• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 2,3 prosenttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.06.2014
20146_39930.jpg

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin 2010=100 vuosimuutokset neljännesvuosittain, %

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 2,3 prosenttia vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2013 vastaavasta ajanjaksosta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä (2010=100).

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistuivat kaukolämpökustannukset 5,2 prosenttia. Erilliskustannukset kasvoivat 4,5 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 4,3 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 2,7 prosenttia, työkustannukset 2,5 prosenttia, käyttösähkön kustannukset 1,7 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 1,6 prosenttia, lämpökustannukset 1,5 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 0,1 prosenttia.

Kevyen polttoöljyn kustannukset laskivat 7,7 prosenttia.

Lähde: Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi 2010=100, Tilastokeskus.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80320.jpg
Onko osakkaalla oikeus valita urakoitsija itse?
Liittyen kosteusvaurioon, jonka kuivatuksen/korjauksen rakenteiden osalta katsotaan kuuluvan taloyhtiölle ja pintakorjausten, kuten seinän ja keittiön sokkeleiden paikkaus purkamisen ja kuivatuksen jälkeen, kuuluvan osakkaalle.Onko osakkaalla oikeus valita itse urakoitsija tekemään korjaukset, joiden kustannukset kuuluvat osakkaalle itselleen? Voiko isännöitsijä osakasta kuulematta tilata urakoitsijan tekemään ko. korjaukset ja sen jälkeen laskuttaa osakasta?
20116_26575.jpg
Elämää meren rannalla - ja yllä
Asuintalo Nereus valmistui YIT:n Merenkulkijanrantaan HelsingissäOsittain meren päälle rakennettu asuintalo Asunto Oy Helsingin nereus valmistui Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan YIT:n Merenkulkijanrannan asuntokohteeseen. Merellisen ympäristön ja laatuasumisen lähtökohdista suunniteltuun Nereukseen valmistui 25 uniikkia YIT Kotia kaksioista yli 180 neliön huoneistoihin.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallituksen muodostaminen on vaikeaa, mitä vaihtoehtoja on?
Asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistajien ikärakenteesta johtuen hallituksen muodostaminen on vaikeutunut, kun vanhemmat henkilöt haluaisivat luovuttaa paikat nuoremmille henkilöille, mutta nuorempia hallitusvastuu ei kiinnosta. Mitä vaihto ehtoja hallituksen muodostamiselle on olemassa? Miten asiassa pitää toimia, jos hallituksen jäsenet eivät ole osakkeenomistajia? Yhtiöjärjestyksessä on määritelty hallituksen kokoonpanosta vain varsinaiset jäsenet ja varajäsenet.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Isännöitsijä
Taloyhtiöllä voi olla isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä on tästä maininta tai yhtiökokous niin päättää. Yhtiökokous voi siten päättää isännöitsijän valinnasta, vaikka yhtiöjärjestyksessä ei tätä määräystä olisikaan.Isännöitsijän nimittää hallitus, jonka samalla tulisi sopia isännöitsijän kanssa hänen tehtäviensä yksityiskohtaisemmasta sisällöstä sekä kustannusten korvaamisesta.Isännöitsijä voi olla luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö. Jos isännöitsijänä on yhteisö, sen tulee ilmoittaa hallitukselle, kuka toimii päävastuullisena isännöitsijänä yhteisössä.Isännöitsijäksi tulisi yleensä valita, jos taloyhtiössä on useampia huoneistoja, alan ammattilainen. Suotavaa on, että isännöitsijän tehtävien hoitamisesta tehdään kirjallinen sopimus, jossa on myös luetteloitu isännöitsijän vastuulla olevat tehtävät, isännöitsijälle maksettavan korvauksen perusteet sekä, jos tietyistä tehtävistä maksetaan erillis- tai lisäkorvausta, sen perusteet.Isännöitsijä toimii yhtiön hallituksen alaisuudessa sen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hallituksen valvontaa liittyy se, että isännöitsijän tulee huolehtia kirjanpidon lainmukaisuudesta sekä varainhoidon järjestämisestä luotettavasti. Yksinkertaistaen voisi todeta, että isännöitsijä huolehtii käytännön toimista, joita hallitus valvoo.Hallituksen tulisi korvausvastuun varalle ja taloyhtiön edun vuoksi huolehtia siitä, että isännöitsijällä ja tarvittaessa myös hallituksella itsellään on asianmukainen vastuuvakuutus.Isännöitsijään sovelletaan uuden asunto-osakeyhtiönlain hallituksen jäseniä koskevia 7-luvun 2§:n 4. momentin (pätemätön päätös), 4 §:n (esteellisyys) ja 10 §:n (kelpoisuus) säännöksiä.Isännöitsijä voi erota tehtävästään ilmoittamalla siitä hallitukselle. Hallitus voi myös erottaa isännöitsijän. Ellei muusta ole esim. isännöintisopimuksessa sovittu, ero tulee voimaan välittömästi.
20218_72059.jpg
Voiko taloyhtiön hallitus pakottaa osakkaan remonttiin?
Taloyhtiössä on vielä muutamassa huoneistossa alkuperäiskunnossa oleva kylpyhuone. Muovitapetit ja -matot. Parissa tällaisessa huoneistossa on asukas, muut ovat tyhjillään. Taloyhtiö on 35 vuotta vanha. Kosteutta ei ole havaittu, joten voiko hallitus pakottaa osakkaan tekemään kylpyhuoneremontin sen ikään vedoten? (Putkiremontin yhteydessähän korjaukset olisi paras suorittaa kaikissa niitä tarvitsevissa pesuhuoneissa, mutta putkiremonttiin on vielä aikaa muutama vuosi).Jos osakas ei ole halukas remonttiin ja myöhemmin ilmenee kosteutta, niin voiko taloyhtiö suojata selustansa jollakin tavalla, ettei tule myöhemmin taloyhtiön kustannettavaksi mahdollisesta kosteuskorjauksesta aiheutuvia kuluja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton