• Etusivu
  • Energia

Koronavirusepidemian jälkeiset toimet tukemaan hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.04.2020
20204_63748.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kokoontui keskiviikkona 1.4. keskustelemaan koronavirusepidemian jälkeisistä talouden toimista ja oikeudenmukaista siirtymää koskevasta toimenpidekokonaisuudesta.

Tällä hetkellä Suomi ja hallitus keskittyvät akuutin koronakriisin hoitamiseen, mutta samaan aikaan on jo valmisteltava toimia, joilla maa saadaan takaisin jaloilleen kriisin jälkeen. EU-maiden johtajat linjasivat viime viikolla, että EU elvyttää talouttaan kriisin jälkeen siten, että toimet ovat linjassa EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) kanssa. Ministerityöryhmä totesi kokouksessaan, että myös Suomen toimet suunnitellaan niin, että ne tukevat ja vauhdittavat hallitusohjelman ilmasto- ja kiertotaloustavoitteita.

"Kriisin aiheuttamaa kärsimystä on vähennettävä kaikin keinoin. Talouden jälleenrakennuksella on mahdollisuus turvata tämän päivän ja huomisen lisäksi myös ylihuomisen hyvinvointi ja työpaikat. Talous tulee palauttaa kestävälle uralle toimilla, jotka tukevat ilmastotyötä ja kiertotalouteen siirtymistä", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
20204_63749.jpg
"Ensi viikon kehysriihessä suuntaamme voimavaramme akuutin kriisin ratkaisuun. Ilmastotoimien valmistelu kuitenkin jatkuu Vuosaaren ilmastokokouksessa tehtyjen linjausten mukaisesti", Mikkonen jatkaa.

Ministerityöryhmä keskusteli kokouksessaan myös oikeudenmukaisen siirtymän toimenpidekokonaisuudesta, eli toimista, joilla hallitus huomioi ilmastotoimien mahdolliset eriarvoistavat vaikutukset. Tällaisia politiikkatoimia ovat esimerkiksi parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea, ilmastopolitiikan pyöreä pöytä, turvetyöryhmä ja tulonjakovaikutusten arvio osana valtion budjettia. Hallituksen työn tueksi on tekeillä myös erilaisia selvityksiä, jotka koskevat esimerkiksi reilua ruokamurrosta, biotalouden roolia tai ilmastopolitiikan tulonjakovaikutuksia. Ministerityöryhmän sihteeristö seuraa oikeudenmukaisen siirtymän toimenpidekokonaisuuden toteutumista ja raportoi siitä ministerityöryhmälle säännöllisesti.

20203_63113.jpg

Ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan myös Suomen kansainvälistä ilmastotyötä. Ilmastonmuutos valtavirtaistetaan osaksi kaikkea ulkopolitiikkaa. Tavoitteena on vaikuttaa erityisesti isoihin saastuttajiin, torjua mustan hiilen käyttöä ja luoda pohjaa ilmasto-, ympäristö- ja kiertotalousratkaisujen viennille.

Lisäksi ministerityöryhmä hyväksyi kansallisen pitkän aikavälin ilmastosuunnitelman (LTS) toimitettavaksi EU-komissiolle ja keskusteli energiatehokkuuslain muutosten lausuntopalautteesta.

Ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata hallitusohjelman toteuttamista hiilineutraalisuustavoitteen edistämisen, hiilinielujen vahvistamisen sekä ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksenteon osalta sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky huomioiden.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, riikka.yliluoma@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 01.04.2020

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20203_63022.jpg
Mitä korvausilmaventtiilit asennettuna kustantavat?
Päivittämällä taloyhtiön korvausilmaventtiilit kuntoon saadaan ilmanvaihto nostettua nykypäivän vaatimusten tasolle niin sisäilman laadun kuin asumismukavuudenkin osalta.
20236_82003.jpg
Onko päätöstä pakko noudattaa?
Taloyhtiössämme on todettu huoneistojen puutteellinen tai epätasainen lämmitys talviaikaan. Tätä "ongelmaa" on yritetty ratkaista erinäköisin säätötoimenpitein. Nyt rakennuttaja on päätynyt taloyhtiön hallituksen kanssa suurentamaan ylimmän kerroksen huoneistojen patterit, jonka vaikutuksia ei ole perusteltu kyselyistä huolimatta mitenkään. Jokaisessa huoneistossa on oma ilmanvaihto lämmötalteenottolaitteistoineen.Emme koe tuota vaihtotoimenpidettä tarpeelliseksi omassa huoneistossamme, joten onko osakkaan pakko suostua tällaiseen häiritsevään remonttiin ja onko taloyhtiöllä oikeus pakottaa osakas hyväksymään remontin?
20108_22678.jpg
Asukaan muuttopäivän määrittäminen
Asukkaan muuttopäivän määrittäminen onnistuu seuraavasti. (huom palvelun päivitys 30.6.2010).
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
Viemärisukitus
Case: Viemärisaneeraus 10 viikossa
Putkiremontti mielletään usein raskaaksi, isoksi ja kalliiksi operaatioksi. Sukitustekniikalla toteutettu putkiremontti on ekologinen ja usein myös edullisin vaihtoehto perinteiselle putkiremontille, ei pelkästään taloudellisesti, vaan kohdetta kokonaivaltaisesti tarkasteltaessa. Monessa taloyhtiössä on useammassa asunnossa tehty hiljattain keittiö- ja/tai kylpyhuoneremontti, eikä perinteinen putkiremontti tällöin houkuta asukkaita.
4_P_82345.jpg
Korjausrakentaminen 15 -tapahtuma Katajanokalla
KORJAUSRAKENTAMINEN 2019 - tapahtuma järjestetään tiistaina 29.1.2019 Helsingin Messukeskuksessa klo 9-16. Tapahtuma kokoaa yhteen korjausrakentamisen ammattilaiset ympäri Suomen. Päivän päätteeksi rentoudutaan After Workin merkeissä klo 16-17.Ilmoittaudu täältä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton