• Etusivu
  • Energia

Lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta - kuluja pitäisi alentaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 08.10.2020Päivitetty 20.07.2023
202010_67001.jpg

KOHDE 2 / KAUNIAINEN / raportti 1

Muutin joulukuussa 2019 Espoon Laaksolahdesta erillistalosta Kauniaisiin, uudehkoon v. 2014 rakennetun hissillisen kerrostalon ylimmän kerroksen 66 neliömetrin kokoiseen saunalliseen kulmakolmioon. As Oy Kauniaisten Kokka on kahdesta nelikerroksisesta kerrostalosta koostuva 29 asunnon yhtiö. Asunnot ovat 42 – 74 m2 kokoisia kaksioita ja kolmioita, yhtiössä on vain neljässä perheessä lapsia, muut ovat pariskuntia tai yksineläjiä. Rakennusten laajuus on 2.000 brm2.

Asuntoihin kuuluu isot lasitetut parvekkeet ja useimpiin oma sauna. Pesu- ja saunatiloissa on lattialämmitys, muualla lämmitys hoituu seinillä ikkunoiden alla olevilla pattereilla. Ikkunoiden alaosa on erillinen iso avautuva tuuletusikkuna. Taloyhtiössä on asuntokohtaiset lämpimät varastotilat sekä lämmintä ulkoiluvälineiden säilytystilaa. Sähkötolpilla varustettuja autopaikoista osa on katoksen alla.

Oma asumiskokemukseni

Omakotitalossa olin tottunut säätelemään sisäilman lämpötilaa kotona- ja poissaolojen mukaan (tämä tapahtui helposti yhdestä sähkökaapin kytkimestä) sekä muutenkin kiinnittämään huomiota energiankulutukseen ja asumismukavuuteen. Aikaisemmat kokemukseni kerrostaloasumisesta ovat 1980-luvulta ja silloin varsinkin talviaikaan sisällä oli liian lämmin ja kuiva ilma.

202010_67003.jpg

Ensimmäinen talvi uudessa asunnossani oli leuto, mutta silti koin, että asunnossa oli välillä vähän viileää ja vetoista – osasyy tähän saattoi olla, että huolto oli unohtanut asettaa ilmanvaihtosuodattimen vaihdon yhteydessä koneen talviasentoon.

Pattereista oli myös muuttaessani termostaatit oudosti ruuvattu irti edellisen huoltoyhtiön tekemän laajemman lämpötilasäädön takia, huolto kävi pyynnöstäni asentamassa termostaatit takaisin. Termostaatit ovat ääriasennossa, mutta siitä huolimatta patterit eivät koko talvena olleet kovin kuumia (toisin kuin suorasähkölämmitteisessä erillistalossa), enemmänkin tasaisen haaleita.

Odotukseni Wattinen-älylämmityspalvelulle

Toivoisin, että jatkossa asunnossa olisi sopivan lämpöinen, raikas sisäilma. Vietän myös paljon aikaa kesämökillä sekä poissa Kauniaisista, joten olisi taloudellista saada alennettua sisäilmalämpötilaa poissaolojen ajaksi. Myös makuuhuone voisi olla viileämpi kuin muut oleskelutilat. Tästähän on tutkimusnäyttöäkin, että unen laatu on viileämmässä parempaa. Minulla on myös isohkoja huonekasveja, jotka viihtyvät paremmin viileässä. Myös silloin kuin on tulossa juhlat tms. useampia ihmisiä kylään, olisi hyvä alentaa jo valmiiksi sisälämpötilaa.

Taloyhtiön lämmityskulut muodostavat suuren osan yhtiövastikkeesta, joten olisi taloudellisestikin järkevää saada yhtiön kuluja alennettua. Taloyhtiössä on myös useita sijoitusasuntoja ja varsinkin silloin, kun ne ovat tyhjillään, niin lämpötilaa näissä asunnoissa olisi järkevää laskea usealla asteella.

Energiansäästöstä, ekologisesta elämisestä ja hiilijalanjäljestä on ollut paljon keskustelua ja koen, että kodin lämpötilan järkevä säätäminen on yksi konkereettinen tapa tehdä itse asioille jotain.

Tosin lämpötilan säätäminen pitää olla helppoa ja yksinkertaista – ja sen pitää ehdottomasti tapahtua rajoitetusti niin, että talon rakenteet pysyvät terveinä, eli äärimmäisyyksiin ei voi mennä.

202010_67005.jpg

Olisi myös mielenkiintoista seurata Wattisen järjestelmästä, paljonko on itse voinut vaikuttaa lämmityskuluihin. Tulevaisuudessa asuntokohtaista toteutunutta lämmityskulua voisi mahdollisesti käyttää myös yhtiövastikkeen perusteenakin, vähän samaan tapaan kuin vesimaksu oman vedenkäytön mukaan suoraan omasta mittarista.

Kaikki Kauniaisten kohteen raportit

Huomio

Huomio

Mikä on Wattinen?

Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta sekä sen myötä ilmastopäästöjä. Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti myös eri vuorokauden ajoille. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.

Haluatko lisätietoa Wattisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
automaatio
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68292.jpg
Oma kokemukseni älylämmityksestä oli iloisen yllättynyt
KOHDE 2 / KAUNIAINEN / raportti 4
202011_67434.jpg
Asennukseen meni vain puoli tuntia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 2
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton