• Etusivu
  • Remontti

Korjausvelkaan pitää puuttua ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Päivitetty 22.10.2024
20221_75441.jpg

Vaasalainen taloyhtiö säästi kosteusongelmien korjauksessa yli 10 000 euroa ohittaessaan ensimmäisen tarjotun suunnitelman.

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus säästää osakkaiden rahoja ja auttaa ennakoimaan äkillisiä korjaustarpeita. Vaasalainen taloyhtiö otti ohjenuoraksi suunnitelmallisuuden ja päätti, että on parempi tutkia liikaa kuin liian vähän.

Yksi suurimmista syistä taloyhtiön konkurssiin on korjausvelan kasvaminen. Tarvittavia remontteja lykätään viimeiseen asti. Yllättäviä remontteja voi tulla väliin, jolloin rahat eivät riitäkään suunniteltuihin korjauksiin. Tämä ajaa taloyhtiöt kierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Rakenteet rapistuvat ja pystytään korjaamaan vain välttämättömimmät paikat.

ROTI 2023 eli Rakennetun omaisuuden tila -raportin mukaan kiinteistö- ja rakentamisalassa on kiinni 83 prosenttia kansallisvarallisuudesta, 61 prosenttia investoinneista, 35 prosenttia energiankulutuksesta, 20 prosenttia työllisyydestä ja 17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämän vuoksi korjausvelan kasvusuuntaa pitäisi muuttaa. Raportin mukaan juuri kerrostaloilla menee huonosti ilmastonmuutoksen tuomien haasteiden sekä ikääntyvien rakennusten riittämättömän kunnossapidon vuoksi. Kustannustason ja korkojen nousu rasittavat toimintaa niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.

SafeDrying Oy:ssä ollaan huolissaan taloyhtiöiden tulevaisuudesta, kuitenkin hyviäkin esimerkkejä löytyy. Esimerkiksi halutaan nostaa vaasalainen taloyhtiö, joka on hoitanut esimerkillisesti suunnitelmallisen kunnossapidon. Remontteja suunniteltaessa taloyhtiön hallituksella on ollut ohjenuorana, että tutkitaan ennemmin liikaa kuin liian vähän. Korjauksia pyritään tekemään ennakkoon, jotta säästyttäisiin isommilta remonteilta ja rahanmenolta. Näin säästytään turhilta isoilta korjauksilta.

Vuosia häirinneet kosteusongelmien korjaamisen huolellinen suunnittelu säästi kyseiseltä taloyhtiöltä tuhansia euroja. Ongelmien korjaaminen kustannustehokkaasti osoittautui haastavaksi. Taloyhtiö säästi korjauksessa yli 10 000 euroa ohittaessaan ensimmäisen tarjotun suunnitelman. Yhtiö päätyi lopulta SafeDrying -järjestelmään.

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus on säästänyt osakkaiden rahoja ja auttanut ennakoimaan myös äkillisiä korjaustarpeita. Taloyhtiön rahatilanne onkin ihanteellinen. Lainaa ei ole ja osakkaat ovat voineet maksaa kaikki remontit heti pois tai käyttää rahoitusvastiketta.

Velkapääoma tunnetaan huonosti

Monesti taloyhtiöt tuntevat huonosti velkapääomansa. Korjausvelka ei ilmene asunto-osakeyhtiön tilinpäätöksen taseelta, kuten yhtiön tavanomaiset rahavelat. Ainoastaan huolellisella kiinteistön kunnon analyysilla saadaan korjausvelalle rahamääräinen mitta.

Taloyhtiön arvoon vaikuttaa suuresti myös sijainti. Monilla pienemmillä paikkakunnilla taloyhtiön arvo voi olla pienempi kuin tulevat remontit olisivat. Jos korjausvelka pääsee kasvamaan liian suureksi, on vaikeaa saada rahoitusta pankilta tuleviin suunnitelmiin. Kun pankki ei myönnä lainaa, on nostettava perittäviä yhtiövastikkeita. Rahoitushaasteet ajavat taloyhtiön helposti ahdinkoon.

Pahimmassa tapauksessa rahoituksen puute johtaa siihen, että ainoa järkevä ratkaisu on myydä kiinteistöt, jolloin tontilta voidaan purkaa korjauskelvottomat tai liian suuren korjausvelan keränneet rakennukset ja rakentaa uutta tilalle. Vuokratontilla tämä voi vielä tarkoittaa osakkaille henkilökohtaista taloudellista katastrofia, jossa taloyhtiön konkurssissa omaisuus muuttuu täysin arvottomaksi, kun vuokraoikeuden myynnistä saadut tulot eivät kata edes purkukustannuksia, eikä uuden rakentamiseen ole taloudellisia resursseja. Osakkaat, joilla on esimerkiksi asuntolainoja, joutuvat kuitenkin maksamaan lainat takaisin pankille, vaikka omaisuutta, johon velat on liitetty ei enää olekaan.

Vaihtoehtoiset korjausratkaisut

Korjausvelan kasvaminen haastaa taloyhtiöt löytämään ja ammattilaiset kehittämään uudenlaisia tapoja isojen remonttien tekoon. Myös rakennuksen huoltaminen ja korjauksien ennaltaehkäiseminen nousee avainasemaan. Vantaalla Myyrinkarin taloyhtiössä jouduttiin juuri tähän tilanteeseen. Taloyhtiön väestönsuojassa ilmeni kosteusongelmia. Kun näin käy, ovat ratkaisut usein vähissä.

Taloyhtiön saamat korjausehdotukset olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Salaojaremonttia harkittiin, mutta hintaarvio oli melkoisen korkea, 250–300 000 euroa. Remontti olisi ollut melko haastava vallitsevien olosuhteiden vuoksi. Kaupungin katuviemäri on ylempänä kuin taloyhtiön uusittavat, syvemmälle asennettavat salaojat, joten vesi salaojakaivoista olisi pitänyt nostaa pumpulla viemäriin. Samalla olisi jouduttu louhimaan ympärillä olevaa kalliota putkia varten.

Onneksi taloyhtiön hallitus kartoitti vaihtoehtoisia korjaustoimenpiteitä ja viimeistään tarjous SafeDryingjärjestelmästä vakuutti Myyrinkarin asukkaat. Tarjous oli vain murto-osa salaojaremontista, joten taloyhtiö päätti ettei paljoa hävitä, jos kokeillaan. Se kokeilu kannatti, koska kosteusongelmat saatiin hallintaan kertaheitolla ja asukkaiden rahat säästyivät.

Korjausvelan ja konkurssin välttäminen

Taloyhtiön yksi tärkeimmistä työkaluista on pitkän tähtäimen suunnitelma. Korjaustarpeita mietittäessa tulisi huomioida niiden kestävyys. Nopeita ratkaisua on turha tehdä, jos niiden kestävyydestä ei ole takeita.

Eräässä sipoolaisessa rivitaloyhtiössä oli haastava kosteusongelma neljä vuotta sitten. Yhden huoneiston alin kerros oltiin poistettu asuinkäytöstä kosteusongelmien ja mikrobihavaintojen vuoksi. Viereiset asunnot tutkiin ja niistäkin löytyi kosteutta. Perinteinen salaojaremontti ei korjannut asiaa. Jos kosteusongelmaa ei olisi saatu korjattua SafeDryingjärjestelmällä, olisi taloyhtiö ollut seuraavaksi veloissa. Taloyhtiön kaikki asunnot olisivat kohta olleet asuinkelvottomia ja mahdottomia myydä.

Onneksi nyt neljä vuotta myöhemmin voidaan todeta, että taloyhtiöllä menee hyvin. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on kertonut, että asunnot ovat menneet kaupaksi ja uudet asukkaat ovat hyvin tyytyväisiä.

Voidaankin siis kiteyttää, että korjausvelka ja konkurssi vältetään järkevillä kustannustehokkailla ratkaisuilla.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
kuivatus
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
kaaviokuva rakenteiden kuivattamisesta
Rakennusten kosteusongelmat kuriin: Kuivausratkaisu, joka toimii
Suomessa on valtava määrä kosteusongelmaisia rakennuksia, ja ongelman ratkaiseminen vaatii tehokkaita, toimivia ja innovatiivisia kuivatusratkaisuja. Lue tosielämän esimerkkejä siitä, miten arvokiinteistö saatiin pelastettua, miten vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma taltutettiin tai miten asuntokaupan purkaminen saatiin estettyä. Kaikissa tarinoissa yhteinen nimittäjä on rakenteiden kosteus.Suomalainen SafeDrying Oy on kehittänyt kotimaisen kuivatusjärjestelmän, joka on ratkaissut kiinteistöjen kosteusongelmia tehokkaasti jo yli 200 kohteessa.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
katukuva helsingistä. kadunvarrella näkyy eri aikakausina rakennettuja betonisia kerrostaloja. Tienviereen on parkkeerattu autoja
Autopaikkojen jako ja käyttäminen?
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Jokaiseen asuntoon kuuluu autokatos ja autolämmityksen käyttö siellä veloituksetta. Toisen tallin päädyssä on neljä sähköpaikkaa, sekä toisessa kaksi ja molemmissa yksi ilman sähköä. Joissakin asunnoissa on kaksi autoa, olemme vasta kesällä 2019 tulleet tähän asuntoon ja meillä on kaksi autoa. Minä saan autoni katokseen ja vaimoni pitää autoaan ulkona juuri siinä paikalla missä ei ole sähköä. Toisella naapurilla on myös kaksi autoa ja käyttää katosta ja toista sähköpaikkaa, mutta toinen naapuri, jolla on yksi auto käyttää katosta ja on lunastanut toisen sähköpaikan heillä käyville vieraille, vaimoni ottaisi kyllä tämän paikan, mutta naapuri ei luovu siitä, hänen mukaansa vieraat ovat jo tottuneet siihen paikkaan, paikka maksaa 20 € vuosi. Voisinko minäkin lunastaa vierailleni autopaikan yhtiöstä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton