• Etusivu
  • Talo

Katse riittävän kauas eteenpäin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.05.2012Päivitetty 02.01.2013
20125_30799.jpg
Energiatehokkaaseen asumiseen liittyy tulevaisuudessa myös energian tuotanto. Taloyhtiöt käyttävät sähköä omiin tarpeisiinsa ja myyvät ylijäävän energian sähköverkkoon. Tulossa on paljon muutakin uutta, mutta monia asioita voi tehdä jo nyt energiatehokkuuden ja asumisen tason parantamiseksi.

Lue muita sähköistyskoulun osia

- Kiinnostus omaa energiankäyttöä kohtaan lisääntyy. Kun tietoa energian määrästä ja hinnasta on helposti saatavilla, ohjaa se päivittäisiä valintoja. Näin tapahtuu myös taloyhtiöissä, sillä esimerkiksi auton lämmitystolpan tai latausaseman sähkö tullaan maksamaan todellisen käytön mukaan, Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Uusiutuvaa omiin tarpeisiin

Liiton tulevaisuustyöskentelyn tulos "Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030" kuvaa tulevaisuuden taloyhtiön päästöttömän sähkön tuottajana, joka on tärkeä osa hajautettua uusiutuvan energian tuotantokokonaisuutta.

Rakennukset tarvitsevat nykyistä vähemmän lämmitysenergiaa, sillä vanhat talot on uudistettu energiatehokkaiksi ja uudet ovat nollaenergiataloja. Talot tuottavat uusiutuvaa energiaa auringosta, tuulesta sekä ilman jamaan lämmöstä.

20125_30798.jpg

Talo ja verkko hoitavat

Osa sähköstä varastoidaan esimerkiksi sähköautoihin ja ylijäävän talo myy sähköverkkoon. Sähköistys- jaautomaatioratkaisut ohjaavat talon tekniikkaa ja toimintoja kuormittamatta asukkaita tai isännöitsijää.

Älykäs sähköverkko yhdistää talon muihin energian käyttäjiin, tuottajiin ja varastoihin. Se ottaa vastaan ja tarjoaa hajautetusti tuotettua energiaa varmistaen, että sähköä on kaikkialla riittävästi ja häiriöttömästikäytettävissä.

Aloittaa voi vaikka heti

- Lähes kaikki vision mukaiset tekniset ratkaisut ovat jo tänään saatavilla. Sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija tuntevat eri vaihtoehdot sekä kohteita, joihin niitä on jo asennettu. Esimerkiksi valaistuksen ohjauksella ja autonlämmitystolppien uudistamisella voi aloittaa ja saada heti säästöjä, Tarja Hailikari kannustaa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20176_49644.jpg
Ovipuhelinjärjestelmä helpottaa kodin valvontaa
ABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.Olipa kyse pari-, rivi-, kerrostalosta tai erityistä turvallisuutta vaativasta kohteesta, saneerauskohteesta tai uudisrakennuksesta, ABB-Welcome on hyvä ratkaisu. Ovipuhelimen 2-johdinväylän ansiosta asennustyö ja käyttöönotto on vaivatonta.Rakenna sopivat tuotteet moduuleistaModuuleista koottavat ulkoyksiköt helpottavat juuri oikean ratkaisun löytämistä erilaisiin kohteisiin. Valituilla tuotteilla voidaan lisätä haluttuja ominaisuuksia järjestelmään.Valmiiksi kootut tuotteet on helppo valintaTuotevalikoimasta löytyy myös valmiiksi kootut ulkoyksiköt. Sisäyksiköt ovat myös aina valmiiksi koottuja. Tuotteet on helppo asentaa, ja niiden käyttöönotto on yksinkertaista. Tuotevalikoimasta löytyy sopiva ratkaisu joka kohteeseen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiön remonttien vastuut?
Olen ostanut vuonna 84 valmistuneen rivitaloasunnon, en suoraan edelliseltä omistajalta, vaan ulosotosta. Edellinen osakas on tehnyt remonttia kylpyhuoneessa vuonna 2005, mutta remontti on tehty huonosti. Remontissa on laitettu toiset laatat seinään ja lattiaan alkuperäisten päälle. Alla ilmeisesti pitäisi olla vedeneristys, mutta ainakaan lattiakaivossa ei näy merkkejä asiallisesta vedeneristyksestä. Lisäksi edellinen osakas ei ole laatoittanut vesivaraajan alta lattiaa uudelleen, eli siltä osin lattiassa on vain yhdet laatat.Asunnosta on löytynyt pintakosteusmittauksella kosteutta 0,2 neliön alueella saunan lauteiden alla sijaitsevan varaajan alta saunan lattiakaivoon ulottuvalla alueella. Kosteus johtuu ilmeisesti varaajan ylivuotoputkista lattialle tulleista vesistä, ja tietenkin siitä ettei varaajan alla ole vesieristystä ja toisia laattoja, jolloin kosteus voi päästä laattojen väliin. Toki saunan lattialle pääsee vettä muualtakin kuin varaajasta. Poikkeuksellisesti varaaja putkineen ja sähköineen on osakkaan vastuulla. Raportin mukaan lattian kaadoissa on epätasaisuuksia. Pesuhuoneen seinät ovat kipsilevyrakenteisia. Valvoja on myös jo palkattu, valvoja suositteli että kaikki käyttövesiputket uusittaisiin pesuhuoneen, wc:n ja keittiön osalta, ja lisättäisiin jakotukki. Tällä hetkellä jakotukkia ei ole, eivätkä putket ole suojaputkessa ja esimerkiksi suihkulle putki tulee suihkun alta seinän alaosasta.Kysymys kuuluu että kenen vastuulle korjaukset miltäkin osin kuuluu? Kuten putket, seinien levytys, mahdollinen koolausvälin tihentäminen, lattian mahdollinen kuivatus, kaatojen tasoitus, lattiakaivojen mahdollinen uusiminen...? Hallituksen puheenjohtajan alustava kommentti oli että vastuunjakotaulukon mukaan. Isännöitsijä taas tuntuu pohtivan vastuita kovinkin tarkkaan, ihan yleisestikin, mutta myös siltä osin kenen piikkiin kosteusvaurio menee, koska varaaja on osakkaan vastuulla. Mutta kuten sanottua, remontti on edellisen osakkaan tekemä.
20166_46737.jpg
Korvausilmaventtiilien uusiminen ajankohtaista?
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa myös taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä
20179_50324.jpg
Korvausventtiilien uusiminen kannattaa
Hyvän sisäilman A ja O on toimiva ilmanvaihto. Termostaatilla varustettu Velco-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, joten ilma vaihtuu aina ihanteellisesti. Korvausilmaventtiilin kanssa käytettävä tehokas Filtrete-suodatin estää epäpuhtauksien pääsyn asuntoon. Riittävä määrä puhdasta sisäilmaa vaikuttaa niin päivittäiseen jaksamiseen kuin terveyteenkin.Ilmanvaihtoa itsessään on vaikea havaita. Sen sijaan sen tuntee. Toimiva ilmanvaihto tuottaa hyvää sisäilmaa, joka näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri. Vietämme sisätiloissa lähes 90 % ajastamme ja hengitämme noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millainen sisäilma asunnoissamme on.Oikein toimiessaan ilmanvaihto kuljettaa huoneistosta ulos epäpuhdasta ilmaa ja toisaalta tuo sisään vastaavan määrän puhdasta ilmaa. Riittämättömästä ilmanvaihdosta seuraa vetoisuutta ja hajuhaittoja. Ilma on tunkkaista ja esimerkiksi suihkun jälkeen kosteus jää asuntoon viipymään.Useimmiten syynä huonoon ilmanvaihtoon ovat puuttuvat tai toimimattomat korvausilmaventtiilit. Erityisesti 1970–1990 luvun taloissa jätettiin ajan energiaa säästävän rakennustavan mukaisesti korvausilmaventtiilit asentamatta. Samasta syystä kehotettiin vanhoissa taloissa sulkemaan ne. Nykytietämyksen mukaan tämä oli valtava virhe. Tällaisissa asunnoissa ilma ei vaihdu riittävästi, jotta sisäilma pysyisi hyvänä vuorokauden ympäri.Suomalaisten kotien ilmanvaihdossa onkin paljon parantamisen varaa.Ratkaisut riittävään korvausilmansaantiin ovat useimmiten halpoja, nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa. Monesti riittämätön ilmanvaihto johtuukin lähinnä asukkaiden tietämättömyydestä.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20176_49574.jpg
Saako hallitus tilata yhtiökokoukseen lakimiehen?
Voiko hallitus tilata/kutsua yhtiökokoukseen lakimiehen asiantuntijaksi? Meillä on ollut seitsemän viimeistä yhtiökokousta, missä on ollut hallituksen tilaama lakimies ja jokaiseen kokoukseen puolet osakkaista on ilmoittanut, ettei suostu maksamaan juristin palkkiota.Miten toimia, ettei osakkaana tarvitse maksaa näitä kuluja?
Capse pumppaamo elinkaari
Miten jatkaa pumppaamon elinkaarta?
Elinkaaripalvelu on paljon käytetty sana, kun puhutaan huolto- ja ylläpitopalveluista. Mitä elinkaaripalvelun tulisi sisältää, että se olisi läpinäkyvä ja tarjoaisi riittävästi tietoa laitteiden tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuuden tarpeista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton