• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka päättää, mitä taloyhtiön pihaan saa rakentaa?

Omalla pihalla - vai taloyhtiön?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2024
20222_76958.jpg

Joissakin taloyhtiöissä piha-alueen istutukset ja rakenteet voivat olla hyvinkin tarkasti säädeltyjä.

Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.

Kuka päättää?

Ellei piha-alueiden hallintaoikeutta ole nimenomaisesti yhtiöjärjestyksessä tai yhtiökokouksessa määrätty osakkeenomistajalle, niin koko kiinteistöön kuuluvan piha-alueen hallintaoikeus on yhtiöllä. Osakkeenomistajalla ei ole edes pitkäaikaisen käytön perusteella hallintaoikeutta piha-alueeseen.

Yhtiön hallinnassa olevilla pihoilla ei yksittäisellä osakkeenomistajalla ole oikeutta tehdä minkäänlaisia muutostöitä; yhtiön hallituksen lupa tarvitaan kaikkiin muutostöihin, jotka ulottuvat huoneiston ulkopuolelle.

Pienehköissä asunto-osakeyhtiöissä on kuitenkin yhtiön omistamat piha-alueet usein joko yhtiöjärjestyksessä tai sopimalla jaettu eri asuntojen asukkaiden yksityisalueisiin. Toki löytyy sellaisiakin pientaloyhtiöitä, joissa esimerkiksi rivitalon takapihat on siististi aidattu, mutta mitään päätöstä ei osakashallintaan siirtämisestä ole tehty.

<p data-block-key="2f2nz">Naapurisopu saattaa häiriintyä joskus myös väärinkäsityksistä. Siksi kannattaa tutustua asunto-osakeyhtiölakiin ennen remonttia tai pihan ehostamista. (Kuva: Shutterstock)</p>
Naapurisopu saattaa häiriintyä joskus myös väärinkäsityksistä. Siksi kannattaa tutustua asunto-osakeyhtiölakiin ennen remonttia tai pihan ehostamista. (Kuva: Shutterstock)

Jos piha- alueiden hallintaoikeus on määrätty osakkeenomistajille, niin asunto-osakeyhtiölain mukaisesti heillä on muutostyöoikeus myös hallinnassaan olevilla piha-alueilla. Oikeutta rajoittaa vain määräys, jonka mukaan yhtiölle on ilmoitettava useimmista muutostöistä. Yhtiön suostumuskin on tarpeen, jos muutos voi vahingoittaa rakennusta tai tuottaa muuta haittaa yhtiölle. Jos taas haittaa saattaa aiheutua muille osakkeenomistajille, niin suostumus on saatava heiltä.

Yhtiöllä on aina mahdollisuus puuttua osakkaan piha-alueelle tekemiin rakennelmiin mm. sillä perusteella, että se tuottaa haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.

Hallintaoikeutensa vastapainona osakkaalla on kunnossapitovastuu pihasta ja sen rakenteista. Jos hän laiminlyö kunnossapitovastuunsa ja yhtiö velvoitetaan korjaamaan tilanne (esimerkiksi ympäristöviraston toimesta), niin yhtiö voi osakkaan kustannuksella suorittaa vaaditut työt. Vaikka piha-alueet siis olisikin annettu osakashallintaan, niin viime kädessä vastuu koko kiinteistön piha-alueista ja niiden kunnossapitämisestä säilyy yhtiöllä.

Yhtiö huolehtii koko kiinteistöstä

Asunto-osakeyhtiön tulee aina huolehtia siitä, etteivät kiinteistön alueella olevat puut tai rakennelmat aiheuta vaaratekijöitä ulkopuolisille tai yhtiössä asuville. Yhtiö huolehtii myös asennuttamistaan pihavalaisimista ja niiden kunnosta. Yhtiön vastuulla ovat myös piha-alueiden raja-aidat. Säännöt siitä, miten osakkaan hallinnassa olevaa aluetta saa kiinteistön raja-aitojen lisäksi itse rajata, vaihtelevat suuresti eri osakeyhtiöissä.

Jotkut yhtiöt sallivat esimerkiksi verkkoaidan vetämisen piha-alueen päätyyn kiinteistön raja-aitojen väliin niin, että piha-alueesta tulee suljettu ja vaikkapa perheen koira pysyy alueella – kun taas jotkut yhtiöt eivät salli minkäänlaisia omia aitarakennelmia. Jos pihan aitaaminen on omalla kohdalla tärkeä kysymys, niin asia kannattaa jo osaketta ostaessa selvittää, niin siitä ei myöhemmin tule kädenvääntöä ja mahdollista pettymystä.

<p data-block-key="sma3s">Toisissa taloyhtiöissä saa tietyin ehdoin halutessaan muokata pihaa mieleisemmäksi; ehtona esimerkiksi, että yhtenäistä värimaailmaa on noudatettava. (Kuva: Shutterstock)</p>
Toisissa taloyhtiöissä saa tietyin ehdoin halutessaan muokata pihaa mieleisemmäksi; ehtona esimerkiksi, että yhtenäistä värimaailmaa on noudatettava. (Kuva: Shutterstock)

Mitä siis pihalla saa tehdä?

Osakkaalla on aina velvollisuus pitää kunnossa osakashallinnassaan olevat tilat; niin sisä- kuin ulkotilatkin. Selvitä kuitenkin ovatko asuntosi välittömässä yhteydessä olevat piha-alueet määritelty yksityisalueiksi ja annettu osakashallintaan – vai onko koko kiinteistön hallintaoikeus muodollisesti yhä osakeyhtiöllä. Sen perusteella tiedät, kuinka vapaasti voit muutostöitä pihallasi tehdä.

Osakashallinnassa olevalle pihalle voit tehdä muutoksia; toteuttaa puutarhaunelmiasi ja rakentaa vaikka pienen kasvihuoneen tomaatteja varten. Jos hallintaoikeus on yhtiöllä, niin pihan käyttöoikeudesta huolimatta tällaista muutostyöoikeutta ei osakkaalla ole, vaan kaikkiin toimenpiteisiin tarvitaan yhtiön lupa. Lupa tarvitaan esimerkiksi valokatoksen tai markiisien asentamiseen sekä grillin, leikkimökin ja erilaisten aitojen rakentamiseen. Periaatteessa hallituksen lupa tarvittaisiin pieniinkin muutostöihin, kuten kasvien istuttamiseen.

Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan yhtiön antama päätös koskee kaikkia osakkeenomistajia tasavertaisesti. Monissa yhtiöissä tilanne on kuitenkin se, ettei osakkaiden piharakentamiseen ja muutostöihin ole juurikaan kiinnitetty huomiota – ja osakkaat ovat saaneet puuhailla käytössään olevilla piha-alueilla mitä haluavat.

Jokainen yhtiö toki toimii tavallaan ja puuttuu vain niihin asioihin, jotka sen osakkaiden näkökulmasta ovat tärkeitä.

Ongelmatilanteissa kuitenkin lainsäädännön näkökulma toimii ratkaisujen perustana.

<p data-block-key="wzaa4">Mutta mitenkäs ne taloyhtiön parvekkeet?</p>
Mutta mitenkäs ne taloyhtiön parvekkeet?

Myös laki naapuruussuhteista säätelee omalla pihalla tehtäviä toimenpiteitä ja oikeuttaa esimerkiksi poistamaan naapurin kasvien häiritsevät juuret tai oksat. Astioissa kasvavista kasveista ei säädöksiä ole. Kannattaa kuitenkin välttää kasvien kasvattamista niin isoiksi, että ne varjostavat naapurin tonttia – tai oksat kasvaisivat naapurin puolelle.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko taloyhtiö rajoittaa pysäköimistä?
Pysäköin autoani kadunvarteen, jolla ei ole pysäköinninkieltomerkkiä. Nyt sain hallitukselta/isännöitsijältä huomautuksen, että minun tulee käyttää omaa autopaikkaa asuntoni edessä, koska vieraille on annettu mahdollisuus pysäköidä kadunvarteen. Ja tätä katua kyllä riittää vieraillekin minun autostani huolimatta. Ihan siksi pysäköin itse noin, koska minun vieraani autoon oli hallituksen jäsen ja hänen vieraansa laittanut lapun, että siihen ei hän saisi pysäköidä. Annan siis vierailleni mahdollisuuden pysäköidä minun paikalleni. Ymmärtäisin täysin tuon huomautuksen, jos olisin pysäköinyt väärin taloyhtiön alueella.Onko huomautus täysin aiheeton? Mielestäni heille ei pitäisi kuulua mitenkään mihin pysäköin, kun en pysäköi väärin taloyhtiön alueella. Jonoa auto paikkoihin ei ole.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.
20216_71056.jpg
Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?
Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikkaEn löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.
20216_71195.jpg
Rikkooko remontti­aikataulu osakkaiden yhden­vertaisuus­periaatetta?
Taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti, joka tehdään perinteisellä menetelmällä. Samalla uusitaan yhtiön salaojat. Sain urakoitsijalta sähköpostin, jonka mukaan remontti kestää huoneistokohtaisesti hiukan yli 2 kk.Yhtiössä on erillisinä osakkeina autotalleja, jotka vaaditaan urakoitsijan kirjeen mukaan tyhjennettäviksi 6.6.2021 ja palautetaan osakkaiden käyttöön 28.2.2022. Eli autotallit olisivat pois käytöstä kokonaisuudessaan n. 9 kk. Asuntojen osalta remontti alkaa vasta 9.8.2021 (urakoitsija lomalla heinäkuun).Mielestäni menettely autotalliosakkeiden osalta rikkoo sekä asunto-osakeyhtiölain hallituksen huolellisuus- ja joutuisuusperiaatteiden lisäksi osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatetta. Olenko väärässä?
20219_72347.jpg
Hallituksen jäsen teki itse julkisivu­korjauksia - kuka korvaa?
Pienehkössä rivitaloyhtiössä säästetään talon kunnossapitokuluissa mm. siten, että hallituksen jäsen – joka ei todellakaan ole mikään rakennusalan ammattilainen – tekee ammattitaitoa vaativia julkisivukorjauksia (esim. laastisaumojen uusimiskorjauksia) "joltain tutulta saatujen ohjeiden mukaan". Työssä on ollut kuitenkin havaittavissa selkeitä virheitä ja laiminlyöntejä, joten työn laatu vaikuttaa ala-arvoiselta. Miten osakkeenomistajien pitäisi suhtautua tällaiseen toimintaan? Mitä laki tästä sanoo?
20216_71201.jpg
Voiko hallituksen pj yksin torpata aloitteen yhtiökokouksessa?
Taloyhtiössä oli kahden vuokralaisen aiheuttamaa järjestyshäiriötä jopa 20 vuotta. Häiriöt tapahtuvat julkisissa tiloissa ja häiriöilmoituksia ei otettu vakavasti. Asukkaat tekivät aloitteen järjestyssääntöjen päivityksestä koskemaan myös yhteisiä tiloja.Yhtiökokouksessa kysyttiin hautautuneen aloitteen perään. Hallituksen puheenjohtaja vaimensi keskustelun mielipiteellään, että ei tarvitse päivittää. Kolme asian kannattajaa eivät saaneet suun vuoroa, kun hallituksen puheenjohtaja puhui päälle koko ajan. Hän yksin oli vastustajana äänessä. Ei äänestetty. Miten nyt asian kanssa toimitaan, koska kokemusten perusteella halutaan kulkurauha kotiin ja kotoa pois. Sama tilannehan voi tulla eteen uudelleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton