• Etusivu
  • LVI

Korvausilmaventtiilien uusiminen kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 28.09.2017
20179_50324.jpg

Termostaatilla varustettu venttiili ei vaadi käsisäätöä.

Hyvän sisäilman A ja O on toimiva ilmanvaihto. Termostaatilla varustettu Velco-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, joten ilma vaihtuu aina ihanteellisesti. Korvausilmaventtiilin kanssa käytettävä tehokas Filtrete-suodatin estää epäpuhtauksien pääsyn asuntoon. Riittävä määrä puhdasta sisäilmaa vaikuttaa niin päivittäiseen jaksamiseen kuin terveyteenkin.

Ilmanvaihtoa itsessään on vaikea havaita. Sen sijaan sen tuntee. Toimiva ilmanvaihto tuottaa hyvää sisäilmaa, joka näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri. Vietämme sisätiloissa lähes 90 % ajastamme ja hengitämme noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millainen sisäilma asunnoissamme on.

Oikein toimiessaan ilmanvaihto kuljettaa huoneistosta ulos epäpuhdasta ilmaa ja toisaalta tuo sisään vastaavan määrän puhdasta ilmaa. Riittämättömästä ilmanvaihdosta seuraa vetoisuutta ja hajuhaittoja. Ilma on tunkkaista ja esimerkiksi suihkun jälkeen kosteus jää asuntoon viipymään.

Useimmiten syynä huonoon ilmanvaihtoon ovat puuttuvat tai toimimattomat korvausilmaventtiilit. Erityisesti 1970–1990 luvun taloissa jätettiin ajan energiaa säästävän rakennustavan mukaisesti korvausilmaventtiilit asentamatta. Samasta syystä kehotettiin vanhoissa taloissa sulkemaan ne. Nykytietämyksen mukaan tämä oli valtava virhe. Tällaisissa asunnoissa ilma ei vaihdu riittävästi, jotta sisäilma pysyisi hyvänä vuorokauden ympäri.
Suomalaisten kotien ilmanvaihdossa onkin paljon parantamisen varaa.

Ratkaisut riittävään korvausilmansaantiin ovat useimmiten halpoja, nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa. Monesti riittämätön ilmanvaihto johtuukin lähinnä asukkaiden tietämättömyydestä.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Miksi uusi venttiili?

Jatkuvasti toimiva ilmanvaihto on edellytys ilman vaihtumiselle. Vanhanaikaisten lautasventtiilien ja narulla avattavien rautaluukkujen ongelmana on, että ne suljetaan kokonaan kylmällä ilmalla – ja unohdetaan avata. Kun venttiili on kiinni, ei ilma vaihdu.

Nykyaikainen, termostaatilla varustettu korvausilmaventtiili ei vaadi käsisäätöä. Termostaatilla varustettu Velco-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Niinpä venttiili takaa sopivan ilmanvaihdon vuorokauden ympäri, myös asukkaiden poissaollessa.

Miksi parempaa suodatusta?

Erityisesti pienhiukkaset aiheuttavat vakaviakin terveyshaittoja. Mitä pienempi hiukkaskoko, sitä syvemmälle hengityselimiin ja jopa verenkiertoon ne tunkeutuvat. Ulkoilman epäpuhtaudet aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja varsinkin lapsille, vanhuksille ja hengityselin- ja sydänsairaille. Arvioiden mukaan jopa 1300 ihmistä vuodessa kuolee Suomessa ennenaikaisesti ilmassa olevien epäpuhtauksien vuoksi. Lisäksi ilman epäpuhtaudet aiheuttavat noin 30 000 henkilöllä astmaoireiden pahentumista ja 30 000-40 000 lasten hengitystieinfektiota.

Pahimmat pienhiukkasten aiheuttajat Suomessa ovat liikenne ja puunpoltto. Suurin osa hiukkasista tulee meille rajan yli: kevyet pienhiukkaset voivat kulkeutua ilmavirtausten mukana jopa tuhansia kilometrejä ja poistuvat vasta sateiden mukana. Merkittävä osa kaukokulkeutuneesta hiukkaspitoisuudesta on peräisin Länsi-Euroopasta. Kun ilmanlaatu ajoittain huononee erityisen paljon, on yleensä kyse Itä-Euroopan liikenteestä, teollisuudesta ja energiantuotannosta sekä maastopaloista peräisin olevista kaukokulkeumista.

Terveyshaittojen kannalta on ratkaisevaa, kuinka kauan ihminen altistuu korkeille hiukkaspitoisuuksille. Ulkoilman epäpuhtaudet kulkeutuvat ilmanvaihdon mukana helposti sisätiloihin, missä ihmiset viettävät 90 prosenttia valveillaoloajastaan, joten sisäilman suodatuksella on todellakin merkitystä. (*)

Kun korvausilmaventtiilin kanssa käytetään tehokasta suodatinta, vähenee asuntoon pääsevien epäpuhtauksien määrä. Filtrete-suodatin pysäyttää 95 % näkymättömistä pienhiukkasista.

Vaihtosuodattimia korvausilmaventtiiliin voi ostaa useimmista rautakaupoista. Suodattimia on kaupan erilaisia, mutta vain laadukkaimmat F7-luokan suodattimet pysäyttävät myös näkymättömät pienhiukkaset – eli juuri ne vaarallisimmat. Hinnassa suodattimien laatuero ei erityisesti näy.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

(*lähde: Tilastokeskus)

Likainen suodatin ei pysty samaan puhdistustehoon tietenkään kuin uusi.
Likainen suodatin ei pysty samaan puhdistustehoon tietenkään kuin uusi.
F7-luokan suodatin pysäyttää näkymättömät pienhiukkaset.
F7-luokan suodatin pysäyttää näkymättömät pienhiukkaset.
Huomio

Huomio

Velco ja Filtrete – parhaat yhdessä

  • Velco-korvausilmaventtiili on varustettu automaattisesti toimivalla termostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta sopivaksi ulkolämpötilan mukaan, +10°C- -5°C välillä. Ilmanvaihto toimii ympäri vuoden, käsisäätöä ei tarvita.
  • Korkealaatuisen Filtrete-suodattimen kuiduissa olevan pienen sähkövarauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: myös näkymättömät pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen 95 %:sti. VTT:n tutkimusten mukaan Filtreten suodatusluokka on korkealaatuinen F7.
Venttiili ja suodatin paikkaan kuin paikkaan

Velco-venttiilien asennus on vaivatonta. Velco-venttiili istuu sovituskappaleen avulla hyvin vanhojen korvausilmaventtiilien reikiin. Se on mahdollista asentaa myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen.
Taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, voidaan Velco-korvausilmaventtiilit asentaa helposti ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin tai uudella läpiviennillä rakennuksen ulkoseiniin.
Velco-ventiilin kanssa käytetään aina korkealuokkaista F7-luokan Filtrete-suodatinta. Filtrete-suodatin toimii kuin magneetti, napaten läpijohdettavasta ilmasta näkymättömätkin pienhiukkaset – juuri ne terveydelle kaikkein haitallisimmat.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton