• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kenestä turvallisuuspäällikkö taloyhtiöön?

Mitä turvallisuuspäällikön toimenkuvaan kuuluu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.09.2024
201911_61221.jpg

Turvallisuuspäälliköksi voi ryhtyä kuka vain turvallisuudesta aidosti kiinnostunut henkilö

Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Turvallisuustiimin tehtävänä on laatia pelastussuunnitelma ja huolehtia, että kaikki asukkaat ovat tietoisia suunnitelmasta ja sen sisällöstä. SPEK:n mukaan pelastussuunnitelma kannattaa tehdä itse, sillä asukkaat tuntevat oman taloyhtiönsä parhaiten ja osaavat ennakoida mahdolliset vaaran paikat.

Pelastussuunnitelman pitäisi olla aina niin helposti luettava ja ymmärrettävä, että jokainen osaa lukea sitä ja sisäistää lukemansa, painottaa Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton entinen koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi.

Jos pelastussuunnitelma tilataan ulkopuoliselta, tilattaessa pitäisi olla tietoinen siitä, mitä tilataan. Lisäksi tulisi varmistaa, että kaikki asiat tulevat kirjatuksi, eivätkä ne jää ainoastaan konsultin tietoon. Asukkaat ja toiminnanharjoittajat kuitenkin tekevät varsinaisen turvallisuustyön.

Vastuunjako taloyhtiön turvallisuusasioista

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä

  • vastaavat, että talon turvallisuusjärjestelyt ovat vähintään määräysten mukaiset
  • nimeävät taloyhtiön turvallisuushenkilöstön
  • toimivat yhteistyössä turvallisuuspäällikön kanssa

Taloyhtiön turvallisuuspäällikkö tai turvallisuustiimi

  • laatii pelastussuunnitelman yhdessä talon muiden vastuuhenkilöiden kanssa
  • neuvoo ja opastaa asukkaita ennaltaehkäisemään vaaratilanteita ja toimimaan oikein tulipalon sattuessa

Viime kädessä taloyhtiön turvallisuudesta vastaa aina omistaja ja yhtiön hallitus.

Turvallisuushenkilöstön työnkuvaus

Kun henkilöä pyydetään turvallisuustiimiin tai -päälliköksi, hänellä on hyvin usein epätietoisuutta siitä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja mistä asukkaiden turvallisuudessa on kyse.

  1. Pitää huolta taloyhtiön arjen turvallisuudesta ja sen parantamisesta yhdessä taloyhtiön ja hallituksen kanssa
  2. Laatia yhdessä hallituksen kanssa pelastussuunnitelma taloyhtiölle
  3. Viestittää pelastussuunnitelmasta
  4. Toimia viestin välittäjänä asukkaiden, toiminnanharjoittajien ja hallituksen välillä
  5. Koota havainnot turvallisuuteen liittyvistä puutteista, onnettomuuksista ja läheltä piti -tilanteista
Info

Info

Mitä kaikkea turvallisuushenkilöstön pitää ottaa huomioon?

Tapaturmat

  • liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset sisällä ja ulkona
  • putoaminen
  • sähköiskut

Pihan turvallisuus

  • lumen kertyminen katoille
  • Murrot ja ilkivalta
  • lukitukset
  • valaistus ja näkyvyys

Paloturvallisuus

  • paloriskit huoneistoissa
  • valaisimet
  • avotuli
  • tuhopoltto
  • palavien nesteiden säilytys
  • remontit ja tulityöt
  • tulisijat ja nuohous

Luonnonilmiöt, kunnallis- ja kiinteistötekniikka

  • myrskyt
  • sähkökatkot
  • lämmityksen toiminta
  • vesi- ja jätehuollon häiriöt
  • ongelmajätteet
  • tulvavesi

Suuronnettomuudet

  • kaasuvaarat
  • säteilyvaarat
  • räjähdysvaarat

Koulutusta turvalliseen asumiseen

Turvallisuuspäällikkönä toimiseen tai tiimin jäsenille löytyy koulutusta muun muassa pelastuslaitoksilta. SPEK on laatinut taloyhtiöiden turvallisuusvastaavana toimimiseen kattavan koulutuksen, joka on suunnattu taloyhtiöiden turvallisuustiimien ja hallitusten jäsenille sekä isännöitsijöille. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa lakisääteisen minimin toteutuminen, suunnitelmien vieminen käytäntöön ja ohjeiden laatiminen juuri kohteen asukkaiden tarpeita vastaavaksi. Koulutuksen kautta on myös helpompaa aloittaa pelastussuunnitelman laadinta tai päivitys.

On aina halvempaa ja vähemmän stressaavaa kouluttautua kuin että vahinko pääsee tapahtumaan ja sen tuhoja joudutaan korjaamaan, Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi korostaa.

SPEK:n järjestämä Asuinkiinteistön turvallisuus -kurssi on korvannut Talon turvallisuuspäällikön kurssin valtakunnallisesti vuoden 2013 alusta.

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.
20205_64567.jpg
Maalämpö kiinnostaa nyt taloyhtiöitä; näin lämmitysremontti sujui Tampereella
Tampereella sijaitseva Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön syksyllä 2016. Muutos tiputti vuonna 1963 valmistuneen kerrostalon lämmityskustannukset alle puoleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton