• Etusivu
  • Isännöitsijä

Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä vastauksilla: taloyhtiön piha

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.05.2022
20225_78039.jpg

Kysy, vastaamme-palstalle on jätetty paljon taloyhtiön pihaan liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet taloyhtiön pihoja koskevia pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.

Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?

Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi....

Lue vastaus

Voiko naapuri kieltää terassin rakentamisen?

Olemme rakentamassa rivitalon takapihalle kattamatonta lautaterassia. Hankkeella on hallituksen hyväksyntä ja yhtiössä on tehty aiemminkin vastaavia terasseja. Nyt kuitenkin rajanaapuri...

Lue vastaus

Taloyhtiön yhteisen pihan valtaaminen ja käyttö?

Yhtiöjärjestyksessä pihoja ei ole määritelty. Asunto on "valtauksen" jälkeen myyty eteenpäin 2 kertaa ennen meitä eikä istutuksia ole missään vaiheessa vaadittu purettaviksi. Voiko viereisen talon asukas nyt vaatia...

Lue vastaus

Saako porealtaan rakentaa rivitalon pihalle?

Voiko osakkeenomistaja sijoittaa porealtaan omalle takapihalleen, tarvitaanko joitakin lupia? Miten pitää ympäristövastuu ottaa huomioon?....

Lue lisää

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kädet ripustavat pyykkiä narulle
Viikon kysymys: Piha-alueen kunnostuksen rahoitus
Meille on tulossa taloyhtiön piha-alueella kunnostustyö: nurmikon istutus sekä portaiden rakentaminen turvallisuuden vuoksi sekä pyykkitelineen osto ja asentaminen. Nämä kaikki poistettiin aiemmin, kun talojen päätyihin asennettiin patolevyt.Kysymys: voiko hallitus/taloyhtiö päättää, että kulut rahoitetaan ylimääräisellä vastikkeella tai osakkaan omalla lainalla/rahoituksella? Vai voiko yksi osakas vaatia yhtiölainaa portaiden, nurmikon ja pyykinkuivaustelineen kulujen rahoittamiseksi?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä":- rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.- että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.
201411_41812.jpg
Onko taloyhtiönne kiinteistöturvallisuudesta huolehdittu?
Avainturvallisuus on tärkeä osa kiinteistön suojausta, mutta koko kiinteistöturvallisuus kattaa paljon myös muita turvallisuuskysymyksiä. Kiinteistöturvallisuuden tuntuvimmat riskit liittyvät vesivahinkoihin ja paloturvallisuuteen, missä myös vakavat henkilövahingot ovat mahdollisia. Myös vakuutusehdot edellyttävät taloyhtiöltä riittävää omaisuuden ja henkilöiden suojaamista. Turvallisuuden parantamisessa auttavat turvajärjestelmien uudet sovellukset, kuten elektroniset lukitusjärjestelmät.
20236_82145.jpg
Naapuri metelöi - mitä teen?
Yläkerran huonokuuloinen naapuri pitää televisiotaan pauhaamassa olohuoneensa patterin päällä. Patterin kautta siirtyvä meteli huoneistossamme on sietämätöntä. Patterin päälinjastossa voi myös olla aukko, josta ääni kantautuu. Talossa on ollut muitakin halkeamakohtia.Asiasta on ilmoitettu isännöitsijälle tarkasti tapahtumat aikoineen kuvaillen. Isännöitsijä on todennäköisesti laittanut asukkaalle huomautuksia metelistä. Edellisen isänöitsijän mukaan hallituksen jäsenet ovat pyytäneet olla asiaan reagoimatta, koska meteli on tavanomaista. Kukaan ei ole paikan päällä käynyt asiaa toteamassa huoneistossamme, eikä tekninen isännöitsijä voi tulla, koska hallitus sen estää. Kuitenkin, en kuule naapurin television pauhun takia omaa televisiotani. Kotiteatterin ostaminen ei auttanut.Meteliä on päivittäin ja jatkuu tuntikausia. Asia on ollut esillä huoltoyhtiössä ja isännöitsijällä yli vuoden ja on mielestäni jo kiusaamista. Meteli jatkuu huomautuksista huolimatta. Mitä teen - otanko yhteyttä poliisiin?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuoden 2012 avustukset taloyhtiöille
Vuodelle 2011 myönnetty avustus kohdistettiin asuinrakennusten päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pellettilämmitykseen ja muihin puuperäisiin polttoaineisiin siirtymiseen. Tukea myönnettiin lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa.Myös vuodelle 2012 on suunniteltu avustuksia ja edelleen tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta. Energiatehokkaalla rakentamisella, nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisella ja uusiutuvan energian käyttöönotolla saavutetaan kansallisellakin tasolla mittavia energiansäästöjä ja päästövähennyksiä.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton