• Etusivu
  • Isännöitsijä

Isännöitsijän rooli taloyhtiön arjessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiöllä voi olla isännöitsijä, jos yhtiöjärjestyksessä on tästä maininta tai yhtiökokous niin päättää. Yhtiökokous voi siten päättää isännöitsijän valinnasta, vaikka yhtiöjärjestyksessä ei tätä määräystä olisikaan.

Isännöitsijän nimittää hallitus, jonka samalla tulisi sopia isännöitsijän kanssa hänen tehtäviensä yksityiskohtaisemmasta sisällöstä sekä kustannusten korvaamisesta.

Isännöitsijä voi olla luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö. Jos isännöitsijänä on yhteisö, sen tulee ilmoittaa hallitukselle, kuka toimii päävastuullisena isännöitsijänä yhteisössä.

Isännöitsijäksi tulisi yleensä valita, jos taloyhtiössä on useampia huoneistoja, alan ammattilainen. Suotavaa on, että isännöitsijän tehtävien hoitamisesta tehdään kirjallinen sopimus, jossa on myös luetteloitu isännöitsijän vastuulla olevat tehtävät, isännöitsijälle maksettavan korvauksen perusteet sekä, jos tietyistä tehtävistä maksetaan erillis- tai lisäkorvausta, sen perusteet.

Isännöitsijä toimii yhtiön hallituksen alaisuudessa sen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hallituksen valvontaa liittyy se, että isännöitsijän tulee huolehtia kirjanpidon lainmukaisuudesta sekä varainhoidon järjestämisestä luotettavasti. Yksinkertaistaen voisi todeta, että isännöitsijä huolehtii käytännön toimista, joita hallitus valvoo.

Hallituksen tulisi korvausvastuun varalle ja taloyhtiön edun vuoksi huolehtia siitä, että isännöitsijällä ja tarvittaessa myös hallituksella itsellään on asianmukainen vastuuvakuutus.

Isännöitsijään sovelletaan uuden asunto-osakeyhtiönlain hallituksen jäseniä koskevia 7-luvun 2§:n 4. momentin (pätemätön päätös), 4 §:n (esteellisyys) ja 10 §:n (kelpoisuus) säännöksiä.

Isännöitsijä voi erota tehtävästään ilmoittamalla siitä hallitukselle. Hallitus voi myös erottaa isännöitsijän. Ellei muusta ole esim. isännöintisopimuksessa sovittu, ero tulee voimaan välittömästi.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20216_71191.jpg
Pitääkö rättipatterista luopua?
Vaikka uusi asetus on ollut voimassa jo joitain vuosia, löytyy vielä paljon epäselvyyttä siitä, pitääkö rakkaasta rättipatterista luopua seuraavan taloyhtiön remontin yhteydessä.Omataloyhtiö.fi Kysy, vastaamme -palveluun tullut kysymys summaa hyvin asukkaiden yhden huolen liittyen rättipattereiden asennukseen. Kyseisessä taloyhtiössä oli käynnissä putkiremontti, jossa kaikkiin kylpyhuoneisiin oli tarkoitus asentaa kuumaan käyttöveteen kytketty rättipatteri.
mies miettii kerrostalon pihalla
Kaukolämmön ja maalämmön vertailu: Mikä ratkaisu on paras?
Taloyhtiöiden ja yritysten lämmitysjärjestelmien valinta on tärkeä päätös, jolla on vaikutuksia niin kiinteistön kustannuksiin, huoltoon kuin ympäristöönkin. Usein puntaroitavana on valinta erityisesti kaukolämmön ja maalämmön välillä. Tässä artikkelissa vertaillaan näitä kahta vaihtoehtoa taloyhtiön näkökulmasta.
Capse hälytyspalvelu toimii 24/7
Sukitus on ympäristö- ja asukasystävällinen menetelmä. Katso video sukituksesta
Putkiremontti mielletään usein raskaaksi, isoksi ja kalliiksi operaatioksi. Sukitustekniikalla toteutettu putkiremontti on ekologinen vaihtoehto perinteiselle putkiremontille. Sillä poiskuljetettavaa ja loppusijoitettavaa purkujätettä, kuten lyijyä, betonia tai asbestia, ei synny. Myös jätekuljetusten tarve on minimaalinen, joten kuljetuskaluston päästöistä aiheutuva hiilijalanjälki jää pieneksi.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Puutteellisesta vedeneristyksestä ongelmia, kenen vastuu?
Ostin äskettäin osakehuoneiston, jossa on jälkeenpäin rakennettu sauna, joka on ollut mukana yhtiön linjasaneerauksessa 2002 ja siihen liittyvissä suunnitelmissa. Olimme vaihtamassa saunan ovea, jolloin todettiin mikrobivaurio ja selkeitä puutteita vedeneristyksessä saunan ja kylpyhuoneen rajapinnassa ja myös esim. lattiakaivossa, ja jakokulmissa. Myös seinärakenne on kyseenalainen, laatoitettu vanhan laatan päälle osittain.Onko urakan tehnyt yhtiö yhä vastuussa virheistä (2 vuoden takuu + 10 vuoden vastuu sen jälkeen)? Mihin rajoittuu minun vastuu asiassa? Millaisia korvauksia voin vaatia myyjältä, joka ei ole itse ollut osallisena remontissa (asumiskulut, kauppahinnan alentaminen)? Taloyhtiö ei halua korjata rakenteita kokonaan, voinko vaatia perusteellista korjausta ja kuka toimii asiassa tuomarina?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton