• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kosteusongelmat ja niiden toteaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.11.2013Päivitetty 04.04.2016
201311_36984.jpg

Kosteus- ja homevaurion ilmeneminen ei välttämättä katso kiinteistön ikää. Ongelmien ilmeneminen on ennemminkin riippuvainen tehdystä suunnittelutyöstä, rakennusvaiheen sujuvuudesta sekä hyvän rakennustavan noudattamisesta ja lopulta myös itse asukkaasta. Missä kiinteistön elinkaaren vaiheessa tahansa tapahtuneet laiminlyönnit sekä huolimattomuudet kostautuvat usein kosteusongelmien muodossa jossain vaiheessa.

Mistä vahinko voi johtua

Kosteusongelmien ilmaantuessa ei saa automaattisena oletuksena olla, että koko kiinteistö on väärin suunniteltu tai rakennettu. Tyypillisesti ongelman aiheuttajana on pieni, usein toistuva tapahtuma, joka on ylläpitänyt rakenteissa olevaa kosteutta riittävän kauan. Mitä nopeammin ongelma havaitaan, sitä pienemmillä vahingoilla ja korjaustarpeella päästään. Tärkeää onkin selvittää vahingon aiheuttaja ja korjata se parhaalla mahdollisella tavalla. Sillä, että tyytyy paikkaamaan ainoastaan virheestä seurannutta tuhoa, on kovin lyhyet jäljet –vahinko uusiutuu ennemmin tai myöhemmin.

Vahingon laajuus sekä aiheuttaja tulee selvittää ensitilassa ongelman havaitsemisen jälkeen. Ongelman selvittämättä jättäminen tulee kalliiksi. Valitettavan usein on kuitenkin niin, että rakenteissa oleva vahinko on jo suuri ennen kuin pintamateriaalit alkavat oireilla. Huoneistossa oleva suhteellinen kosteus, RH, ei saa nousta liian korkealle. Liian korkealla suhteellisella kosteudella on myös omat vaikutuksensa materiaaleihin ja niiden kuntoon.

Erityisen riskialttiita ovat tilat ja rakenteet, joissa joko käsitellään vettä tai ne ovat vedelle ja kosteusrasitukselle alttiita. Tällaisia rakenteita ovat esimerkiksi perustukset sekä erilaiset liitoskohdat. Vastaavasti tiloja ajatellessa märkätilat sekä niitä ympäröivät huonetilat ovat niitä, joissa useimmin kosteusvahinko todetaan. Perinteisin tilanne on, että pesuhuoneesta puuttuu kokonaan vedeneriste eikä kosteussivelyäkään ole välttämättä tehty. Tällainen tilanne on yleensä vanhemmissa kiinteistöissä, joissa ei kylpyhuoneiden osalta remonttia ole vielä tehty ja tilat ovat alkuperäisessä kunnossaan. Uudemmissa kiinteistöissähän vedeneriste on jo pidemmän aikaa ollut pakollinen. Tarkkaavaisuutta kannattaa kuitenkin pitää yllä ja edellyttää märkätilan vesieristeen asentajalta sertifikaattia työn suorittamiseen. Kalvopaksuudet täytyy olla kunnossa niin seinissä kuin lattioissakin, suositeltavat paksuudet löytyvät kulloinkin käytettävän tuotteen tuotetiedoista. Kalvopaksuuden mittaus tapahtuu irrottamalla levitetystä vesieristeestä pala ja mittaamalla sen paksuus joko työntömitan tai luupin avulla.

Mistä tietää onko rakenteissa kosteutta

Mitään varsinaisia absoluuttisia raja-arvoja ei ole olemassa, joista voisi sanoa varmasti että rakenteessa on kosteutta tai se on kuiva. Esimerkiksi vesivahinkoa mitattaessa verrataan vahinkoalueelta saatuja mittausarvoja vahinkoalueen ulkopuolella mitattuihin rakenteen normaalitilanteen arvoihin. Tässä vaiheessa mittaustyön suorittajan pitää ymmärtää mittauksen kohteena olevan rakenteen rakennusfysikaalinen toiminta. Rakenteen rakennusfysikaalisen toiminnan perusteella verrataan saatuja mittaustuloksia sisä- ja ulkoilman vallitsevaan kosteuteen.

Ensimmäisten mikrobikasvustojen katsotaan viihtyvän rakenteessa siinä vaiheessa, kun suhteellinen kosteus on noin 75 % edellyttäen kuitenkin, että lämpötila on mikrobikasvuston kasvulle suotuisa. Puun katsotaan olevan kuivaa silloin, kun sen kosteus on alle 20 paino-%, rakennuspuun tulisi olla näissä arvoissa. Tässäkin yhteydessä puurakenteen kuivuus on riippuvainen siitä rakenteesta, jossa se sijaitsee. Esimerkiksi ulkoseinän alasidepuun ollessa lattiatason yläpuolella tulisi siitä mitattavan painoprosentin olla pieni.

Kosteuden mittaustapoja

Uudisrakentamisessa pystytään ottamaan kosteus huomioon seurantamittausten avulla. Rakennusaikaista kosteudenhallintaa pystytään tekemään erilaisten kuivainten avulla, jolloin rakenteiden kuivumista saadaan nopeutettua työmaa-aikataulun niin vaatiessa. Myös rakennustarvikkeiden suojaaminen kosteudelta on ensisijaisen tärkeää. Näin materiaalit säilyvät ensiluokkaisina eikä turhia kosteuksia ja mikrobikasvustoja pääse rakenteisiin. Esimerkiksi ennen pinnoitustöitä on betonilattiaan hyvä suorittaa betonin suhteellisen kosteuden mittaus. Liian kostean betonin päälle laitettu pinnoite, esimerkiksi parketti, alkaa oireilla kosteuden poistuessa rakenteesta. Betonin kosteus yleensä arvioidaan kulloisenkin pinnoitteen antamien vaatimusten mukaan. Yleistäen voitaisiin sanoa, että tuo vaatimus vaihtelee RH 85-95 % välillä. Tässä kohtaa on kyseessä betonin huokosten sisältämän ilman suhteellinen kosteus.

Betonilattian suhteellisen kosteuden mittaamiselle on kaksi vaihtoehtoa: porareikämittaus sekä koepalamenetelmä. Mittauskertojen määrä riippuu lattian suhteellisesta kosteudesta ja siitä, kuinka nopeasti se kuivuu. Porareikämittauksessa mittaustyö suoritetaan poratusta ja tulpatusta reiästä, jonne on sijoitettu anturi. Tämän toimenpiteen sekä varsinaisen mittauksen välillä täytyy antaa mittareiän kosteuden tasaantua 3 vuorokautta. Tasaantumisaika saa olla maksimissaan 7 vuorokautta, jonka jälkeen saaduissa arvoissa voi olla vääristymiä. Samasta reiästä voi mitata ainoastaan kertaalleen, sillä tulos vääristyy mittausten toistokertojen määrän ollessa useampi porattua reikää kohden. Koepalamenetelmässä vastaavasti irrotetaan betonista koepaloja, joiden kosteus mitataan koeputkesta kosteuden tasaannuttua.

Vastaavasti pintakosteusindikaattorin (pintamittarin) avulla saadaan kosteuden määrä tarkistettua rakenteita rikkomatta. Kyseistä mittalaitetta ei kuitenkaan tule käyttää betonin päällystettävyyden arviointiin, vaan siihen on käytettävä yllä mainittuja menetelmiä. Pintamittarin käyttäjällä tulee olla kokemusta sekä tietämystä mittarin toimintaperiaatteesta sekä mitattavien rakenteiden ominaisuuksista. Useimpien pintakosteusindikaattorien toimintaperiaate perustuu rakenteen sähköjohtavuuden mittaamiseen. Tästä johtuen rakenteissa olevat sähköä johtavat materiaalit voivat aiheuttaa vääriä tuloksia. Pintamittarin avulla on tarkoitus kartoittaa, onko rakenteessa jossain normaalista poikkeavaa, kohonneita kosteusarvoja. Tarkemmat tulokset saa esimerkiksi niin kutsuttua puurakenteisiin soveltuvaa piikkimittaria käyttämällä, jolloin päästään kosteus mittaamaan puurakenteen sisältä.

Kosteuden mittaaminen pintakosteusindikaattoria käyttäen.
Kosteuden mittaaminen pintakosteusindikaattoria käyttäen.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20188_54278.jpg
Kodikas ja viihtyisä korttelipiha
Viidestä kerrostalosta koostuvan asuinkorttelin sydämeen valmistui asukkaiden tarpeet huomioiva viihtyisä korttelipiha. Kodikas lopputulos luotiin tarkkaan harkitulla, mutta runsaalla kasvillisuudella, sekä vaaleankeltaisella patinoituneella pihatiilellä.
20112_24386.jpg
Taloyhtiöiden paloturvallisuus
Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.Täytä Pelastussuunnitelma täältä
20108_22823.jpg
Muuratut Terca-tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
20236_82145.jpg
Vuokravakuuden palauttaminen?
Poikani asui vuokralla, jonne oli maksanut kolmen kuukauden takuuvuokran. Asuttuaan 5 vuotta asunnossa hän muutti pois ja vuokra-asunnossa tehtiin lopputarkastus. Katossa oli korjausjälki, joka ei miellyttänyt omistajaa. Omistaja ja isännöitsijä tekivät yhdessä korjaussuunnitelman, joka yllättäen oli sama kuin ylimenevä summa kahdesta tuhannesta, eli 670 euroa. Huoneisto piti maalata kokonaan, kattoa myöten, vuokralainen maksaa.Ainahan asuntoon jää elämisen jälkiä, asuja on rauhallinen, ei tupakoi. Olen itsekkin asunut vuokralla, enkä koskaan ole törmännyt tällaiseen asiaan. Sitten selvisi, että isännöitsijä omistaa tämän remppafirman, joten tuli vaikutelma, että pelataan omaan pussiin..
20229_79514.jpg
Onko putkiremontilla mahdollista saavuttaa myös energiasäästöä?
Miksi taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös energiankulutuksen vähentämistä? Ja miten saavuttaa nuo energiansäästötavoitteet? Putkiremontin hankesuunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että huoneistokohtainen vedenmittaus lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan vedenkulutuksen lisäksi energian kulutukseen.
20192_56171.jpg
Hyvä ilmanvaihto on hiljainen ja pienessä paketissa
Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton