhtä hyvä korroosiokestävyys kuin kattopelleillä. Harmittavan usein laadukkaat pellit asennetaan yksikerrosmaalatuilla, sisäkäyttöön kelpaavilla kateruuveilla, jotka eivät ole määräysten mukaisia. Ruostuvat ja vuotavat kateruuvit aiheuttavat ylimääräisen ja kalliin ruuvien vaihdon.

Kiinnitä huomioita kateruuveihin

Varmista, että korroosiokestävä kattopeltisi kiinnitetään yhtä korroosiokestävällä kateruuvilla. Varmista, että kateruuvi täyttää kaikki nämä vaatimukset:

  • Kolmikerrospinnoitetulle kattopellille kolmikerrospinnoitettu kateruuvi
  • Kateruuvilla on yhtä pitkä takuu kuin kattopellillä, kirjallisesti ja takuuehdot mukana
  • Kateruuvi on Suomessa virallisesti hyväksytty C3-ilmastorasitusluokkaan
  • Kattopeltiin asennetun kateruuvin kestävyys ulkokäytössä on testattu rasitustestein

Näin tunnistat pitkäikäisen kiinnityksen

Vastuullinen ammattilainen antaa kattopeltiä vastaavan kirjallisen takuun ja hyväksyttävät takuuehdot myös kateruuveille. KINGI® on ainoa kateruuvi, jolle valmistaja antaa 20 vuoden ruostumattomuustakuun, 30 vuoden vuotamattomuustakuun ja 50 vuoden poikkiruostumattomuustakuun. Kateruuvilla on tärkeä rooli myös kattopellin takuussa. Huono kateruuvi naarmuttaa helposti kattopeltiä, jolloin naarmutetun kattopellin takuu yleensä raukeaa.

Pitkäikäisen peltikaton kiinnityksen voi kuka tahansa todeta ruuvin kannasta. KINGI® kateruuvin kanta muistuttaa kruunua. Kannan kruunumainen muoto on tarkoituksenmukaiseksi suunniteltu ja mallisuojattu ainoastaan Kingin käyttöön. Sakaroiden väleistä vesi valuu pois ruuvin kannasta eikä jää ruostuttamaan sitä. Korkealle ulottuvat sakarat myös tukevoittavat asennusistukan otetta taaten nopean ja täsmällisen asennuksen ilman kattopellin naarmuuntumista.

201611_47699.jpg
Info

Info

Älä mene halpaan

Kolmikerrospinnoitetun KINGI® kateruuvin hinta on hieman korkeampi kuin yksikerrosmaalatuilla ja vain sisäkäyttöön kelpaavilla kateruuveilla. Kattoremontin kokonaishinnassa kateruuvien hintaero on kuitenkin mitättömän pieni, alle yhden prosentin. Se on pieni osuus koko katon hinnasta ja pieni hinta siitä, että katosta tulee määräysten mukainen ja pitkäikäinen.

Älä siis mene halpaan, mitättömällä "säästöllä" voi olla todella kalliit seuraukset kateruuvien ennenaikaisesta vaihdosta sekä mahdollisista vuodoista johtuen.

Hyväksytyn kattoasennuksen saat vastuullisilta toimijoilta

KINGI® kateruuveja myyvät ja asentavat vain vastuulliset alan yritykset, jotka ovat sitoutuneet käyttämään vain määräysten mukaisia KINGI® kateruuveja. Vastuulliset jälleenmyyjät tunnistat Kingi-sinetistä. www.kingi.fi

Kingi Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20173_48534.jpg
Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys
Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
20233_81196.jpg
Miksi taloyhtiönne kannattaisi uusia kaukolämpö­laitteisto nyt?
Kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia kun sen käyttöikä on 20–25 vuoden välillä. Uusimisen ajoituksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat ARAn vielä tämän vuoden loppuun tarjoama tukimahdollisuus ja matalalämpöisempään kaukolämpöön tapahtuva siirtyminen.
20235_81888.jpg
Viilennä kotisi helteillä: Vinkit asunnon viilentämiseen
Hellepäivien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja nyt myös monessa suomalaiskodissa joudutaan pohtimaan asunnon viilennysasioita. Kysymys on paitsi asumismukavuudesta myös asumisterveydestä. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa omat mahdollisuutensa ja velvollisuutensa sopivien asumisolosuhteiden luomisessa. Uusissa rakennuksissa pyritään jo huomioimaan muuttunut ilmasto, mutta suurin osa meistä asuu taloissa, jotka on rakennettu erilaisiin olosuhteisiin, kuin missä nyt elämme. Viihtyisään ja sopivaan asuinympäristöön voi vaikuttaa omilla asumistottumuksilla sekä taloyhtiön toimin.
20225_78312.jpg
Voiko yksi talo­yhtiö jättäytyä yhteisen jäte­pisteen kustannusten ulko­puolelle?
Asunto-osakeyhtiössä on viisi asuntoa ja alueella on neljä muuta asunto-osakeyhtiötä omalla tontilla. Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä on oma hallitus.Alueella on aikoinaan rakennettu Molokit yhdelle asunto-osakeyhtiön tontille, koska heidän tontillaan oli eniten tilaa. Silloin heidän asunto-osakeyhtiönsä ei osallistunut jätepisteen rakentamiskustannuksiin, koska joutuivat yhteiseen hyvään antamaan tonttia jätepisteiden käyttöön.Nyt uuden muovinkeräyslain myötä täytyy jälleen tehdä muutostöitä, jotta saadaan samalle paikalle myös muovinkeräys.Täytyykö tässä tapauksessa kaikkien osallistua muutostöiden kustannuksiin vai voiko tämä yksi asunto-osakeyhtiö jäävätä itsensä pois vedoten edelleen tontin luovutuksesta pisteen käyttöön?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton