• Etusivu
  • Remontti

Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Päivitetty 04.10.2018
20172_48354.jpg

Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.

Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelma

Kaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

Ruostuva kateruuvi lyhentää katon ikää

Peltikaton koko suunniteltu kestoikä määräysten mukaan on 50 vuotta. Ulkonäön osalta katto vaatii tänä aikana toki huoltoa ja ensimmäinen huoltomaalaus on toivottavaa tehdä noin 25 vuoden kuluttua. On tapauksia, joissa ruuvit ovat kuitenkin jo 5 vuoden kuluttua kannastaan täysin ruostuneet. Ruostumisen lisäksi huono ruuvi aiheuttaa asennuksessa naarmuja kattopeltiin. Naarmujen paikkamaalaus useimmin laiminlyödään työläänä työvaiheena, jolloin hyväkin kattopelti ruostuu nopeasti vaihtokuntoon. Kattopellin takuu luonnollisesti raukeaa ruostuvien ruuvien aiheuttamien pintavaurioiden vuoksi.

Vuotavat ruuvit aiheuttaneet myös kosteusvaurioita

Suomessa on havahduttu myös huonojen kiinnikkeiden aiheuttamiin kattovuotoihin ja niistä syntyviin kosteusvaurioihin. – Meidän kunnassa meillä on ongelma noiden vanhojen ruuvien kanssa. Tiivisteet ovat kestäneet noin 13 vuotta ja nyt katot vuotavat, kertoo Vöyrin kunnan rakennustarkastaja Peter Rex. Kateruuvien vuodon syynä on ruosteen lisäksi ruuvien huonot tiivisteet. Halvasti tehdyn ruuvin aluslaatta ruostuu, huono tiiviste kovettuu ja haurastuu, jolloin katto alkaa vuotaa.

Kateruuvin kehittäminen oli peltiä vaativampi

Jorman patentoiman pinnoiteratkaisun ansiosta Suomessa on nyt ulkokäyttöä C3- ja jopa C4-ilmastorasitusluokissa kestävä kateruuvi. Kateruuvi oli peltiä haastavampi työ, koska sille piti kehittää koko pinnoitusmenetelmä. Yhdessä Kingi Oy:n Jari Lehtolan kanssa syntyi kateruuvi, joka kestää myös asennuksen ja jonka patentoitu Pikakärki tekee asennuksesta huippunopeaa peltiä naarmuttamatta. Myös tiivisteen kumiseos on tarkasti valittu. Vuosien testausten tuloksena syntyi maailman paras kateruuvi KINGI®, jolle annetaan myös parhaat takuut; 20 vuotta ruostumattomuudelle, 30 vuotta vuotamattomuudelle ja 50 vuotta poikkiruostumattomuudelle. - Vanha kansa sanoo: Jos katto pitää, talo kestää! Kingin ansiosta nyt myös katon kiinnitys on hyväksytty ja koko katto on säänkestävä niin kuin pitääkin, iloitsee Jorma.

20172_48357.jpg
Kingi Oy
Remontti
kiinnitys
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201611_47698.jpg
Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton
Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.
20173_48534.jpg
Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys
Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
20169_47364.jpg
Paras peltikaton kiinnitys
Nurmijärveläinen Kingi Oy on löytänyt markkinaraon peltikattojen kiinnityksestä. Kattopeltien kiinnitykseen tarkoitettuja kateruuveja ei oltu kehitetty samassa tahdissa kuin kattopeltejä. Peltien korroosiokestävyys on kolmikerrospinnoituksensa ansiosta parantunut huimasti ja pelleille annetaan pitkät takuut. Kateruuvit ovat edelleen yksikerrosmaalattuja, herkästi ruostuvia ja ilman takuita. Ne ovat tuoneet harmia kuluttajille ja asennusyrityksille ruostumisen ja kattovuotojen vuoksi. Kateruuveja on jouduttu vaihtamaan ennen aikojaan.
20183_52231.jpg
Patentoitua kolmikerrospintaa
Pohjoisen ankarat sääolosuhteet vaativat katolta paljon. Kovalle rasitukselle joutuva kattopelti vaatii myös yhtä kestävät kiinnikkeet. Kateruuveissa sähkösinkitys ja yksi ohut maalikerros eivät vielä anna riittävää suojaa ulkokäytössä. Sinkityksen lisäksi tarvitaan esikäsittely, pohjamaali ja pintamaali. Kattopelleissä siitä on jo vuosikymmenien kokemus.
20183_52001.jpg
Kolmikerrospinnoitus takaa ruostumattomuuden
2000-luvulle tultaessa maalattujen kattopeltien korroosionkestävyys nousi yli 50 vuoteen ja huoltoväli yli 20 vuoteen Suomessa kehitetyn Pural® pinnoitteen ansiosta. Kehitystyö oli tarpeen, sillä näin saatiin Suomen katoille vaatimukset täyttävä kattopelti. Kaikki maalatut kattopellit ovat kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä ja niitä myydään monilla eri tuotenimillä. Peltikaton kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan valitettavan usein kateruuvi, vaikka sillä on oleellinen rooli koko katon pitkäikäisyydessä ja takuiden säilymisessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton