Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys

Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.
Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.
Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelma
Kaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
Ruostuva kateruuvi lyhentää katon ikää
Peltikaton koko suunniteltu kestoikä määräysten mukaan on 50 vuotta. Ulkonäön osalta katto vaatii tänä aikana toki huoltoa ja ensimmäinen huoltomaalaus on toivottavaa tehdä noin 25 vuoden kuluttua. On tapauksia, joissa ruuvit ovat kuitenkin jo 5 vuoden kuluttua kannastaan täysin ruostuneet. Ruostumisen lisäksi huono ruuvi aiheuttaa asennuksessa naarmuja kattopeltiin. Naarmujen paikkamaalaus useimmin laiminlyödään työläänä työvaiheena, jolloin hyväkin kattopelti ruostuu nopeasti vaihtokuntoon. Kattopellin takuu luonnollisesti raukeaa ruostuvien ruuvien aiheuttamien pintavaurioiden vuoksi.
Vuotavat ruuvit aiheuttaneet myös kosteusvaurioita
Suomessa on havahduttu myös huonojen kiinnikkeiden aiheuttamiin kattovuotoihin ja niistä syntyviin kosteusvaurioihin. – Meidän kunnassa meillä on ongelma noiden vanhojen ruuvien kanssa. Tiivisteet ovat kestäneet noin 13 vuotta ja nyt katot vuotavat, kertoo Vöyrin kunnan rakennustarkastaja Peter Rex. Kateruuvien vuodon syynä on ruosteen lisäksi ruuvien huonot tiivisteet. Halvasti tehdyn ruuvin aluslaatta ruostuu, huono tiiviste kovettuu ja haurastuu, jolloin katto alkaa vuotaa.
Kateruuvin kehittäminen oli peltiä vaativampi
Jorman patentoiman pinnoiteratkaisun ansiosta Suomessa on nyt ulkokäyttöä C3- ja jopa C4-ilmastorasitusluokissa kestävä kateruuvi. Kateruuvi oli peltiä haastavampi työ, koska sille piti kehittää koko pinnoitusmenetelmä. Yhdessä Kingi Oy:n Jari Lehtolan kanssa syntyi kateruuvi, joka kestää myös asennuksen ja jonka patentoitu Pikakärki tekee asennuksesta huippunopeaa peltiä naarmuttamatta. Myös tiivisteen kumiseos on tarkasti valittu. Vuosien testausten tuloksena syntyi maailman paras kateruuvi KINGI®, jolle annetaan myös parhaat takuut; 20 vuotta ruostumattomuudelle, 30 vuotta vuotamattomuudelle ja 50 vuotta poikkiruostumattomuudelle. - Vanha kansa sanoo: Jos katto pitää, talo kestää! Kingin ansiosta nyt myös katon kiinnitys on hyväksytty ja koko katto on säänkestävä niin kuin pitääkin, iloitsee Jorma.

Aiheeseen liittyvää

Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla

Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle

Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton

Ainoa kattoremontti, joka tehdään 100 %:sti kotimaisissa käsissä

Taloyhtiön kattoremontissa tiilikatto on kannattava valinta
