• Etusivu
  • LVI

Näin tehtiin rakennuksen kostean ryömintätilan korjaus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Julkaistu 23.07.2018Päivitetty 29.11.2023
20187_54186.jpg

Heinäkuun lopulla Pornaisten paritalon rakenteiden korjaukset ja sisäpuolen remontti olivat valmiita. Ulkopuolella on fiksattavaa vielä lomien jälkeen.

Pornaisiin 1980-luvun lopulla valmistuneen paritalon saneeraus aloitettiin korjaamalla alapohja. Ryömintätilaan oli kertynyt kosteutta, koska tuuletus ei ollut toiminut. Ryömintätilan sisäpuolisessa kosteussuojaamisessa käytettiin nyt Isodrän Kross -menetelmää. Pornaisten kohteessa alapohja uusittiin kevättalvella. Sen jälkeen on uusittu välipohja, suoristettu alapohjan virheiden takia painunut toisen asunnon lattia ja remontoitu toinen asunto kokonaan.

Alapohjan tuuletus on valitettavan yleinen ongelma

Pornaisten paritalosaneeraus on yrittäjä Mika Haaviston mukaan HT Rakennuspalvelu Ay:lle varsin tyypillinen kohde. Iso osa yrityksen työkannasta on juuri korjausrakentamista: pientaloja, paritaloja, rivitaloja.

– Alapohjien tuuletusongelmat ovat valitettavan yleisiä. Osassa on kyse rakennus- ja/tai huoltovirheistä, osassa suunnitelmista. Virheistäkään ei voi aina puhua, sillä suunnitelmat ja toteutus on voitu aikanaan tehdä senaikaisen säännösten ja ohjeiden mukaisesti. Jälkeenpäin ohjeistus on todettu puutteelliseksi, Haavisto pohtii.

Isodrän-levyt ovat hänelle tuttuja jo aikaisemmistakin työkohteista, sen sijaan irtonainen, puhallettava Isodrän Kross oli uusi tuttavuus. Puhallettava materiaali on samaa kuin Isodrän-levyissä, joissa EPS-solumuovipallot on liimattu yhteen.

20229_54185.jpg

Helposti toteutettu remontti

–Alapohjakorjaukset eivät ole tekijöille herkkuhommia, Haavisto naurahtaa. Ahtaissa tiloissa työskentelyä helpottavat ja nopeuttavat menetelmät, kuten Isodrän Kross, ovatkin hänen mukaansa tervetulleita. Haavisto kertoo, että menetelmä oli myös kohteen suunnittelija-valvojalle ensimmäinen Kross-kohde.
– Toimivuuden ohella valintaan vaikutti yhden työvaiheen poisjääminen: Isodrän korvaa erikseen asennettavat EPS- ja sepelikerrokset.

Menetelmässä ryömintätila eristetään lämpötilan nostamiseksi ja ilman suhteellisen kosteuden laskemiseksi alle 75 prosenttiin. Kosteus poistuu Isodrän-kerroksen kautta.

– Poistimme ryömintätilasta ensin vanhat huonot sekamaat imuautolla. Pohjalle asennettiin sitten suodatinkangas, jonka päälle puhallettiin Isodränkuulat. Kysymykseen Isodrän-kokemuksesta, Haavisto vastaa – Hyvä!

– Puhallus tehtiin yläpohjan puhallusvillaurakoitsijan laitteella. Kaverit puhalsivat kahdessa päivässä 20 säkillistä, yhteensä 50 kuutiota Isodräniä. 20 sentin minimikerros ylittyi reilusti, Haavisto laskee.

Isodrän Kross -kuulat levitetään ryömintätilaan puhaltimella. Pornaisissa puhallukseen käytettiin puhallusvillaurakoitsijan tehokasta laitetta. 50 kuutiota Krossia levitettiin kahdessa päivässä.
Isodrän Kross -kuulat levitetään ryömintätilaan puhaltimella. Pornaisissa puhallukseen käytettiin puhallusvillaurakoitsijan tehokasta laitetta. 50 kuutiota Krossia levitettiin kahdessa päivässä.
Huomio

Huomio

Isodrän® Kross ryömintätiloihin

Kosteus poistuu maaperän päälle puhalletun, vähintään 20 cm paksun ISODRÄN® Kross -kerroksen läpi. Puhallukseen käytetään yksinkertaista kannettavaa puhallinta. Jos maaperässä on radonia tai kyseessä on kiinteistö, jota ei lämmitetä talvella, levitetään maaperän päälle muovikalvo. Muovikelmu puhkaistaan matalista kohdista, jotta lauhdevesi pääsee pois. KROSSIa käytettäessä maaperän ei tarvitse olla tasainen eikä tasoituskerrosta tarvita.

Koska ryömintätila on eristetty ja tuulettamaton, ei kosteaa ulkoilmaa päästetä tiivistymään kylmille pinnoille ja aiheuttamaan kosteusvaurioita.

Maaperän eli ryömintätilan lattian eristäminen laskee maanpinnan lämpötilaa. Maanpinnan ja ryömintätilan ilmatilan välille syntyy merkittävä lämpötilaero, mikä aiheuttaa kosteuden siirtymisen kylmempään maaperään päin ja pitää ilmatilan suhteellisen kosteuden alhaisena.

Viilennetty maaperä toimii luonnonmukaisena kuivurina ja koneellista kuivausta ei tarvita. Lämpöeristetty ryömintätila säästää energiaa.

Kysy lisää tai pyydä tarjous!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
LVI
eristys
alapohja
kosteudeneristys
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton