• Etusivu
  • Energia

Lämmityksen ongelmat ja energiansäästö usein esillä taloyhtiöissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Päivitetty 08.09.2023
201911_61253.jpg

Wattinen asentaa talosi nykyisten patteritermostaattien tilalle uudet älytermostaatit sekä lämmityksen ohjausjärjestelmän. (kuvituskuva)

Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien saatossa epätasapainoon, jolloin osassa asuntoja on kuuma ja samaan aikaan toisissa puetaan villasukkia jalkaan.

DNA:n teettämän kyselyn* perusteella käytännössä kaikki (96 %) isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä kertoi, että näitä ongelmia on heidän taloyhtiöissään vähintään viikoittain.

Haastateltujen isännöitsijöiden mukaan energiatehokkuuden parantamista pohditaan taloyhtiöissä paljon. Yhdeksän kymmenestä (92 %) kyselyyn vastanneesta kertoi, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä nämä asiat ovat olleet esillä.

Yleisimpiä konkreettisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi ovat olleet ikkunoiden uusiminen tai tiivistäminen, lämmitysverkon tasapainottaminen, eristyksen lisääminen ja ilma- tai maalämpöpumppujen asentaminen.

Kaikkia asukkaita tyydyttävä lämmitys on melko mutkikasta toteuttaa perinteisin keinoin.

Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita vaikuttamaan lämmityksen ongelmiin ja parantamaan energiatehokkuutta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat puuttuneet. Lämmitykseen liittyvät ongelmat vievät myös paljon isännöitsijöiden ja huoltomiesten aikaa.

Taloyhtiöille ja isännöitsijöille kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan tarkoitettu Wattinen-palvelu on merkittävä parannus.

Wattinen on kerrostalojen älykäs lämmityksensäätäjä, joka mittaa taukoamatta huoneiden lämpötiloja sekä säätää automaattisesti kerrostalokotisi lämmityksen elämänrytmiisi ja asumistottumuksiisi sopivaksi vähentäen näin huonekohtaisesti turhaa energiankulutusta.

Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo, ettei taloyhtiöillä ole aiemmin ollut yksinkertaisia ja nopeita konsteja parantaa energiatehokkuutta. Perinteisiin keinoihin liittyy usein remontteja ja isoja investointeja. Kaikkia asukkaita tyydyttävä lämmitys on melko mutkikasta toteuttaa perinteisin keinoin ja ilman tällaista älykästä järjestelmää.

Wattinen pitää huolen, ettei kodissasi ole lämmityskaudella enää koskaan liian kuuma tai liian kylmä, eikä patteria tarvitse olla pakkasilla säätämässä jatkuvasti. Lämpötila pysyy tarkasti tasaisena. Palvelun ydin on älytermostaatti sekä siihen pohjautuva sovellus, jossa jokainen asukas voi asettaa ja ajastaa kotinsa huonelämpötilat sopiviksi ja muutella niitä itse tarpeen vaatiessa. Wattinen valvoo lämpötiloja ympäri vuorokauden ja säätää termostaattia automaattisesti.

46 % haastatelluista isännöitsijöistä sanoi, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä on käyty keskusteluita myös ilmastopäästöjen vähentämisestä.

Kerro Wattiselle yhdellä napin painalluksella, milloin olet poissa kotoa tai milloin nukut. Palvelu säästää energiakulutuksessa laskemalla lämpötilaa automaattisesti, kun olet poissa kotoa.
Kerro Wattiselle yhdellä napin painalluksella, milloin olet poissa kotoa tai milloin nukut. Palvelu säästää energiakulutuksessa laskemalla lämpötilaa automaattisesti, kun olet poissa kotoa.

Helppokäyttöinen Wattinen mahdollistaa paitsi ihanteellisen asumismukavuuden myös mahdollisimman energia-, ilmasto- ja kustannustehokkaan lämmittämisen.

- Taloyhtiöillä ja asukkailla on Wattisen avulla huomattavat mahdollisuudet tehdä ekotekoja. Uskomme, että ihmiset haluavat tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useimmat ilmastonmuutosta torjuvat konstit kuitenkin vaativat luopumista jostain. Wattisessa on se hyvä puoli, ettei asumismukavuudesta tarvitse tinkiä, päinvastoin, Lietsalmi lupaa.

Wattisen avulla asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, vaan niitä lämmitetään fiksummin.

Huomioitavaa on myös, että Helsingin tietokeskuksen arvion mukaan jopa 8 % pääkaupungin asunnoista on jatkuvasti tyhjiä tai tilapäisesti asuttuja. Wattisen avulla kyseessä olevissa asunnoissa lämmitystä voisi pudottaa ja karsia näin turhaa energiankulutusta.

* DNA:n elokuussa 2019 teettämässä kyselyssä haastateltiin puhelimitse 300 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti kyselytutkimusyritys Feelback.

52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä.
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä.
201911_61249.jpg
Huomio

Huomio

Wattinen - EDUT

Mukavampaa asumista
Asukkaat voivat asettaa ja ajastaa kotinsa jokaisen huoneen lämpötilan elämänrytmiinsä sopivaksi. Wattinen huolehtii lämmityskaudella toivotun lämpötilan ylläpitämisestä.

Säästöä lämmitysenergian kulutukseen
Älykäs lämmityksen ohjaus säästää taloyhtiön suurimmasta kuluerästä jopa 30 %.

Vähemmän ilmastopäästöjä
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Pienellä lämmityksen säädöllä on iso ilmastovaikutus. Wattinen auttaa pienentämään kaukolämmön kulutusta, tuotantoa ja päästöjä.

Katso, miten Wattisen käyttöönotto sujuu kännykällä

Wattinen - Palvelu kerrostalon lämmityksen hallintaan

Pyydä ilmainen esittely taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle


Wattinen
Energia
automaatio
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20205_64543.jpg
Sopivan lämpimissä kodeissa asuu tyytyväisemmät asukkaat
Tuore kyselytukimus* kertoo, että yli puolet (55 %) suomalaisista kerrostaloasukkaista painii lämmitysongelmien kanssa. Vielä useamman (62 %) haasteena on ollut erityisesti kerrostaloasuntojen lämmityksen epätasapaino, jolloin osassa asunnoista tai yksittäisistä huoneista saattaa olla liian kylmä ja osassa liian kuuma.Kylmyys on kuumuutta yleisempi ongelma. Kylmyydestä kärsii peräti 54 % vastaajista. Sen sijaan 18 % kyselyyn vastanneista kerrostaloasujista kokee, että asunto on talvisin ainakin hetkittäin liian kuuma.
202010_66946.jpg
Tiedätkö, paljonko oman kerrostaloasunnon lämmitys oikeasti maksaa?
Kaukolämmön kulutustietojen analyysi on tarpeen silloin, kun kerrostaloyhtiössä halutaan ymmärtää miten paljon ja mihin yhtiö käyttää lämmitysenergiaa ja miten oma kerrostalo vertautuu muihin saman ikäisiin asuinkiinteistöihin. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen voi tuottaa taloyhtiölle havainnollisin kuvin ja taulukoin varustetun analyysin.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
20201_62193.jpg
Onko kerrostalossanne yhdessä asunnossa kuuma ja toisessa kylmä?
Kerrostaloissa lämmitysjärjestelmän epätasapaino aiheuttaa tilanteita, joissa yhdessä asunnossa on kuuma ja toisessa kylmä.Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sen myötä ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.Palvelu sisältää älytermostaatit, lämmityksen hallinnan tekoälyn avulla, tietoliikenneyhteydet ja älypuhelinsovelluksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton