• Etusivu
  • Isännöitsijä

Takaavatko järjestyssäännöt rauhan taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.07.2023
Kerrostalo_1200x600

Järjestyssäännöistä huolimatta taloyhtiön asukkailla voi välillä syntyä erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, mikä on kohtuullista melua.

Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, jotka määrittelevät muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käyttöä, remontin tekemistä ja hiljaisuutta. Kerrostalon järjestyssäännöt löytyvät yleensä ilmoitustaululta tai ne on jaettu asukkaille.

Naapurien kesken voi kuitenkin välillä syntyä erimielisyyttä järjestyssäännöistä, kuten normaalin melun tasosta tai remontoinnista. Monet asiat voivat ärsyttää pianonsoitosta koiran haukuntaan ja lasten ääniin. Kuitenkin vain silloin, kun metelöinti asunnossa tai yleisissä tiloissa on niin häiritsevää ja jatkuvaa, ettei sitä voida pitää enää vähäisenä, voidaan siihen puuttua.

Tulosta järjestyssäännöt täältä!

Häiriöstä on oltava aina riittävä näyttö

Häiriötä ei ole pakko sietää loputtomiin, mutta siitä on oltava riittävä näyttö. Meluun kyllästynyt asukas voi ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle häiriöiden päivät ja kellonajat. Valittajan on myös oltava valmis tarvittaessa todistamaan oikeudessa häiriöstä. Tehokas tapa on tarvittaessa kutsua poliisit paikalle, jolloin näitä voidaan käyttää myös todistajina oikeudessa.

Jos häiriöstä on riittävää näyttöä, hallitus voi antaa asunto-osakeyhtiölain mukaisen virallisen varoituksen huoneiston hallintaan otosta. Jos häirintä todistettavasti jatkuu varoituksen jälkeenkin, voi hallitus kutsua yhtiökokouksen koolle päättämään huoneiston hallintaan otosta enintään kolmeksi vuodeksi.

Musiikin harrastamisesta hankalia kiistoja

Musiikin harrastamista kerrostalossa ei voi mainittavasti rajoittaa, ellei soittaminen häiritse naapureita kohtuuttomasti. Kohtuuttomaksi voidaan katsoa esimerkiksi kovaääninen soittaminen öiseen aikaan tai jatkuva, työpäivän ja vielä illankin kestävä soittaminen. Esimerkiksi pianonsoittoon ei ole kuitenkaan helppo puuttua. Pelisäännöistä, kuten kellonajoista, jolloin soittaminen häiritsee vähiten, olisi siksi hyvä sopia yhdessä jo ennen kuin asiasta ehtii syntyä riitaa.

Myös asukkaiden väliset kulttuurierot aiheuttavat helposti kiistoja ja väärinkäsityksiä. Kiistat liittyvät usein yhteisten tilojen kuten saunan ja pesutuvan käyttöön, lasten leikkeihin ja erilaisten tapojen aiheuttamaan ärtymykseen. Paljon sovitellaan myös riitoja, joissa molemmat osapuolet ovat suomalaisia. Asukkailla voi olla erilaiset tulkinnat siitä, mikä on normaalia elämää tai sopiva päivärytmi.

Yksittäinen asukas ei voi luoda omia järjestyssääntöjä

Normaaliin elämään järjestyssäännöillä ei voida puuttua. Esimerkiksi kovaääninen nauru, vieraiden käynti iltapäivällä sekä lasten leikit pihalla kuuluvat normaalin elämään, eikä niitä voi kieltää edes yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Asukkailla ei ole velvollisuutta noudattaa yksittäisen asukkaan määräyksiä, vaikka näin yritettäisiin toimia.

Taloyhtiöissä jokaisella asukkaalla on velvollisuus elää muiden asukkaiden ja heidän normaalista asumisestaan kuuluvien äänien kanssa. Myös muiden asukkaiden liiallinen kontrollointi voidaan lukea häirinnäksi. Taloyhtiöllä on oikeus ottaa häiriötä aiheuttavan asukkaan huoneisto hallintaan korkeintaan kolmeksi vuodeksi.

Jatkuvaan koiran haukuntaan voi puuttua

Koiran tai muun lemmikin ajoittainen äännähtely kuuluu normaaliin elämään. Jos lemmikki aiheuttaa jatkuvaa meteliä taloyhtiössä, voidaan isännöitsijään tai muuhun taloyhtiön edustajaan ottaa yhteyttä.

Kiistat koirista ovat tavallisia, ja mitä suurempi koira on, sitä todennäköisemmin se aiheuttaa jossakin yksittäisessä naapurissa ärtymystä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurenkin koiran pitäminen kerrostalossa on sallittua ja se luetaan normaaliin elämään, jota ei voi rajoittaa. Jos koirasta valitetaan, on todisteiden oltava oikeudessa riittävät. Kellonaikoja ja päivämääriä, jolloin koira on haukkunut häiritsevästi, ei siis kannata keksiä omasta päästään.

Eläinsuojelulliselta kannalta haukkuminen tai ulvominen katsotaan koiran normaalin käytökseen kuuluvaksi silloin kun eläimen yksinoloajat ovat kohtuulliset. Jos koira tai muu lemmikki jätetään toistuvasti yksin pitkiksi ajoiksi, on tilanteeseen hyvä puuttua ja soittaa eläinsuojeluun.

Taloyhtiö vastaa riittävästä äänieristyksestä

Jos hiljaisetkin äänet kuuluvat selvästi seinän läpi, vika on todennäköisesti talon äänieristyksessä. Jos kyseessä on rakennuksen alkuperäinen seinärakenne, taloyhtiö vastaa siitä, että seinän ääneneristävyys täyttää vähintään rakennusajankohdan mukaiset vaatimukset.

Vaikka äänieristys olisikin rakennusajankohdan vaatimusten tasolla, taloyhtiön on silti parannettava äänieristystä, jos se ei täytä ajan myötä tiukentuneita terveydensuojelun vaatimuksia.

Jos normaali puhe kuuluu seinän läpi niin hyvin, että puheen sisältö on erotettavissa, äänieristystä ei ole tarpeeksi. Asiasta on syytä ilmoittaa isännöitsijälle ja esittää taloyhtiölle vian korjaamista. Tarvittaessa asiasta voi ottaa yhteyttä myös kaupungin terveysviranomaiseen.

Tulosta järjestyssäännöt täältä!

Rakentaja.fi
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20219_64005.jpg
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20225_78312.jpg
Voiko yksi talo­yhtiö jättäytyä yhteisen jäte­pisteen kustannusten ulko­puolelle?
Asunto-osakeyhtiössä on viisi asuntoa ja alueella on neljä muuta asunto-osakeyhtiötä omalla tontilla. Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä on oma hallitus.Alueella on aikoinaan rakennettu Molokit yhdelle asunto-osakeyhtiön tontille, koska heidän tontillaan oli eniten tilaa. Silloin heidän asunto-osakeyhtiönsä ei osallistunut jätepisteen rakentamiskustannuksiin, koska joutuivat yhteiseen hyvään antamaan tonttia jätepisteiden käyttöön.Nyt uuden muovinkeräyslain myötä täytyy jälleen tehdä muutostöitä, jotta saadaan samalle paikalle myös muovinkeräys.Täytyykö tässä tapauksessa kaikkien osallistua muutostöiden kustannuksiin vai voiko tämä yksi asunto-osakeyhtiö jäävätä itsensä pois vedoten edelleen tontin luovutuksesta pisteen käyttöön?
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton