• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kenestä turvallisuuspäällikkö taloyhtiöön?

Mitä turvallisuuspäällikön toimenkuvaan kuuluu?

Sari Nieminen
Päivitetty 09.04.2025
201911_61221.jpg

Turvallisuuspäälliköksi voi ryhtyä kuka vain turvallisuudesta aidosti kiinnostunut henkilö

Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Turvallisuustiimin tehtävänä on laatia pelastussuunnitelma ja huolehtia, että kaikki asukkaat ovat tietoisia suunnitelmasta ja sen sisällöstä. SPEK:n mukaan pelastussuunnitelma kannattaa tehdä itse, sillä asukkaat tuntevat oman taloyhtiönsä parhaiten ja osaavat ennakoida mahdolliset vaaran paikat.

Pelastussuunnitelman pitäisi olla aina niin helposti luettava ja ymmärrettävä, että jokainen osaa lukea sitä ja sisäistää lukemansa, painottaa Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton entinen koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi.

Jos pelastussuunnitelma tilataan ulkopuoliselta, tilattaessa pitäisi olla tietoinen siitä, mitä tilataan. Lisäksi tulisi varmistaa, että kaikki asiat tulevat kirjatuksi, eivätkä ne jää ainoastaan konsultin tietoon. Asukkaat ja toiminnanharjoittajat kuitenkin tekevät varsinaisen turvallisuustyön.

Vastuunjako taloyhtiön turvallisuusasioista

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä

  • vastaavat, että talon turvallisuusjärjestelyt ovat vähintään määräysten mukaiset
  • nimeävät taloyhtiön turvallisuushenkilöstön
  • toimivat yhteistyössä turvallisuuspäällikön kanssa

Taloyhtiön turvallisuuspäällikkö tai turvallisuustiimi

  • laatii pelastussuunnitelman yhdessä talon muiden vastuuhenkilöiden kanssa
  • neuvoo ja opastaa asukkaita ennaltaehkäisemään vaaratilanteita ja toimimaan oikein tulipalon sattuessa

Viime kädessä taloyhtiön turvallisuudesta vastaa aina omistaja ja yhtiön hallitus.

Turvallisuushenkilöstön työnkuvaus

Kun henkilöä pyydetään turvallisuustiimiin tai -päälliköksi, hänellä on hyvin usein epätietoisuutta siitä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja mistä asukkaiden turvallisuudessa on kyse.

  1. Pitää huolta taloyhtiön arjen turvallisuudesta ja sen parantamisesta yhdessä taloyhtiön ja hallituksen kanssa
  2. Laatia yhdessä hallituksen kanssa pelastussuunnitelma taloyhtiölle
  3. Viestittää pelastussuunnitelmasta
  4. Toimia viestin välittäjänä asukkaiden, toiminnanharjoittajien ja hallituksen välillä
  5. Koota havainnot turvallisuuteen liittyvistä puutteista, onnettomuuksista ja läheltä piti -tilanteista
Info

Info

Mitä kaikkea turvallisuushenkilöstön pitää ottaa huomioon?

Tapaturmat

  • liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset sisällä ja ulkona
  • putoaminen
  • sähköiskut

Pihan turvallisuus

  • lumen kertyminen katoille
  • Murrot ja ilkivalta
  • lukitukset
  • valaistus ja näkyvyys

Paloturvallisuus

  • paloriskit huoneistoissa
  • valaisimet
  • avotuli
  • tuhopoltto
  • palavien nesteiden säilytys
  • remontit ja tulityöt
  • tulisijat ja nuohous

Luonnonilmiöt, kunnallis- ja kiinteistötekniikka

  • myrskyt
  • sähkökatkot
  • lämmityksen toiminta
  • vesi- ja jätehuollon häiriöt
  • ongelmajätteet
  • tulvavesi

Suuronnettomuudet

  • kaasuvaarat
  • säteilyvaarat
  • räjähdysvaarat

Koulutusta turvalliseen asumiseen

Turvallisuuspäällikkönä toimiseen tai tiimin jäsenille löytyy koulutusta muun muassa pelastuslaitoksilta. SPEK on laatinut taloyhtiöiden turvallisuusvastaavana toimimiseen kattavan koulutuksen, joka on suunnattu taloyhtiöiden turvallisuustiimien ja hallitusten jäsenille sekä isännöitsijöille. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa lakisääteisen minimin toteutuminen, suunnitelmien vieminen käytäntöön ja ohjeiden laatiminen juuri kohteen asukkaiden tarpeita vastaavaksi. Koulutuksen kautta on myös helpompaa aloittaa pelastussuunnitelman laadinta tai päivitys.

On aina halvempaa ja vähemmän stressaavaa kouluttautua kuin että vahinko pääsee tapahtumaan ja sen tuhoja joudutaan korjaamaan, Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi korostaa.

SPEK:n järjestämä Asuinkiinteistön turvallisuus -kurssi on korvannut Talon turvallisuuspäällikön kurssin valtakunnallisesti vuoden 2013 alusta.

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton