• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kierrätys kannattaa taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.07.2025
20143_38633.jpg

Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2012 kaikkiaan reilut 2,7 miljoonaa tonnia. Tästä jätteestä kolmannes meni kierrätykseen. Kierrätettävän jätteen osuus ei ole käytännössä noussut kymmeneen vuoteen, joten kierrättämisen edistämisessä Suomessa on vielä paljon tehtävää.

Ympäristön ja talouden kannalta on järkevää välttää kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntää jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusioraaka-aineina tai energiana teollisuudessa. Tästä lähtee myös EU:n jätedirektiivi, joka pitää kaatopaikkasijoitusta lähtökohtaisesti huonoimpana jätteenkäsittelymuotona.

Sekajäte kalleinta taloyhtiölle

Taloyhtiölle sekajäte tulee aina kalliimmaksi kuin oikein lajiteltu jäte, joten hyvin huolellinen lajittelu ja kierrätys säästää taloyhtiössä paitsi luonnonvaroja, myös selvää rahaa. Oikeat roskat oikeaan paikkaan. Siksipä kerrostaloissa ei ole enää jätekuiluja käytössä.

Kunnan jätehuoltomääräykset viime kädessä määräävät, mitä jätettä kerätään ja miten. Asumisessa syntyvä jäte on kunnan vastuulla ja määrää osittain sen, minne jäte viedään.

Taloyhtiö huolehtii jätehuollon järjestämisestä ja tekee sitä varten tarvittavat tilat ja rakennelmat. Jätehuolto voidaan jakaa myös yhteisjärjestelynä kiinteistönomistajien kesken, jolloin useilla taloyhtiöillä on yhteinen jätekatos ja jäterakennelma.

Kiinteistön tulee järjestää jätteenkuljetus joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti. Yleensä tämä tarkoittaa jätehuoltosopimuksen tekemistä jonkun paikallisen jätteidenkeruuyrityksen kanssa. Myös jäteastioiden sijoittelusta piha-alueelle on olemassa omat sääntönsä.

Mitä kerätään ja mihin taloyhtiössä?

Vuoden 2025 jätelainsäädännön mukaan, jos taloyhtiössä on vähintään 5 asuntoa, on järjestettävä seuraavien jätejakeiden erilliskeräys:

  • Biojäte
  • Muovipakkaukset
  • Kartonkipakkaukset
  • Metallipakkaukset
  • Lasi
  • Paperi

Tämä koskee kiinteistökohtaista keräystä. Jätteen saa viedä myös alueelliseen keräyspisteeseen, jos se on kuntakohtaisesti sallittu, mutta käytännössä erilliskeräys on vaadittava järjestää kiinteistöllä. Lisäksi sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SER) kuuluvat tuottajavastuun piiriin, ja niiden vastaanotto tapahtuu ostopaikoissa tai erillisissä keräyspisteissä.

Esimerkkejä taloyhtiön jäteastioista

Taloyhtiön jätekatoksessa tulisi olla vähintään nämä astiat:

  • Biojäteastia: ruuantähteet, kahvinporot ja suodatinpussit, talouspaperi, kompostoitavat puuesineet
  • Muovipakkausastia: puhtaat muovipakkaukset, kuten jogurttipurkit, muovipullot, kelmut
  • Kartonkipakkausastia: puhtaat maito- ja mehutölkit, aaltopahvit, keksi- ja viljapaketit
  • Paperiastia: sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kirjekuoret
  • Lasi- ja metallipakkausten astiat
  • Sekajäteastia: jätteet, joita ei voi kierrättää tai joiden kierrätys ei ole mahdollista taloyhtiössä.

Puutarhajäte, kuten oksat ja lehdet, voidaan kerätä biojätteeseen, pienimuotoisesti jätesäkkeihin tai suuremmissa määrin tilata lavalle. Rakennusjäte on remontin teettäjän vastuulla, paitsi yhtiön teettämissä remonteissa, jolloin yhtiö vastaa myös jätehuollosta.

20143_38634.jpg

Vastuu toimivasta jätehuollosta kuuluu jokaiselle

Jäteastioiden väärinkäytöksiä ei voida erityisesti valvoa, vaan valvonta jää naapurien ja jätteenkuljettajien tehtäväksi. Kierrätyksen idea voi kuitenkin mennä pilalle, jos vääriä jätteitä joutuu vääriin astioihin. Pahimmillaan koko astian sisältö joudutaan ohjaamaan sekajätteeksi.

Jätteiden lajittelu ja jätteenkeräyspisteen järkevä käyttö on kaikkien taloyhtiön asukkaiden vastuulla. Lajittelu vaatii erilliset jäteastiat jo kotikeittiössä.

Jätekatoksen vaatimukset

Jäteastioiden tulee olla suojassa katoksessa tai rakennelmassa, johon jäteauton on esteetön pääsy. Biojäteastia on tyhjennettävä kesällä kerran viikossa, talvella kahden viikon välein. Astioiden kokoon ja lukumäärään vaikuttavat taloyhtiön koko ja kunnan määräykset.

Jätetilojen sijoittelussa on huomioitava:

  • Paloturvallisuus: vähintään 8 metrin etäisyys ilmanottoaukoista
  • Helppo pääsy: ei kynnyksiä, kova ja kestävä lattiamateriaali
  • Haittaeläinten torjunta
  • Lajitteluohjeiden näkyvä sijoittaminen
Info

Info

Lajitteluvaatimukset

  • Biojäte: Vähintään 5 asuntoa (valtakunnallinen velvoite)
  • Muovi, kartonki, lasi, metalli: Vähintään 5 asuntoa
  • Paperi: Tuottajavastuullinen jäte, ei sekajätteeseen
  • SER ja vaarallinen jäte: Vastuullinen käsittely myynti- ja keräyspisteissä.
Ajankohtaista
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Räiskettä hinnalla millä hyvänsä? Ilotulitteiden todellinen ympäristövaikutus
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
nainen lataa sähköautoa
Näin järjestettiin sähköauton­lataus As Oy Porin Karhun­pesässä
Sähköauton latausvalmius on pakollinen uusissa taloyhtiöissä ja korjauksissa, joissa pysäköintialue remontoidaan laajasti. Mitkä asiat ratkaisevat järjestelmävalinnan? Miten asennus sujuu taloyhtiön näkökulmasta?Näin As Oy Porin Karhunpesä toteutti sähköauton latausvalmiuden – ota vinkit talteen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Seinä vinossa, kenen vastuu?
Olemme ostaneet kerrostalohuoneiston, jossa kylpyhuoneen ja eteisen välinen seinä on muurattu vinoon. Koska olemme muutostyönä vaihtaneet parketin isoihin laattoihin näkyy seinän vinous sekä kylpyhuoneen että eteisen puolella vinoina laatan reunoina. Seinä on n. 6-10 cm vinossa. Mikäli seinä puretaan ja rakennetaan uudelleen, joudutaan koko kylpyhuoneen, saunan (kostauseristyksen takia) ja eteisen sekä olohuoneen laatoitus purkamaan, jotta saadaan alkuperäisen tavoitteen mukainen rakennusratkaisu.Emme ole vielä muuttaneet asuntoon ja kysymys kuuluu millainen on kohtuullinen ratkaisu asian tiimoilta, mikäli rakenteita ei uusita, koska rakennusvirheen lisäksi asia vaikuttaa tietenkin myös asunnon jälleenmyyntiarvoon.Lisäksi samassa yhteydessä havaitsimme, että siistijät olivat kastelleen kaikki kylpyhuoneen kalusteet (vesi tippui pitkin kalusteiden seiniä ja laatikostoissa oli vettä). Miten tämä tulisi huomioida?
20227_79101.jpg
Miten lukea tilinpäätösasiakirjoja?
Taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään tuloslaskelman ja taseen vahvistamisesta, vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle sekä talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä. Ennen kokousta osakkeenomistajilla pitää olla tilaisuus perehtyä tilinpäätösasiakirjoihin. Mihin seikkoihin asiakirjoissa valveutunut osakkeenomistaja kiinnittää erityistä huomiota?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton