• Etusivu
  • Ajankohtaista

Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 09.11.2016Päivitetty 04.10.2018
201611_47698.jpg

Voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut ja erilaiset säät asettavat kovat vaatimukset katolle, jonka tärkein tehtävä on suojata rakennusta säältä.

Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.

Vaadi lainmukainen kattoasennus

Rakennusmääräysten mukaan peltikaton lainmukainen asennus edellyttää, että kateruuveilla on yhtä hyvä korroosiokestävyys kuin kattopelleillä. Harmittavan usein laadukkaat pellit asennetaan yksikerrosmaalatuilla, sisäkäyttöön kelpaavilla kateruuveilla, jotka eivät ole määräysten mukaisia. Ruostuvat ja vuotavat kateruuvit aiheuttavat ylimääräisen ja kalliin ruuvien vaihdon.

Kiinnitä huomioita kateruuveihin

Varmista, että korroosiokestävä kattopeltisi kiinnitetään yhtä korroosiokestävällä kateruuvilla. Varmista, että kateruuvi täyttää kaikki nämä vaatimukset:

  • Kolmikerrospinnoitetulle kattopellille kolmikerrospinnoitettu kateruuvi
  • Kateruuvilla on yhtä pitkä takuu kuin kattopellillä, kirjallisesti ja takuuehdot mukana
  • Kateruuvi on Suomessa virallisesti hyväksytty C3-ilmastorasitusluokkaan
  • Kattopeltiin asennetun kateruuvin kestävyys ulkokäytössä on testattu rasitustestein

Näin tunnistat pitkäikäisen kiinnityksen

Vastuullinen ammattilainen antaa kattopeltiä vastaavan kirjallisen takuun ja hyväksyttävät takuuehdot myös kateruuveille. KINGI® on ainoa kateruuvi, jolle valmistaja antaa 20 vuoden ruostumattomuustakuun, 30 vuoden vuotamattomuustakuun ja 50 vuoden poikkiruostumattomuustakuun. Kateruuvilla on tärkeä rooli myös kattopellin takuussa. Huono kateruuvi naarmuttaa helposti kattopeltiä, jolloin naarmutetun kattopellin takuu yleensä raukeaa.

Pitkäikäisen peltikaton kiinnityksen voi kuka tahansa todeta ruuvin kannasta. KINGI® kateruuvin kanta muistuttaa kruunua. Kannan kruunumainen muoto on tarkoituksenmukaiseksi suunniteltu ja mallisuojattu ainoastaan Kingin käyttöön. Sakaroiden väleistä vesi valuu pois ruuvin kannasta eikä jää ruostuttamaan sitä. Korkealle ulottuvat sakarat myös tukevoittavat asennusistukan otetta taaten nopean ja täsmällisen asennuksen ilman kattopellin naarmuuntumista.

201611_47699.jpg
Info

Info

Älä mene halpaan

Kolmikerrospinnoitetun KINGI® kateruuvin hinta on hieman korkeampi kuin yksikerrosmaalatuilla ja vain sisäkäyttöön kelpaavilla kateruuveilla. Kattoremontin kokonaishinnassa kateruuvien hintaero on kuitenkin mitättömän pieni, alle yhden prosentin. Se on pieni osuus koko katon hinnasta ja pieni hinta siitä, että katosta tulee määräysten mukainen ja pitkäikäinen.

Älä siis mene halpaan, mitättömällä "säästöllä" voi olla todella kalliit seuraukset kateruuvien ennenaikaisesta vaihdosta sekä mahdollisista vuodoista johtuen.

Hyväksytyn kattoasennuksen saat vastuullisilta toimijoilta

KINGI® kateruuveja myyvät ja asentavat vain vastuulliset alan yritykset, jotka ovat sitoutuneet käyttämään vain määräysten mukaisia KINGI® kateruuveja. Vastuulliset jälleenmyyjät tunnistat Kingi-sinetistä. www.kingi.fi

Kingi Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20173_48534.jpg
Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys
Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
Autotallin ovi ja asentaja
Viikon kysymys: Loukataanko yhdenvertaisuuslakia?
Yhtiöömme uusittiin autotallien ovet kippioviksi. Yhtiö omistaa autotallit.Hallitus päätti, että oviin ei osteta avausautomatiikkaa. Hallitus päätti, että jokainen tallin haltija voi omalla kustannuksellaan hankkia oviautomatiikan, jolloin tallin haltija vastaa kaikista siihen liittyvistä kuluista. Tallipaikasta luopuessaan hän joko purkaa laiitteiston pois tai myy/luovuttaa sen seuraavalle tallinhaltijalle, jos seuraava sen haluaa.Yksi tallinhaltijoista sanoi saavansa asennuksen ilmaiseksi alan ammattilaiselta kaveruussuhteen perusteella ja joutuvansa ostamaan vain automatiikkapaketin.Lausunnosta nousi "sota". Yhden tallinhaltijan mielestä kaikkien pitää saada automatiikkapaketti asennettuna samaan hintaan tai muuten se rikkoo yhdenvertaisuuslakia. Onko näin?
20231_80695.jpg
Voiko varastotilojen sähkön­kulutuksen laskuttaa erikseen?
Kyseessä on pieni paritaloyhtiö, jossa on toisen talon alakerrassa kolme autotallia ja yksi iso varastotila. Tilat ovat myytyjä niin, että yksi omistaa tallin ja varaston ja kaksi muuta pelkät autotallit. Asensimme yhtiöön sähkömittarin, jolla voidaan seurata varastotilan sähkönkulutusta. Aiemmin varastotilan omistaja ei ole maksanut sähköstä, mutta yhtiössä on nyt päätetty ottaa laskutus kulutetusta sähköstä. Onko lain mukaan oikein tehdä näin? Missään papereissa ei ole tullut ilmi, että vastikkeeseen kuuluisi sähkö.
talvinen katunäkymä jossa useita pienkerrostaloja
Omaisuuden suojaus tulvalta asukkaan ja omistajan vastuulla
Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedottavatAsukkaiden ja omistajien kannattaa varautua tulvavahinkoihin etukäteen jo nyt, kun kevään tulva-aika lähestyy. Oman alueen tulvavaroituksia ja -tiedottamista on syytä seurata, sillä kiinteistön omistajan ja asukkaan vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Näin muistuttavat Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.Tulva-aika näyttäisi tänä keväänä alkavan Etelä- ja Lounais-Suomessa keskimääräistä myöhemmin eli aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa. SYKE julkaisee tarkemman tulvaennusteen myöhemmin maaliskuussa. Tulvatilanteen kehittymistä ja ennusteita voi seurata mediasta ja esim. tästä linkistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton