Parvekegrillaus kuumentaa tunteita

Parvekegrillaus ei ole suoraan kiellettyä laissa, mutta taloyhtiön järjestyssäännöt, paloturvallisuus ja naapurisopu voivat asettaa rajoituksia. Sähkögrilli on turvallisin valinta, ja yhteinen grillipaikka voi vähentää ristiriitoja. (Kuva Adobe Stock)
Alakerran naapurin grilli on päivästä toiseen kuumana käryjen noustessa parvekkeellesi. Kuulostaako tutulta? Vai oletko itse hurahtanut grillauksen maailmaan? Miten taloyhtiössä suhtaudutaan parvekkeella grillaamiseen?
Parvekkeella grillaamista ei kiellä mikään laki. Löytyykö vastaus järjestyssäännöistä? Jos taloyhtiössä on hyväksytty järjestyssäännöt, joissa grillaaminen parvekkeella kielletään, onko tätä sääntöä noudatettava? Kyseisen järjestyssäännön valvominen varmasti onnistuisi helpostikin, mutta miten järjestyssäännön rikkomisesta voisi sitten rangaista?
Voiko parvekegrillaajaa rankaista?
Ainoa taloyhtiön "rangaistuskeino" on asunnon haltuunotto. Tuomioistuin tuskin hyväksyisi haltuunottoa vain grillaamisen perusteella. Kuitenkin, mikäli paloturvallisuusmääräyksiä olisi selvästi ja kenties jopa toistuvasti laiminlyöty, voisi perusteet haltuunotolle löytyä helpostikin.
Lähtökohtana on se, että osakkailla on oikeus tavanomaiseen elämään osakashallinnassa olevissa tiloissa. Tähän tavanomaisuuteen kuuluu myös grillaaminen. Järjestyssääntöjen maininta grillauskiellosta on siis lähinnä suositus eli taloyhtiön kanta asiaan. Taloyhtiöllä ei ole oikeutta kieltää grillaamista – edes parvekkeella – jollei tällä aiheuteta vaaratilanteita tai häiriötä muille.
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on siis voitu kieltää parvekegrillaaminen turvallisuussyistä ja tuolloin kieltoa on noudatettava. Esimerkiksi jos taloyhtiön parvekerakenteet ovat puisia, saattaa taloyhtiöllä olla perusteltava syy grillaamiskiellon asettamiseen. Lisäksi esimerkiksi kunnan vuokrakohteissa tällaisia grillauskieltoja on voitu asettaa.
Miksi en saa grillata parvekkeella? Lue lakimiehen vastaus >>

Käytännön valvonta ja puuttumiskeinot
Parvekegrillaus on yleinen keskustelunaihe taloyhtiöissä, ja sen valvonta sekä mahdolliset seuraamukset voivat herättää kysymyksiä. Vaikka grillaaminen kuuluu normaaliin asumiseen, on tärkeää ymmärtää, miten taloyhtiö voi puuttua tilanteisiin, joissa grillaaminen aiheuttaa häiriötä tai turvallisuusriskejä.
Käytännön valvonta ja puuttumiskeinot
- Ensisijainen yhteydenotto isännöitsijään tai hallitukseen: Jos parvekegrillaus aiheuttaa häiriötä, kuten savua tai hajuhaittoja, on suositeltavaa ottaa ensin yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai hallitukseen. He voivat keskustella asiasta grillaajan kanssa ja muistuttaa turvallisuusohjeista sekä järjestyssäännöistä.
- Järjestyssääntöjen rikkominen: Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää parvekegrillauksen, mutta niiden rikkomisen valvonta on käytännössä haastavaa. Grillaaminen katsotaan osaksi normaalia asumista, joten pelkkä järjestyssäännön rikkominen ilman merkittävää häiriötä ei yleensä oikeuta toimenpiteisiin.
- Huoneiston hallintaanotto: Asunto-osakeyhtiölain mukaan huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi, jos osakas tai vuokralainen rikkoo olennaisesti järjestyssääntöjä. Kuitenkin, pelkkä grillaaminen ilman merkittävää haittaa ei yleensä täytä tätä kriteeriä.
- Paloturvallisuusmääräysten rikkominen: Jos grillaaminen aiheuttaa paloturvallisuusriskejä, kuten avotulen käyttöä tai grillin jättämistä valvomatta, taloyhtiö voi puuttua asiaan tehokkaammin. Tällöin voidaan vedota pelastuslakiin ja mahdollisesti hakea viranomaisilta apua tilanteen ratkaisemiseksi.
- Sovittelu ja yhteisymmärrys: Usein paras tapa ratkaista grillaamiseen liittyvät erimielisyydet on avoin keskustelu naapureiden kesken. Yhteisymmärryksellä voidaan sopia grillausajoista tai -paikoista, mikä edistää hyvää asumisilmapiiriä.
Info
Grillaajan muistilista:
- Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja varmista, ettei ympärillä ole mitään syttyvää.
- Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta.
- Kertakäyttögrilliä ei tule missään tapauksessa käyttää parvekkeella.
- Asunnossa saa säilyttää korkeintaan 25 kg nestekaasua.
- Kaasua ei saa säilyttää kellarissa tai ullakkotiloissa.
- Pidä lapset loitolla grillistä.
- Varaa sammutusvälineistö käden ulottuville.
- Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä.
- Parvekepalo syttyy yleensä grillin riittämättömän sammutuksen seurauksena.
- Huomioi naapurit tai kutsu heidät mukaan grillaamaan.
- Ole tarkkana – olet vastuussa, jos jotakin tapahtuu!
Mikä grilli sopii parvekkeelle?
Turvallisuusmääräyksiä tulee siis ehdottomasti noudattaa. Mikäli vain mahdollista, tulisi tyytyä sähkögrilliin. Kaasugrilliä käytettäessä tulee ehdottomasti tarkastaa kaasupullon ja letkujen kunto vuotojen varalta ennen grillikauden avausta ja kiinnittää erityistä huomiota paloturvallisuuteen.
Hiiligrillin käyttö ei ole missään nimessä suositeltavaa, jo pelkästään siitä nousevien käryjen vuoksi. Kannattaa myös varmistaa, onko oman kunnan pelastuslaitos antanut suosituksia parvekegrillauksen suhteen.
Parvekkeella on ehdottomasti kielletty käyttää kertakäyttögrilliä. Se lasketaan avotuleksi, joten sitä ei missään tapauksessa saa käyttää parvekkeella. Jos taas grillaat jostain syystä hiilillä, muista antaa palaneiden hiilien kylmetä kunnolla, mieluummin vaikka pari päivää. Heitä vasta sen jälkeen ne roskiin.
Parasta olisi, että grillaamiselle löytyy taloyhtiöstä asianmukaiset puitteet muualta. Parhaimmillaan taloyhtiöstä löytyy huvimaja tai grillikatos, joka on niin houkutteleva, ettei osakkailla ole syytä ostaa omaa grilliä. Samalla saatetaan luoda uusia ystävyyssuhteita ja voidaan jakaa parhaimpia grillivinkkejä naapureiden kesken.

Info
Laki 13.2.1920/26
17 § (4.2.2000/90) Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.
Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.
Lähde: Finlex.fi
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Kenen vastuulla on pihan talvikunnossapito?

Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt

Taloyhtiön vuosikello

Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
