• Etusivu
  • Talo

Kulutuksen seurannalla vaikutat poikkeamiin energian kulutuksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 04.01.2019Päivitetty 19.06.2023
202011_67558.jpg

Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.

Huomio

Huomio

Tyypilliset lämpöindeksiluvut 1960-1990 -lukujen rivi- ja kerrostaloissa.

  • Etelä-Suomi: 45-65 kWh/m3/v
  • Keski-Suomi: 10-15 % suurempi
  • Pohjois-Suomi: 23-30 % suurempi

(Lähde: Motiva)

Huoneen ja rakennuksen lämpöolosuhteisiin vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Esimerkiksi onko julkisivussa paljon lasia, jolloin auringonpaiste vaikuttaa suoraan sisälämpötilaan. Tai toisaalta ovatko ikkunoiden ja ovien eristykset kunnossa, jotta lämpö ei karkaa ikkunoista. Sisäisiä tekijöitä ovat valaisimet, laitteet ja ihmiset, jotka kaikki tuottavat lämpöä.

Huoneiden lämpötilan seurannalla saadaan varmistettua, että taloyhtiössä on kaikissa huoneistoissa sopiva lämpötila energiankulutuksenkin kannalta. Seurannan avulla voidaan parantaa kokonaisenergiankulutusta, kun huoneistojen olosuhteista saadaan todellista lähes reaaliaikaista tietoa ja samalla viihtyisyys sekä energiansäästömahdollisuudet paranevat.

Huomio

Huomio

Kiinteistönhoitokulut numeroina

Kiinteistönhoitokulut asunto-osakeyhtiöissä nousivat vuonna 2021 5,6 % edellisvuoteen verrattuna. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Eniten kasvoivat lämmityskulut, 16 % vuoden takaisesta ja 5 % kahden vuoden takaisesta. Hoitokuluista suurin suhteellinen osa meneekin lämmitykseen eli noin 22 %. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 % ja käytön ja huollon osuus 12 %.
(Lähde: Tilastokeskus).

Kaikki toiminnot yhteen järjestelmään

KNX-taloautomaatiojärjestelmällä toteutettu rakennuksen älykäs ohjaus mahdollistaa yhdenmukaisen ja tehokkaan sisäilman hallinnan tuomalla lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin toiminnot yhteen. Huoneista mitatut lämpötilat tallentuvat järjestelmään, ja lämmityksen ja ilmastoinnin hallinta pystyy hyödyntämään tietoja lämpötilan ja ilmanlaadun hallinnassa.

Lue lisää sähköremontin kannattavuudesta putkiremontin yhteydessä >>

202011_67559.jpg

Seuraa energiankäyttöä tehokkaasti

Esimerkiksi taloyhtiön yhteisten tilojen, autohallien, sähköautojen latauskeskusten ym. energiankäytön seurantaan on monia mahdollisuuksia esimerkiksi keskukseen asennettavat tuotteet mittaavat ja tuottavat dataa, jota voi hyödyntää seurannassa ja laskutuksessa. Vain mittaamalla voi vaikuttaa käyttöön.

Seuraa myös veden kulutusta

Kuinka paljon kuluu vettä? Entä lämmintä vettä? Kun vedenkulutusta on seurattu, on huomattu, että seuranta vähentää kulutusta ja saa aikaan pidempiaikaista muutosta kulutuskäyttäytymiseen.

Saneerauksesta säästöä energiankulutukseen

Sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa monella tavalla saneerauksen yhteydessä. Linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa myös sähköistys uusia, jolloin energianseuranta ja vedenkulutuksen seuranta saadaan ajan tasalle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
sähkö
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20199_60195.jpg
Miksi sähkösaneeraus kannattaa?
Kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksenyhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kustannustehokkaasti. Lisäksi taloyhtiön sähköjohtojen ja putkien elinkaari on laskennallisesti sama, eli 30-50 vuotta. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät kiinteistön ja asuntojen arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.- Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan saman aikaisesti varmistetaan energiatehokkuuden kannalta järkevät ratkaisut. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon, sanoo Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä.Sähkösaneerausta suunniteltaessa on hyvä tarkistaa, että sähkökalusteet vastaavat nykyajan elektroniikan tarpeita sekä valaistuksen ajanmukaisuus ja riittävyys. Ehkä on hyvä ottaa myös esille sähköautojen mahdolliset latauspisteet ja niiden laajentaminen tarpeen lisääntyessä.
20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.
202111_73441.jpg
Pienempi hiilijalanjälki ja energiankulutus - vaihtoehtoja löytyy
Rakennuksen energiatehokkuus on kokonaisuus, johon tulisi huomioida rakenteiden ja täydentävien rakennusosien, kuten ikkunoiden lisäksi lämmitysratkaisu, ilmanvaihto ja erilaiset ohjaus- ja säätöjärjestelmät. Uudisrakentamisessa kokonaisuus on helppo huomioida, kun eri suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä.Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuus tulisi selvittää jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä. Luvan varaisissa toimenpiteissä se on välttämättömyys. Rakennusta tulisi myös tarkastella kokonaisuutena, ettei käy niin, että yksi korjaus tekee seuraavan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Korjaukset tulisi aikatauluttaa tai yhdistää järkevästi. Eli ei pelkästään pinnoiteta julkisivua, jos lisäeristämistarve on ilmeinen.
20214_69732.jpg
Ajankohtaista asunto-osakeyhtiön energia-asioista -webinaari 27.1.
Vattenfallin yritysmyynti kutsuu sinut 13.4.2021 klo 8.30-9.30 webinaariin, jossa saat tietoa rakennusalaa koskevista ajankohtaisasioista. Tapahtuman teemana on kestävä kehitys rakennusalalla. Mukaan mahtuu 200 ensimmäistä ilmoittautujaa, webinaari on maksuton.Valtion Teknologiakeskuksen VTT:n erikoistutkija Satu Paiho kertoo kiertotalouskaupungin toteuttamisesta ja sen vaikutuksesta rakennusalaan.Ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen Rakennusteollisuus ry:stä puhuu kestävän rakentamisen edistämisestä kiinteistö- ja rakennussektorilla.Toimitusjohtaja Antti Lundstedt Mangrove Oy:stä valottaa liiketoiminnan vastuullisuuden ja siitä viestimisen merkitystä rakennusalan liiketoiminnalle.Tapahtumaa isännöi Henri Suutari Vattenfallin yritysmyynnistä.Missä? Microsoft Teams -tilaisuusMilloin? 13.4.2021 klo 8.30-9.30Kuinka? Ilmoittaudu heti, tai viimeistään 12.4.2021 linkistä.Ilmoittauduttuasi saat sähköpostiisi linkin Teams-kokoukseen.Tervetuloa!Vattenfall Oy, yritysmyyntiOhjelma ja ilmoittautuminen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton