• Etusivu
  • Talo

Katse riittävän kauas eteenpäin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2013
20125_30799.jpg
Energiatehokkaaseen asumiseen liittyy tulevaisuudessa myös energian tuotanto. Taloyhtiöt käyttävät sähköä omiin tarpeisiinsa ja myyvät ylijäävän energian sähköverkkoon. Tulossa on paljon muutakin uutta, mutta monia asioita voi tehdä jo nyt energiatehokkuuden ja asumisen tason parantamiseksi.

Lue muita sähköistyskoulun osia

- Kiinnostus omaa energiankäyttöä kohtaan lisääntyy. Kun tietoa energian määrästä ja hinnasta on helposti saatavilla, ohjaa se päivittäisiä valintoja. Näin tapahtuu myös taloyhtiöissä, sillä esimerkiksi auton lämmitystolpan tai latausaseman sähkö tullaan maksamaan todellisen käytön mukaan, Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Uusiutuvaa omiin tarpeisiin

Liiton tulevaisuustyöskentelyn tulos "Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030" kuvaa tulevaisuuden taloyhtiön päästöttömän sähkön tuottajana, joka on tärkeä osa hajautettua uusiutuvan energian tuotantokokonaisuutta.

Rakennukset tarvitsevat nykyistä vähemmän lämmitysenergiaa, sillä vanhat talot on uudistettu energiatehokkaiksi ja uudet ovat nollaenergiataloja. Talot tuottavat uusiutuvaa energiaa auringosta, tuulesta sekä ilman jamaan lämmöstä.

20125_30798.jpg

Talo ja verkko hoitavat

Osa sähköstä varastoidaan esimerkiksi sähköautoihin ja ylijäävän talo myy sähköverkkoon. Sähköistys- jaautomaatioratkaisut ohjaavat talon tekniikkaa ja toimintoja kuormittamatta asukkaita tai isännöitsijää.

Älykäs sähköverkko yhdistää talon muihin energian käyttäjiin, tuottajiin ja varastoihin. Se ottaa vastaan ja tarjoaa hajautetusti tuotettua energiaa varmistaen, että sähköä on kaikkialla riittävästi ja häiriöttömästikäytettävissä.

Aloittaa voi vaikka heti

- Lähes kaikki vision mukaiset tekniset ratkaisut ovat jo tänään saatavilla. Sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija tuntevat eri vaihtoehdot sekä kohteita, joihin niitä on jo asennettu. Esimerkiksi valaistuksen ohjauksella ja autonlämmitystolppien uudistamisella voi aloittaa ja saada heti säästöjä, Tarja Hailikari kannustaa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81130.jpg
Miten rivarin katto­remontti kannattaa kilpailuttaa? Lista­simme 12 kysymystä
Taloyhtiössä katto on tärkeimpiä kunnossa pidettäviä kohteita. Paitsi hallitusten jäsenten myös osakkaiden kannattaa olla selvillä oman katon kunnosta. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa rivitalon kattoremontin anatomiaa. Haimme vastaukset kysymyksiin Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
20218_72218.jpg
Energiatehokkuutta tarpeen­mukaisella ilman­vaihdolla
Järkevästi toteutettu ilmanvaihto on tärkeä osa taloyhtiön energiansäästötavoitteita. Paras energiansäästö saavutetaan ilmanvaihdon tarpeenmukaisella käytöllä ja älykäs ilmanvaihtokone hoitaa sen automaattisesti.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
Ostimme talvella erillistalon (rak -47). Yhtiössä kaikilla on vastuu omasta pihasta ja rakenteista. Ostohetkellä tätä vain mainittiin isännöitsijätodistuksessa (yhtiöjärjestystä oltiin uusimassa).Nyt talosta löytyi lahonnut kantava rakenne. Onko tämä myyjän vai yhtiön vastuulla? Ostaessamme talon välittäjä tiedotti hyvin tarkasti että kaikki ovat itse vastuussa rakenteista mutta on tullut ilme ettei entinen omistaja tätä hyväksynyt. Kuntotarkastuksessa ei myöskään ilmennyt.Onko myyjä vastuussa vaikkei yhtiöjärjestyksessä vastuuta mainittu myyntihetkellä? Isännöitsijätodistuksen mukaan päätös on tehty 80-luvulla eli ennen myyjän omistusaikoja.
201211_32881.jpg
Turvallisin mielin kohti talvea - hoida katto kuntoon ajoissa
Talvi on vuodenajoista se, joka asettaa kiinteistön kuin kiinteistön koetukselle. Viime vuosina olemme saaneet lukea otsikoista valitettavia lumenputoamisuutisia, jotka ovat osaltaan saaneet alan toimijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin asuin- kuin työolosuhteidenkin turvallisuuteen. Kun kiinteistön katto on kaikin puolin kunnossa, ovat huollot ja lumenpudotukset toteutettavissa helposti ja turvallisesti. Lopulta tämä näkyy myös kiinteistön omistajien kukkaroissa, kun ongelmilta vältytään ja tarpeelliset kausityöt(lumenpudotukset) saadaan tehokkaasti suoritettua.
Vesieristys
Viikon kysymys: Kylpyhuoneen remontti ja yhtiöjärjestyksen muutos
Kolmen asunnon rivitaloyhtiössämme (as.oy) on perinteinen yhtiöjärjestys koskien wc/pesuhuone/saunat-vastuunjakoa.Nyt kaksi huoneistoa on eri syistä ja omin kustannuksin remontoinut kyseiset tilat vesieristyksineen ja edellyttävät, että kolmaskin osapuoli tekee saman omalla kustannuksellaan. Tätä varten he haluaisivat kirjata yhtiöjärjestykseen kyseisen vastuujaon muutoksen. Kolmas osakas ei halua tähän suostua.Taloyhtiö on 1989 rakennettu, ilmeisesti vesieristeitten suhteen on uudet normit ja ns. tekninen ikä kylpyhuoneella on ylittänyt 30 vuotta. Vastahankaisen osakkaan mielestä oma kylpyhuone on kaikin puolin kunnossa eikä kosteusvaurioita ole mittauksissa havaittu, hajujakaan ei ole. Kysymys: Mikä on ei-remontoineen osakkaan juridinen asema kiistassa ja riskien suhteen? Miten tulisi toimia? 
20173_48608.jpg
Mikä ulkoseinä on elinkaariedullisin?
Rakennusmateriaalien valinnalla on iso merkitys, kun tehdään päätöksiä, millä materiaalilla kiinteistön julkisivu kannattaisi korjata. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat esimerkiksi puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton