• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kierrätys kannattaa taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2014
20143_38633.jpg

Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2012 kaikkiaan reilut 2,7 miljoonaa tonnia. Tästä jätteestä kolmannes meni kierrätykseen. Kierrätettävän jätteen osuus ei ole käytännössä noussut kymmeneen vuoteen, joten kierrättämisen edistämisessä Suomessa on vielä paljon tehtävää.

Ympäristön ja talouden kannalta on järkevää välttää kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntää jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusioraaka-aineina tai energiana teollisuudessa. Tästä lähtee myös EU:n jätedirektiivi, joka pitää kaatopaikkasijoitusta lähtökohtaisesti huonoimpana jätteenkäsittelymuotona.

Sekajäte kalleinta taloyhtiölle

Taloyhtiölle sekajäte tulee aina kalliimmaksi kuin oikein lajiteltu jäte, joten hyvin huolellinen lajittelu ja kierrätys säästää taloyhtiössä paitsi luonnonvaroja, myös selvää rahaa. Oikeat roskat oikeaan paikkaan. Siksipä kerrostaloissa ei ole enää jätekuiluja käytössä.

Kunnan jätehuoltomääräykset viime kädessä määräävät, mitä jätettä kerätään ja miten. Asumisessa syntyvä jäte on kunnan vastuulla ja määrää osittain sen, minne jäte viedään.

Taloyhtiö huolehtii jätehuollon järjestämisestä ja tekee sitä varten tarvittavat tilat ja rakennelmat. Jätehuolto voidaan jakaa myös yhteisjärjestelynä kiinteistönomistajien kesken, jolloin useilla taloyhtiöillä on yhteinen jätekatos ja jäterakennelma.

Kiinteistön tulee järjestää jätteenkuljetus joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti. Yleensä tämä tarkoittaa jätehuoltosopimuksen tekemistä jonkun paikallisen jätteidenkeruuyrityksen kanssa. Myös jäteastioiden sijoittelusta piha-alueelle on olemassa omat sääntönsä.

Mitä kerätään ja mihin taloyhtiössä?

Taloyhtiön asuntokohtainen keräysastia koostuu biojäte-, paperi-, kartonki- ja kaatopaikkajäteosioista. Biojäteastiaan menevät elintarvikkeet, suodatinpaperit kahviporoineen, talouspaperit, munakennot, kasvit multineen, puiset aterimet, hammastikut ja muut kompostoituvat jätteet. Tämän astian sisältö päätyy yhteisille kompostointilaitoksille, joissa jäte joko kompostoidaan tai mädätetään.

Laitoksissa mädättämisessä syntynyt metaani ei pääse karkaamaan suoraan ilmakehään. Kompostointi voidaan hoitaa myös kiinteistön omassa kompostissa.

Paperiastiaan kerätään uusiopaperi, kirjekuoret, värilliset paperit, mainokset, esitteet, sanoma- ja aikakauslehdet.

Kartonkiastia täytetään ruskealla pahvilla, ruskealla kartongilla, voimapaperilla, keksi- ja muropaketeilla, pizzalaatikoilla, kananmunakennoilla, sokeri-, jauho- ja leipäpusseilla, aaltopahvilla ja ruskeilla paperikasseilla. Pakkausten on oltava puhtaita. Keräyskartonkia ja –paperia ei saa sekoittaa keskeään, sillä kartongilla on erilainen kuiturakenne kuin paperilla. Kääre- ja lahjapaperit kuuluvat energiajakeeseen likaisten paperien ja pahvien kanssa.

Lisäksi pihan jätenurkkauksessa saattaa olla peltipurkkien ja lasin keräyslaatikot.

Kaatopaikka-astiaan laitetaan näissä tapauksissa kaikki muu näihin kuulumaton jäte.

Sähkö- ja elektroniikkajäte on tuottajavastuulain alaista jätettä ja sen kierrätysmaksu kerätään tuotteen hinnan SER-osuudessa, jolloin tuotteen maahantuoja ottaa vastaan romut. Ostotilanteessa myyjä ottaa vastaan vanhan tuotteen.

Puutarhatalkoissa kannattaa etukäteen arvioida tulevan jätteen määrä. Jos oksia, lehtiä ym. tulee vain vähän, ne kannattaa joko laittaa biojäteastiaan tai kerätä jätesäkkeihin. Isompaan jätemäärään kannattaa tilata irtolava.

Asunnon remontin yhteydessä remonttijäte on itse hoidettava pois. Jos remontti koskee koko taloyhtiötä, taloyhtiö on siinä tapauksessa velvollinen hoitamaan jätehuollon. Omasta, yksittäisen asunnon remontista aiheutuva rakennusjäte on kätevintä viedä pois peräkärryllä lajitellen erilaiset jätteet esim. omiin nurkkauksiinsa.

20143_38634.jpg

Vastuu toimivasta jätehuollosta kuuluu jokaiselle

Jäteastioiden väärinkäytöksiä ei voida erityisesti valvoa, vaan valvonta jää naapurien ja jätteenkuljettajien tehtäväksi. Kierrätyksen idea voi kuitenkin mennä pilalle, jos vääriä jätteitä joutuu vääriin astioihin. Pahimmassa tapauksessa koko astian sisältö muuttuu kaatopaikkatavaraksi. Jätteiden lajittelu ja jätteenkeräyspisteen järkevä käyttö on siltä osin kaikkien taloyhtiön asukkaiden vastuulla. On ikävää, jos etummaisten jätesäiliöiden kansi ei mene pursuavien jätteiden vuoksi kiinni, ja samaan aikaan perimmäisessä säiliössä olisi tilaa. Pahinta on jättää pussi maahan, jolloin taloyhtiölle tulee siitä lisälasku. Jätesäiliöön laitetut ehjät pahvilaatikot taas vievät monen perheen roskille varatun tilan.

Biojätteen erottelu muusta jätteestä on jokaisen velvollisuus. Lajittelu edellyttää keittiössä omat jäteastiansa. Myös muita erilliskeräilyastioita tulee jokaisen hyödyntää.

Jätekatoksen vaatimukset

Pihassa on järjestetty paikka jätteille, johon jäteauton on helppo päästä. Nykyisin jäteastiat ovat jätekatoksen suojassa. Jätteille on varattu yleisesti 660 litran astiat, biojäteastian ollessa enintään 240 litraa. Astiatarpeen määrää taloyhtiön koko ja viime kädessä kokemus. Myös kunnan jätehuoltomääräykset vaikuttavat.

Jätteet on suojattava niin, etteivät haittaeläimet pääse niihin käsiksi. Astioiden tyhjennys tapahtuu parin viikon välein, biojäte kerätään kesällä kerran viikossa ja talvella kahden viikon välein. Jätekatos on siitä hyvä, että sen seiniin saa kiinnitetyksi lajitteluohjeet sekä muut asiaa koskevat tiedotteet. Jos taloyhtiössä on jätehuone, jäteauton kuskilla on huoneeseen luonnollisesti avain. Jätteenkeräyskatosten lattian tulee olla valmistettu jostain kovasta materiaalista, eikä siinä saa olla tyhjentämistä haittaavia kynnyksiä. Katoksen tulee kaikkiaan olla sellainen, ettei se rikkoudu helposti. Sijoittelussa on otettava huomioon myös paloturvallisuus ja huoneistojen sisäilma – jätekatos ei saisi olla alle kahdeksan metrin päässä ilmanvaihtoaukoista.

Info

Info

Lajitteluvaatimukset pääkaupunkiseudulla

(vaatimukset vaihtelevat eri kunnissa ja eri puolilla Suomea)

  • Biojäte: Jos asuinkiinteistössä on vähintään 10 huoneistoa ja jos muulla kiinteistöllä syntyy biojätettä yli 50 kiloa viikossa.
  • Keräyskartonki: Jos asuinkiinteistöllä on vähintään 20 huoneistoa tai jos muulla kuin asuinkiinteistöllä syntyy keräyskartonkia yli 50 kiloa viikossa.
  • Paperi: Paperia ei saa laittaa sekajätteen joukkoon, joten se on lajiteltava taloyhtiössä.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_63242.jpg
Tiedätkö, mikä on energiatodistus, mihin sitä tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
20226_78609.jpg
Mitä tarkoittaa huoneiston haltuunotto?
Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Miten määritellään taloyhtiön perustaso?
Miten määritellään kerrostaloyhtiössä yhtiön kunnossapitovelvollisuuden perustaso huoneistojen kylpyhuoneissa?Osa taloyhtiömme kylpyhuoneista on alkuperäisiä ns.peltikasettikylpyhuoneita, joiden vesieristeenä on muovimatto. WC-istuin on niissä alkuperäinen, eikä sisällä kaksoishuuhtelua. Onpa osa hanoistakin vielä alkuperäisiä eli hieman yli 30 vuotta vanhoja. Osa kylpyhuoneista on remontoitu osakkaan toimesta, jolloin yhtiö on kustantanut työn vesieristeeseen saakka. Muista toimenpiteistä osakas on vastannut itse.Joissakin osakas on tehnyt koko remontin itse kustantaen kaikki tekemänsä muutokset, joiden tekemistä yhtiö ei ole voinut valvoa. Yhtiön toimesta ei ole uusittu yhtään WC-istuinta, koska sen uusiminen tuli yhtiön kunnossapitovastuulle vasta uuden lain myötä. Useat osakkaat ovat uusineet ne omalla kustannuksellaan.Valitettavasti yhtiössä ei saatu aikaan sopimusta kaikkien kylpyhuoneiden kunnostuksesta yhtenäiseen perustasoon esimerkiksi jakamalla työ suoritettavaksi useassa osassa siten, että huonoimmassa kunnossa olevat kylpyhuoneet olisi remontoitu ensimmäisinä.Mitä siis tarkoittaa "ajankohdan" perustaso?
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
20221_75441.jpg
Korjausvelkaan pitää puuttua ajoissa
Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus säästää osakkaiden rahoja ja auttaa ennakoimaan äkillisiä korjaustarpeita. Vaasalainen taloyhtiö otti ohjenuoraksi suunnitelmallisuuden ja päätti, että on parempi tutkia liikaa kuin liian vähän.
20232_80843.jpg
Valmisperustukset nopeuttavat sähkö­autojen lataus­aseman asennusta
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton