Kestävän kehityksen automatisoitu valaisinohjaus kerrostalon porraskäytävään
Viimeaikaisissa projekteissa on puhuttu paljon valaistus- ja taloautomaatiojärjestelmissä elinkaarimallista ja sen mukaisesta suunnittelusta. Usein projekteja viedään läpi ehkä eniten mediassa tutuiksi tulleita tekniikoita sekä toimittajia hyödyntäen ilman, että taloyhtiössä toteutetaan varsinaista teknistä kehitystä. Toinen usein nähty vaihtoehto on, että pidättäydytään perinteissä: valaisimia ohjataan edelleen käyttäen samoja painonappeja mitä ennenkin.
Hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja on olemassa, eivätkä ne vaadi kilometrien ylimääräisiä kaapelivetoja eivätkä kallista teknologiaa, jota harva asukas taloyhtiössä hallitsee.
Jopa 2020-luvulla elinkaariajattelu voi tarkoittaa kilometrien kaapelivetoja ja massoittain päätelaitteita ja ohjausyksiköitä, joiden hintalappu voi olla tähtitieteellinen omine yhteensopivine valaisimineen. Laadukkaat langattomat tekniikat ja älyratkaisut jätetään pois vaihtoehdoista hinnan vuoksi.
Monessa saneerattavassa kohteessa tulee jossakin komerossa vastaan käsivarren vahvuinen nippu kuparijohtoa, mahdollisesti vielä poikki pätkäistynä. – Siinä meni sitten se kymmenen vuotta aiemmin isolla rahalla taloon asennettu väyläratkaisu. Alkuperäisen, järjestelmään perehtyneen käyttäjän poistuttua, kukaan seuraavista asukkaista ei osaa järjestelmää käyttää, eikä myöskään löydä ohjeistusta sille. Valaistuksen ohjaus on pahimmillaan ohitettu tavallisella keinukytkimellä, ja muu automaatio kytketty suoraa keskukselle omien kytkimien taakse.
Maksaako investointi itseään koskaan takaisin?
Älykkäiden järjestelmien hintataso rajoittaa uuden teknologian käyttöönottoa monissa taloyhtiöissä. Päästäänkö älyjärjestelmien investointikustannuksissa ylläpito- ja päivityskuluineen koskaan järjellisiin takaisinmaksuaikoihin? Osaltaan vaikuttanee myös taloyhtiön asukkaiden ikäjakauma: onko asukkailla älypuhelinta, tai edes halua pelailla valaistuksen kanssa, kun riittää että porraskäytävässä näkee liikkua? Onko järjestelmä kuinka hankala käyttää? Entä jos se ainoa henkilö, joka järjestelmää osaa käyttää muuttaakin pois taloyhtiöstä?
Mistä muodostuu hyvä valaistus?
Jos mennään ongelman peruslähteille, niin mitä hyvään valaistukseen tarvitaan?
Tietysti tarvitaan valot ja toivotaan mahdollisimman pientä sähkölaskua. Sähkölasku pienenee, kun vaihdetaan energiatehokkaammat valonlähteet, ja sammutetaan valot, kun ketään ei liiku tiloissa tai valaistusta kaipaavalla alueella.
Sitten lisätään mukavuustekijöitä: kädet täynnä kannettavaa on hankalaa painaa valokatkaisijaa. Tarvitaan siis tunnistin, joka sytyttää ja sammuttaa valot.
Lisätään vielä yksi turvallisuustekijä: jos tilassa on edes vähän valoa, vaikka ketään ei liikukaan, tuo se turvallisuuden tunnetta. Samoin, ulkopuolelta katsottuna jo osittain valaistu tila tuo tunteen, että siellä on joku, ja se estää kutsumattomien vieraiden halun tulla alueelle. Jos tilassa ei liiku ketään, voidaan valo sammuttaa kokonaan.
Ohje
SofelTech Oy:n tuotevalikoimasta löytyy ratkaisuja niin, että erillisiä valaistuksenohjaimia yhdistelemällä voidaan saavuttaa samat toiminnot kuin älykkäässä järjestelmässä, mutta kustannuksiltaan vain murto-osalla muihin ohjaustapoihin verrattuna.
Liiketunnistin korvaamaan porraskäytävän vanhat kytkimet
- POK-01-liiketunnistin voidaan asentaa suoraan vanhojen painonappikatkaisijoiden tilalle tunnistamaan olemassa olevaa valon tasoa ja liikettä porraskäytävässä ilman johdotusmuutoksia. POK-01 antaa toimintakäskyn TED-07-yksikölle.
- TED-07 säätää DIM-yksikön kautta valontason korkeimmalle tasolle. Kun liikettä ei ole, TED-07 laskee valontason alemmalle tasolle, ja jos asetetun ajan sisällä liikettä ei edelleenkään havaita, valo voidaan asettaa sammumaan tarvittaessa kokonaan.
- Porrasvaloautomaatti hoitaa keskuksella on/off -toiminnot.
Nyt kannattaa huomata, että valaistustason lasku 10 prosentin tasolle maksimista tuo jo turvallisuuden tunteen asukkaille, koska tiloissa ei ole täysin pimeää. Samoin se pitää häiriökäyttäytymisen vähempänä, koska valo saa kiinteistön näyttämään asutulta ja valvotulta.
Asennustapaa on kokeiltu menestyksekkäästi julkisissa tiloissa ja muun muassa hotelliolosuhteissa, jossa valon ei tarvitse sammua täysin kuin täyden päivänvalon aikana. Jatkuvaa liikennettä on tämän kaltaisissa tiloissa vain parin, kolmen aikajakson aikana päivässä, ja muulloin liikenne on satunnaista. Miksi siis poltettaisiin valoja täydellä teholla, kun tasoa säätämällä, päivänvalo huomioimalla ja reaaliaikainen liikkuminen tunnistamalla päästään jopa 90 prosentin säästöön energiakustannuksissa valaistuksen osalta?
Kaikki SofelTechin valaistuksenohjaustuotteet ovat ohjelmoitavia, joten valontasoa, syttymis- ja sammumisaikoja sekä tunnistimen herkkyyttä voit säätää omalla OPEKA-M kaukosäätimellä.
Elektroniikan tuotekehitykseen, suunnitteluun, valmistukseen ja alihankintaan keskittynyt yritys Kotkassa
SofelTech Oy tarjoaa tuotekehitys-, suunnittelu-, valmistus- ja alihankintapalveluita sekä projektin osa-alueina että "avaimet käteen" -tuotteina yrityksille. Osaamisaluetta on elektroniikka, fotoniikka, sulautetut järjestelmät, ohjelmoitava elektroniikka, anturiteknologia ja antureihin liittyvä langaton tiedonsiirto.
Omina tuotteina SofelTech valmistaa erilaisia valaistuksen ohjaukseen käytettäviä tunnistimia, erikoiskäyttöön ja teollisuuden tarpeisiin tarkoitettuja liike- ja hämäräkytkimiä sekä kevyttä langatonta kiinteistötekniikkaa kohteisiin, jossa kaapelointi nostaisi kustannuksia liikaa. Kehittämämme tiedonsiirtomenetelmä soveltuu myös teollisuuden anturointitarpeisiin ja erityiskohteiden valvontaan ja tarkkailuun.
Info
Kysy SofelTech-ratkaisuista lisää myynnistä tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella
myynti@sofeltech.com
+358 40 1961668