• Etusivu
 • Remontti

Kosteuseristys maanvastaisiin rakenteisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 11.10.2022
201612_47855.jpg

Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.

Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.

Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.

Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?

 1. Ulos maaperään suuntautuva kosteudenkulku
  Kosteus vaeltaa luonnollisesti korkean höyrypaineen tilasta alhaisempaa höyrypainetta päin. Kun maaperä perusmuurin ulkopuolella ja lattialaatan alla on viileä, on höyrypaine alhainen. Tällöin sisällä oleva korkeampi höyrypaine purkautuu luonnollisesti ympäröivää viileää maata päin.
 2. Ulkopuolinen lämmöneristys
  Lämmöneristys tulee asentaa perusmuurin ulkopuolelle ja maanvaraislattioiden alle. Tällöin perusmuurit ja lattiat saadaan pysymään kuivina. Samalla lämmitysenergia sitoutuu massiiviseen rakennusperustaan, joka puolestaan ant aa hyvän, vedottoman ja viihtyisän huoneilman sekä pienemmän vuotuisen lämmitysenergialaskun.
 3. Kosteuden siirtymistä maaperään ei saa estää
  Rakennusperusta pitää voida kuivua valun / muurauksen ja mahdollisen vesivahingon jälkeen nopeasti. Huoneilman lisääntyneen kosteuden pitää pystyä poistumaan nopeasti hengittävien rakenteiden; seinien ja lattioiden läpi. Rakennusperustan ja lattialaatan ulkopuolinen lämmöneristys mahdollistaa kosteuden nopean siirtymisen maaperään.
 4. Kuiva lämmöneriste
  Kostea tai märkä lämmöneriste aiheuttaa korkean höyrypaineen eristämisessä, joka vaikeuttaa tai estää höyrypaineen purkautumista maaperään. Kuivalla ja diffuusioavoimella lämmöneristeellä on alhainen höyrypaine ja siten se mahdollistaa kosteuden nopean siirtymisen ("hengittämisen" ) maaperään.
 5. Salaojita perusmuurit ja laattaperustat
  Vesi ei saa päästä kosketuksiin rakennusperustan arkojen rakenteiden kanssa; kuten perusmuurit, anturat ja lattialaatat. Siksi salaojituskerros on tehtävä huolella koko perusmuurin ympärille ja lattialaatan alle. Kuivatuskapasiteetti mitoitetaan sellaiseksi, että salaojarakenne kaikissa tilanteissa estää rakenteiden ja perustan kastumisen.
 6. Estä kapillaarisen kosteuden nousu maaperästä
  Rakenna tehokas kapillaarisen kosteuden nousun ehkäisevä rakenne perusmuurin ympärille, anturan ja lattialaatan alle.
 7. Johda ylimääräiset vedet tehokkaasti pois
  Perusvesien määrä ja taso pyrkii nousemaan tavallisesti lumen sulamisen ja pitkäaikaisten sateiden yhteydessä. Näiden vesien kontakti perustan rakenteisiin tulee estää. Perusvedet johdetaan pois oikein tehdyllä salaojituksella. Kattovedet johdetaan pois perustan välittömästä vaikutuspiiristä. Tehokas kosteussuojauskokonaisuus muodostuu täten ulkopuolisesta lämmöneristyksestä, rakenteiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuudesta, kapillaarisen kosteuden katkaisusta sekä salaojarakenteesta kokonaisuutena. Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin eri rakenteiden rakentamista ja seurauksia erilaisten materiaalivaihtoehtojen käytöstä sekä kustannusvaikutuksista.
 8. Salaojitus
  Tämä koostuu kahdesta päätekijästä; salaojaputkistosta, joka sisältää tarvittavat huolto- ja tarkastuselementit sekä salaojittavasta rakennekerroksesta perusmuurin ulkopuolella, anturan ja lattialaatan alla.

ISODRÄN pähkinänkuoressa

 • vedeneristysjärjestelmä
 • lämmöneristys, salaojittava lämmöneriste
 • pystysalaojarakenne
 • siirtää kastepisteen ulos rakenteesta
 • kapillaarikatko
 • radonrakenne
 • kuivattaa rakenteen

Lue lisää ISODRÄN-levystä >>

201612_47856.jpg

Varmatoiminen kokonaisratkaisu

Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän -levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.

Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.

201612_47854.jpg

Jätä yhteydenottopyyntö:


Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
20196_58621.jpg
Sisäilman yllättävä vihollinen
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? – miten valita sopiva rakennuslevy?
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy. Usein ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton