• Etusivu
  • Osakas

Joulun muistilista taloyhtiölle

Ovatko joulumatot tai joulukranssit sallittuja?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.12.2010Päivitetty 05.12.2023
202112_73959.jpg

Joulu sujuu leppoisasti kun kaikki valmistelut on hyvissä ajoin tehty.

Rauhallinen ja leppoisa joulu taloyhtiössä vaatii hieman esivalmisteluja. Osa asukkaista lähtee loman viettoon muualle ja osa taas viettää lomansa kotona, mutta valmisteluissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että elämä talossa jatkuu mukavissa ja turvallisissa merkeissä.

Paloturvallisuus on syytä pitää mielessä

Joulu on tunnetusti aikaa, jolloin tunnelmaa luodaan kynttilöin ja erilaisten jouluvalojen avulla. Vaikka asia saattaakin tuntua itsestään selvyydeltä, on kuitenkin hyvä muistuttaa paloturvallisuuden tärkeydestä. Kynttilöitä tulee polttaa vain tiloissa, joissa ne ovat jatkuvasti valvonnan alla. Ja viimeisen tulee aina muistaa sammuttaa kynttilät!

Tarpeettomat sähkölaitteet tulee sammuttaa. Varsinkin lomalle lähtijöiden osalta kynttelikköjen tai vastaavien tunnelmaa luovien valaisimien jättäminen päälle aiheuttaa täysin turhan riskin taloyhtiölle sekä huoneiston omistajalle.Valojen saamuttaminen on suositeltavaa myös energiansäästön kannalta.

Lisäksi mahdolliset valmistusvirheistä johtuvat viat aiheuttavat tulipalovaaran, joten sähkölaitteistä on tämänkin vuoksi hyvä katkaista verkkovirta.

Hyvä tapa varautua pyhäpäivinä mahdollisesti tapahtuviin vahinkoihin on listata ne yhteystiedot asukastiedotteeseen, joiden puoleen tulee tarvittaessa kääntyä.

Tarpeeton palokuorma yhteisissä tiloissa

Monissa taloyhtiössä perinteenä saattaa olla joulukuusen tuominen porraskäytävään. On kuitenkin huomioitava, että kaikki tarpeeton ja suojaamaton palokuorma, kuten joulukuusi, aiheuttaa myöskin riskin paloturvallisuudelle. Turvallisempi tapa luoda tunnelmaa on sijoittaa tyypillisesti porraskäytävässä ollut joulukuusi pihalle.

Myös jouluiset ovimatot on kielletty taloyhtiöissä. Tästä saattaa olla erilaisia käsityksiä eri paikkakunnilla, mutta esimerkiksi Helsingissä ne ovat kiellettyjä.

Ovikranssit sen sijaan ovat sallittuja, eivätkä aiheuta paloturvallisuusriskiä.

Jouluaatto ja sähkönkulutus

Aaton perinteet ovat syntyneet vuosikymmenten mittaan. Jokaisella on omansa ja kaikki perinteet ovat yhtä arvokkaita sekä vaalimisen arvoisia.

Yksi joulun perinteistä monelle on joulusauna, yksi aaton kohokohdista. Vaikka onkin joulu ja rentoutumisen ja leppoisan oleskelun aikaa, kannattaa joulunakin pitää aikatauluista sen verran kiinni, ettei anna kuuman saunan odottaa tyhjillään. Sauna on nimittäyn yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia jouluna.

Ja tottakai, mitä olisi joulu ilman herkullista jouluruokaa. Jouluruokien valmistamisessa on liesi ja uuni todellisessa tehokäytössä, jolloin kuumenevat sekä keittiö että koti. Liedestä huokuva lämpö vähentää muun lämmityksen tarvetta. Myös valaisimista, kynttilöistä ja ihmisistä tulee lämpöä, joka kannattaa hyödyntää.

202111_73399.jpg
Info

Info

Muutama niksi pienempään sähkönkulutukseen:

  • Vältä kuumentamasta kiuasta turhan kuumaksi, useimmille riittää jo 70 °C
  • Sammuta kiuas heti kun viimeinenkin saunoja kyllästyy saunomaan.
  • Veden lämmittäminen kuluttaa sähköä, joten vettä ei kannata juoksuttaa tarpeettomasti.
  • Paista kinkku yöllä jos mahdollista - näin voit jakaa sähkönkulutusta tasaisemmin ja herätä aamulla herkulliseen kypsän kinkun tuoksuun. (Lähde: Vattenfall)

Koristevaloista tunnelmaa

Mitäpä olisi joulu ilman tunnelmallisia jouluvaloja. Valojen kunto on hyvä tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöönottoa - ja mieluiten jo silloin kun keräät niitä joulun jälkeen takaisin varastoon. Älä käytä sellaisia sähkölaitteita, valosarjoja yms. joissa havaitset rikkoutuneen johdon, liitoskohdan tai huomaat niissä muuta vikaa. Tällaiset laitteet ovat aina turvallisuusriski - älä yritä korjata niitä käyttämällä esimerkiksi teippiä.

Varastoi ulkovalosarjat seuraavaa vuotta varten heti, kun valoille ei enää ole tarvetta. Vaikka pimeä syksy kaipaisikin hieman lisävaloa, ei kuitenkaan kannata ulkovaloja laittaa paikoilleen kovin aikaisin. Ulkona roikkuvat valot joutuvat alttiiksi tuulelle, sateelle, pakkaselle sekä auringolle. Valosarjat voivat rikkoutua helpommin ja niiden elinikä lyhenee.

Myös koristevalojen käytössä on hyvä huomioida sähkönkulutus ja pitää niitä päällä vain silloin, kun niistä iloitaan. Nykyaikaiset LED-valot eivät kuitenkaan kuluta sähköä paljon. Vanhat valosarjat kannattaakin päivittää LED-valoiksi.

Valot tuovat tunnelmaa joulukotiin.
Valot tuovat tunnelmaa joulukotiin.

Joulu on rauhan aikaa

Jouluna on syytä pitää mielessä, että myös muutkin ovat rauhoittuneet juhlan viettoon ja näin ollen arkiset asiat on syytä huolehtia hyvissä ajoin ennen pyhien alkua. Näistä mainittakoon esimerkkinä joulun saunavuorolistat. Osa ei vakinaista vuoroaan perjantaina eikä lauantaina tarvitse ja ne, jotka tyypillisesti vuoroa eivät ole halunneet, voivat sitä joulun aikana kaivata. Ottakaa asia siis ajoissa käsittelyyn.

Varsinkin runsas luminen talvi pitää huoltoliikkeet kiireisinä. Tämä ammattikunta päivystää myös jouluaattona, mutta kuten useimmilla muillakin meistä, myös päivystäjillä on perhe, jonka kanssa he rauhoittuvat joulun viettoon.

Miettikää siis tarkkaan onko vikailmoitus tarpeen tehdä Jouluaattoiltana vai voiko asian hoitaa myöhemminkin. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kiireellisiä asioita tulisi ilmoittaa, sillä niitähän varten he juuri päivystävät.

Osakas
ekologisuus
joulu
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20154_43074.jpg
Kaunis piha keraamisilla pihatiilillä
Helsingin Etelä-Hermanniin valmistunut neljän asuntoyhtiön kerrostaloalue sai arvoisensa pihapäällysteen keraamisista pihatiilistä. Koska urbaanit kaupunkipihat ovat nykyisin kooltaan varsin pieniä, kuten tässäkin tapauksessa, haluttiin ja toisaalta myös jouduttiin pihojen toteutukseen kiinnittämään erityistä huomiota. Pihojen suunnittelua mietittiin osana arkkitehtisuunnittelua heti alkumetreistä lähtien, kertovat kohteen pääsuunnittelusta vastanneet Olli Sarlin ja Marja Sopanen Arkkitehdit Sarlin+Sopanen Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton