• Etusivu
  • Energia

Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi kodin lämpötasapainon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 25.01.2021Päivitetty 20.07.2023
20211_68295.jpg

KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 4

Wattisen testiperiodi on kääntynyt loppusuoralle ja menneinä kuukausina järjestelmän käyttäjät ovat päässeet sinuiksi sovelluksen ja sen mahdollisuuksien kanssa. Omalla kohdallamme ehdottomasti tärkein parannus entiseen on mahdollisuus vaikuttaa itse lämpötilaan huonekohtaisesti.

Lähtökohtatilanteessa vanhan talon vesikiertoisten patteriventtiilien säätö oli niin karkeaa, että niiden pienikin kääntö vaikutti huonelämpötilaan joko nostamalla lämpötilan huippukuumaksi, tai sulkemalla koko patterin lähes täysin kylmäksi. Lisäksi venttiilit reagoivat varsin pitkällä viiveellä tehtyihin säätöihin.

Wattinen mahdollistaa oikeasti huonekohtaisen lämpötilansäädön ajastetusti siten, että eri huoneisiin voi asettaa eri lämpötilat huoneen käyttötarkoituksen ja vuorokaudenajan mukaan periaatteessa asteen tarkkuudella. Ja jos haluaa muuttaa tavoitelämpötilaa, se tapahtuu helposti kännykkäsovelluksesta.

Käsi sydämellä voi todeta, että lämpötilan osalta asumismukavuus on selvästi parantunut verrattuna aiempaan. Koska Wattinen mahdollistaa jopa huonekohtaiset lämpötilat, sen avulla asukaskohtaisten lämpötilamieltymysten asettaminen onnistuu myös suuressa kerrostaloyhtiössä, jossa muuten ymmärrettävästi joudutaan toimimaan keskiarvojen mukaan.

Energiansäästö jää arvoitukseksi

Keskuslämmitteisessä kerrostaloyhtiössä älytermostaattien vaikutusta energiakulutukseen voidaan mitata, varsinkin jos koko taloyhtiö käyttää palvelua. Kun taloyhtiö säästää kaukolämpöä, sen on mahdollista käyttää säästö johonkin muuhun tai vaikka alentaa osakkaiden hoitovastiketta. Kokonaisenergiankulutukseen kussakin huoneistossa vaikuttaa toki myös sähkönkulutus. Omalla kohdallamme kaikkein eniten sähkölaskuun vaikuttavat kylpyhuoneiden lattialämmitys ja rättipatteri, sekä kodinkoneiden, erityisesti uunin ja useiden tietokoneiden jatkuva käyttö.

Myös huoneiden lämpötilalla on tietenkin merkitystä, koska lähes neljä metriä korkeiden huoneiden kuutiotilavuus on poikkeuksellinen; termostaateilla on täysi työ nuuskia korkean tilan keskimäärin oikeaa lämpötilaa ja pattereilla täysi työ tuottaa lämpöä sen mukaisesti.

20211_68285.jpg

Tämän vuoksi järjestelmää kannattaa jatkokehittää ja testata lisää erilaisissa ympäristöissä; voisin kuvitella, että kaksi ja puolimetriä korkean rivitalohuoneiston tapauksessa Wattinen on enemmän kotonaan, koska lämpö ei karkaa korkealle katonrajaan.

Ehkä nimenomaan huonekorkeudesta johtuen Wattisen tavoite- ja toteumalämpötilat eivät juuri koskaan osuneet omalla kohdallamme yksiin; yleensä toteuma jäi muutamia asteita tavoitelämpötilan alapuolelle. Sen vuoksi emme pystyneet noudattamaan Wattisen suosituksia – pitämään huoneiston peruslämpötilan 21:ssä ja uniajan lämpötilan 18 asteessa – sillä näillä asetuksilla huoneistossa tuli vilu. Asettamalla huoneiden tavoitelämpötilat vahvasti yläkanttiin, huoneiden lämpötilat osuivat lähelle suosituksia.

Info

Info

Wattinen kommentoi: Wattinen mittaa huoneen lämpötilan normaalitilanteessa termostaatista lämpöpatterin luota. Lämpöpatterin vierellä ja keskemmällä huonetta voi kuitenkin varsinkin isommissa ja korkeammissa tiloissa olla lämpötilassa eroa. Silloin on perusteltua lisätä lämpötilaa mittaava Wattisen sensori ottamaan mittaustulos myös keskempää huonetta, jossa on oletettavasti viileämpää. Näin huoneeseen saadaan tarkemmin asetettua haluttu lämpötila. Testaajan käyttämä hyvä ensiapu on nostaa Wattisen tavoitelämpötilaa, jolloin se on ehkä patterin kohdalla liiankin lämmin, mutta toteutuu halutulla tasolla kauempana lämpöpatterista.

Kun koko taloyhtiö hyödyntää Wattisen palvelua, sen käytöstä toimitetaan taloyhtiön yhteyshenkilöille kuukausittainen käyttöraportti. Selkeä ja visuaalinen raportti kertoo mm. tavoitelämpötilojen ja toteutuneiden lämpötilojen eron sekä tärkeitä kulutustietoja. Lisäksi Wattinen pitää säännöllisesti seurantapalavereja asiakastaloyhtiöiden edustajien kanssa.

Yksi termostaatti sippasi

Testausjakson aikana yksi huoneiston kuudesta älytermostaatista päästi kymmenisen sekunnin urahtavan äänen ja sammui, eikä enää herännyt, vaikka siihen vaihdettiin uusi paristo. Wattisen asiakastuki kävi kuitenkin nopeasti vaihtamassa koko termostaatin uuteen vastaavaan.

Wattinen kertoo seuraavansa paristojen varaustasoa ja pyrkii huomioimaan vaihdot ennakkoon. Se onkin toivottavaa, sillä paristojen loppuminen keskellä yötä ja vielä murinan kanssa ei kuulosta erityisen houkuttelevalta.

Lähikuukausina huoneistomme kaksi palohälytintä on simahtanut vinkumaan aamuyöstä, mistä on seurannut korkeilla tikapuilla kiipeilyä neljän metrin korkeudessa aamukolmelta. Tämän tuoreen kokemushistorian vuoksi tekniikan aiheuttamat yöherätykset aiheuttavat jo ajatuksena näppylöitä.

Wattisen puhelinsovelluksen käyttöliittymään on mahdutettu paljon toiminnallisuutta, mikä tekee siitä hieman sekavan. Ehkä vielä sitäkin haasteellisempaa on sovelluksen ajoittain epälooginen toiminta, minkä myös asiakastuki totesi asiaa ihmetellessäni. Vaikka sovelluksessa lämpötilan säätää korkeimpaan mahdolliseen eli 25 asteeseen, myös etänä asiakastuki pystyi toteamaan todellisen huonelämpötilan olevan 19 astetta.

Huoneiston optimaalisen lämmittämisen lisäksi myös mieltä lämmittää ajatus, että Wattisen avulla pystyy omalla pienellä panoksellaan osallistumaan ilmastonmuutoksen torjuntaan suomalaisittain kaikkein vaikuttavimmassa kohdassa eli kiinteistön lämmittämisessä.

20211_68288.jpg
Info

Info

Wattinen kommentoi: Wattisen älypuhelinsovellukseen on tullut useita uusia eri huoneiden ja yksittäisten viikonpäivien ajastuksiin sekä huoneiden nimeämiseen liittyviä toimintoja. Näiden selkeyden ja helppokäyttöisyyden parantamiseksi tullaan tekemään parannuksia käyttöliittymään sekä tuottamaan käyttöä havainnollistavia ohjeita.

Wattisen avulla vältetään huoneiston ylilämmittämistä. Lisäksi älytermostaatit osaavat automaattisesti korjata venttiilien epätasapainotiloja. Säästöä syntyy myös järjestelmän kyvystä eriaikaistaa käyttöveden lämmitys ja vesikiertoisten pattereiden avulla tehtävä sisätilojen lämmitys. Esimerkiksi kovan pakkasaamun aamusuihkujen ajalle tilojen lämmitystä voidaan talossa toviksi vähentää, koska rakenteet varaavat lämpöä eikä sisälämpötila ehdi pienessä ajassa laskea. Näin saadaan tasoitettua kulutuspiikkiä, jonka mukaan puolestaan energiayhtiö määrittää veloittamansa perusmaksun ja näin syntyy säästöä.

Asukkaiden omalla aktiivisuudella pystytään kuitenkin säästämään kaikkein eniten taloyhtiön asettamien lämmitysraamien sisällä. Jotta aktiivisuus tehtäisiin mahdollisimman helpoksi, tärkein toiveemme Wattisen jatkokehityksessä olisi muokata puhelinsovelluksen käyttöliittymästä selvästi nykyistä selkeämpi; sillä Wattisen ääneen lausuttu tavoite ja toiminta-ajatus on juuri sitä, mistä tässä ajassa kaikkien tulisi olla kiinnostuneita.

Huomio

Huomio

Testausajan jälkeen:

Testi toteutettiin kahdessa eri-ikäisessä kiinteistössä. Molemmat testaajat olivat erittäin tyytyväisiä Wattisen palveluun ja halusivat jatkaa Wattisen älylämmityksen käyttöä myös testiajan jälkeen.

Kaikki Katajanokan kohteen raportit

Huomio

Huomio

Mikä on Wattinen?

Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta sekä sen myötä ilmastopäästöjä. Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti myös eri vuorokauden ajoille. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.

Haluatko lisätietoa Wattisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
automaatio
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67460.jpg
Kasvitkin viihtyvät paremmin älylämmityksessä
KOHDE 2 / KAUNIAINEN / raportti 2
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
202011_67434.jpg
Asennukseen meni vain puoli tuntia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 2

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton