• Etusivu
  • Isännöitsijä

Isännöitsijän vaihtaminen voi olla haasteellinen hanke

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2024
202012_67923.jpg

Valituksia isännöitsijöistä tulee asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi.

Taloyhtiöt vaihtavat isännöitsijää vain harvoin. Valituksia isännöitsijöistä tulee kyllä asukkailta – ennen kaikkea siitä, ettei isännöitsijää saa kiinni silloin kuin tarvitsisi. Uutta isännöitsijää voi olla kuitenkin vaikea löytää, ja vielä vaikeampaa on tietää, muuttuuko palvelu parempaan vaihtamalla. Miten taloyhtiössä kannattaa menetellä, jos isännöitsijän vaihtaminen on harkinnan tasolla?

Viikon kysymys: Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää? >>

Isännöitsijän valinta ja siitä huolehtiminen, että yhtiöllä on pätevä isännöintiyritys, kuuluu taloyhtiön hallitukselle. Yleensä etsimisen hoitaa puheenjohtaja. Isännöitsijöistä on kuitenkin nykyisin pulaa, mikä on johtanut siihen, että kaikki tarjouspyynnön saaneet toimistot eivät edes anna tarjousta. Isännöitsijöitä jää eläkkeelle sadan henkilön vuosivauhtia ilman, että uusia saadaan tilalle. Monella isännöitsijällä on kädet täynnä töitä eikä uusia asiakkaita haluta tai edes voida ottaa.

Pienen yhtiön on vaikea löytää uutta isännöitsijää

Pienen asunto-osakeyhtiön voi olla vaikeampi vaihtaa isännöitsijää kuin suuren. Moni isännöintitoimisto ei ota pieniä kohteita lainkaan, koska niiden hoitaminen ei ole kovin kannattavaa.

Jos palvelu on ostettu isommalta isännöintiyritykseltä, jossa on useita isännöitsijöitä, on yksi mahdollisuus, että yrityksen sisällä vaihdetaan taloyhtiölle nimettyä isännöitsijää. Jos kyseessä on yksityinen isännöitsijä, voi taloyhtiön hallitus isännöintisopimuksessa mainitun irtisanomisajan jälkeen tehdä sopimuksen uuden isännöitsijän kanssa, mikäli löytää sellaisen. Lain mukaan vaihtamista ei tarvitse perustella.

Ensimmäinen haaste on siten mahdollisten ehdokkaiden etsiminen. Jos tiedossa on hyväksi tunnettuja isännöitsijätoimistoja, niistä kannattaa kysellä jo etukäteen, kiinnostaako niitä tehdä tarjous. Kysellä kannattaa myös muiden talojen hallituksilta, onko niillä sopimuksia sellaisten isännöitsijöiden kanssa, joita voisi suositella.

Tunnetut isännöintiyritykset paikkakunnalla on hyvä käydä läpi. Jos paikkakunta on pieni eikä vaihtoehtoja ole, kysymykseen tulevat myös naapurikunnan isännöintitoimistot. Isännöintiliitolla on omilla sivuillaan myös hakupalvelu, johon voi tutustua osoitteessa: www.isannointiliitto.fi/haeisannointia/

Eikö halvin ollutkaan paras?

Jos edelliseen isännöitsijään on ollut tyytymättömyyttä, kannattaa taloyhtiön hallituksen katsoa valintaprosessiin osalta myös peiliin: Miten valinnan voisi tehdä paremmin? Onko valintaperusteena aikaisemmin kenties ollut pelkästään hinta? Onko ehdokkaita edes haastateltu? Onko tehtävät määritelty selkeästi ja tarpeet kartoitettu etukäteen riittävän hyvin?

Ennen tarjouspyyntöä hallituksen tulisikin tehdä perusteellinen tarvekartoitus, mitä palveluita halutaan ostaa, millaista asiakaspalvelua ja viestintää halutaan, mitä edellytetään työskentelyltä hallituksen kanssa ja millä kriteereillä isännöintiyritys kaikkiaan valitaan.

Viikon kysymys: Taloyhtiön hallussa olevien autopaikkojen jakaminen >>

Info

Info

Tarjouspyynnön tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:

• Kuvaus yhtiöstä

• Palvelut, jotka halutaan ostaa

• Taloyhtiön tärkeimmät tavoitteet

• Muut tiedot, jotka halutaan tarjoukseen: esim. tehtäväluettelo, kk-hintaan kuuluvat sekä erikseen veloitettavat palvelut, isännöintiyrityksen referenssit yms.

• Liitteinä: isännöitsijätodistus ja yhtiöjärjestys, uusin tilinpäätös ja toimintasuunnitelma, kunnossapitotarveselvitys Taloyhtiön edun mukaista on pyytää tarjoukset siten, että jokainen isännöintiyritys tarjoaa samalla hallituksen hyväksymällä sopimussisällöllä. Näin tarjouksista saadaan todella vertailukelpoisia.

Kiinnitä huomio laatuun ja ammattitaitoon

Jos tarjouksia tulee riittävästi, hallituksen kannattaa haastatella vastaava isännöitsijä ennen sopimuksen tekoa. Haastattelu on samalla myös ensimmäinen kontakti uuteen isännöitsijään. Hallitus avaa ja käsittelee tarjoukset kokouksessaan ilman isännöitsijää.

Vertailussa on viisasta painottaa laatua, ei pelkästään hintaa: Onko yrityksellä riittävästi henkilökuntaa, kokemusta ja ammattitaitoa? Onko isoihin korjauksiin teknistä osaamista? Onko yrityksellä auktorisointi tai muu laatujärjestelmä? Myös yrityksen taustat kannattaa tarkistaa. Isännöitsijä on taloyhtiössä avainasemassa ja paljon haltijana.

Valinta on tehtävä harkiten. Isännöitsijän arvioinnissa on kuitenkin pidettävä realismi mukana: Jos yhdellä isännöitsijällä on 21 taloyhtiötä, aikaa on yhtiötä kohden alle 8 tuntia kuussa. Ennen vanhan isännöitsijän irtisanomista, puntaroi kokonaistilanne odotuksineen ja edellytyksineen huolella.

Taloyhtiö kaipaa säännöllisiä huoltotöitä - kuka on vastuussa ja mistä? >>

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vastuuvapauden myöntäminen
Varsinaisen yhtiökokouksen asiana on päättää vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille isännöitsijälle. Vastuuvapaudesta päätetään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.Vastuuvapauden myöntäminen ei sinänsä vaikuta oikeuteen vaatia hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä vahingonkorvausta. Tämä johtuu siitä, että vastuuvapaudesta päätettäessä ei yleensä käsitellä vastuuvelvollisen suorittamia yksittäisiä toimia. Päätös perustuu usein pelkästään siihen, että tilinpäätös ja tase on hyväksytty ja että tilintarkastuskertomuksessa on puollettu vastuuvapauden myöntämistä.Jos vastuuvapautta koskevassa yhtiökokouksessa sen sijaan on ollut käsittelyssä yksityiskohtaisia toimia tai seikkoja, vastuuvapauden myöntäminen vapauttaa vastuuvelvollisen vastuusta näiden osalta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luvun 8.2 §).Yhtiökokouksen myöntämä vastuuvapaus koskee vain vastuuvelvollisen vastuuta suhteessa taloyhtiöön. Vastuuvapaus ei vaikuta millään tavoin hallituksen, sen jäsenen tai isännöitsijän korvausvastuuseen osakkeenomistajaa tai yhtiön ulkopuolisia tahoja kohtaan. Taloyhtiön sopimuskumppani voi siten vastuuvapaudesta riippumatta vaatia korvausta hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton