• Etusivu
  • Remontti

Kehittyvä talotekniikka haastaa kiinteistöalan ammattilaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.06.2023
20199_59812.jpg

Aktiivinen tiedonhankinta on yhä merkittävämpi osa isännöitsijän työtä.

Mitä tehdä, kun osakas vaatii taloyhtiöön sähköauton latauspistettä? Onko yhtiössä ohjeistusta siitä, miten sähköpyörä pitäisi säilyttää? Miten suhtautua Airbnb-toimintaan?

Erilaisiin rakennuksiin on Suomessa sidottuna 500 miljardia euroa eli 45 % kansallisvarallisuudestamme. Tilastokeskuksen mukaan omassa asunnossa asuminen on Suomessa edelleen yleisin asumismuoto. Oma koti on suurimmalle osalle ihmisistä elämän suurin taloudellinen satsaus, joten kiinteistöjen ylläpidolla on tärkeä merkitys myös tavallisten ihmisten elämässä.

Suunnitelmallinen kiinteistönhoito edellyttää alan ammattilaisilta ja taloyhtiöiden hallitusten jäseniltä riittävää tietoa ja osaamista. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia sekä helpottaa asukkaiden ja vuokralaisten korjaamisen ja kunnossapidon aiheuttamaa rasitetta.

"Taloyhtiöiden ja vuokratalojen kannalta on merkityksellistä pysyä perillä niin uusista laeista ja määräyksistä kuin tuotteiden ja palveluiden kehitystrendeistä", sanoo Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen. " Mutta mistä tietoa?"

Info

Info

Kiinteistömessuilta kattava tietopaketti

2.–3. lokakuuta järjestettävä Kiinteistö-tapahtuma tarjoaa uusimmat tiedot kiinteistön hallintaan, ylläpitoon, huoltoon ja korjausrakentamiseen. Keskiviikon avaa Rakennuslehden seminaari, jossa keskitytään tulevaisuuden kysymyksiin. Esillä ovat erityisesti kiinteistöihin liittyvät älyratkaisut, mutta myös märkätilarakentaminen ja sisäilmakorjaukset.

Muu messujen ohjelma pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin perinteisistä putkiremonteista taloyhtiöiden uudistuneeseen vastuunjakotaulukkoon. Yhä ajankohtaisempaa on ottaa kantaa myös Airbnb-toimintaan ja miettiä, miten asukasviestinnän saa toimimaan entistä paremmin taloyhtiöissä.

Isännöitsijän oltava moniosaaja

Isännöitsijä huolehtii, että taloyhtiöiden päätöksissä noudatetaan lakia ja että hallitus saa riittävästi tietoa päätöksenteon tueksi. Tulevaisuudessa isännöinnin merkitys kasvaa entisestään, sillä asuinrakennuskanta vanhenee nopeasti. Peruskorjaukset yleistyvät, ja uudet tekniset ratkaisut vaativat uudenlaista osaamista.
"Ammatti-isännöitsijän rooli korostuu talotekniikan kehittyessä ja asumisen palvelujen monipuolistuessa", ennakoi Isännöintiliiton asiakkuusjohtaja Aki Salo. "Aktiivinen tiedonhankinta on olennainen osa isännöitsijän työtä", hän summaa.

Uusia haasteita niin taloyhtiöiden hallituksille kuin isännöitsijöille tuovat maailmalta leviävät uudet tuulet. Monissa yhtiöissä kaivataan ohjeita esimerkiksi siihen, miten suhtautua Airbnb-toimintaan tai miten tulisi toimia, kun ensimmäinen osakas kaipaa taloyhtiöön sähköauton latauspistettä. Asian teknisen toteuttamisen lisäksi pitää huolehtia asukkaiden ja osakkaiden tasapuolisesta kohtelusta ja siitä, etteivät nyt tehdyt ratkaisut hankaloita asioita jatkossa. Myös turvallisuus puhuttaa.

"Sähköpyörien säilytykseen, lataamiseen ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset pohdituttavat taloyhtiöissä, ja näistä asioista on tullut jonkin verran puheluita juridiseen jäsenneuvontaamme", kertoo Kiinteistöliiton Uudenmaan aluejärjestön lakimies, varatuomari Niklas Lindberg.

Kiinteistömessut järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 2.–3.10.2019 samaan aikaan turvallisuustapahtuma FinnSecin ja Avita Audiovisual Expon kanssa. Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen>>

Erikseen rekisteröitymällä (maksullinen) voi osallistua myös kyberturvallisuustapahtuma Cyber Security Nordiciin.

Messuilla on helppo tavoittaa uusia kohderyhmiä ja palvella asiakkaita henkilökohtaisesti.
Messuilla on helppo tavoittaa uusia kohderyhmiä ja palvella asiakkaita henkilökohtaisesti.
Remontti
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202210_73809.jpg
Onnistunut suunnittelu yhdisti historiallisen kohteen ja uudet luhtitalot
Lue, mitä suunnitteluryhmältä vaadittiin, kun kaavassa suojeltu historiallisesti arvokas talo haluttiin saneerata perusteellisesti ja muuttaa seitsemän huoneiston asuinrakennukseksi. Komean vanhan tiilirakennuksen viereen haluttiin lisäksi rakentaa kaksi luhtikerrostaloa 12 asuinhuoneistolla. Tämä kaikki edellytti kaavamuutosta ja arkkitehdin taidonnäytteenä uudisrakentamisen sovittamista mitä kauneimpaan kulttuuriympäristöön.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton