• Etusivu
  • Energia

Vuoden 2012 avustukset taloyhtiöille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.09.2011
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuodelle 2011 myönnetty avustus kohdistettiin asuinrakennusten päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pellettilämmitykseen ja muihin puuperäisiin polttoaineisiin siirtymiseen. Tukea myönnettiin lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa.

Myös vuodelle 2012 on suunniteltu avustuksia ja edelleen tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta. Energiatehokkaalla rakentamisella, nykyisen rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisella ja uusiutuvan energian käyttöönotolla saavutetaan kansallisellakin tasolla mittavia energiansäästöjä ja päästövähennyksiä.

Energiatehokkuus esillä

Kesäkuussa julkistettu hallitusohjelma sisälsi useita kohtia liittyen mm. energiatehokkaaseen rakentamiseen sekä maankäyttöön. Rakentamisen energiatehokkuutta parannetaan säädöksin sekä luomalla erilaisia kannustimia. Lisäksi vaatimuksia ollaan ulottamassa nyt myös korjausrakentamiseen asettamalla korjausrakentamiseen energiatehokkuusvaatimukset, joiden toteuttaminen on taloudellisesti kustannustehokasta. Energiatehokkuuteen pyritään myös lisäämällä energiatehokkaan rakentamisen ja korjausrakentamisen koulutusta sekä tutkimusta. Tavoitteena on saavuttaa nollaenergiarakentamisen taso vuoteen 2020 mennessä.

Avustukset korjaustoimintaan

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on varattu vuodelle 2012 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Viime vuonna vastaava summa oli vuodelle 2011 90,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000 000 euroa.

Avustuksiin myönnettävää määrärahaa saa käyttää asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun lain (1184/2005) mukaisiin avustuksiin. Määrärahasta varataan 20 000 000 euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustuksiin sähkö- ja öljylämmitteisissä asuintaloissa.

Korjausavustusten painopisteenä ovat edelleen hissien rakentaminen sekä vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaaminen kotona asumisen mahdollistamiseksi.

Terveyshaitta-avustuksia ei myönnetä eikä huoltokirjojen kustannuksia ja vanhojen hissien korjaamista avusteta.

Energiatehokkuuden parantaminen otetaan merkittävällä painoarvolla huomioon myönnettäessä korjausavustuksia.

Uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustamiseen varatun määrärahan lisäksi muihin energia-avustuksiin on tarkoitus käyttää 14 000 000 euroa, josta 12 000 000 euroa kerros- ja rivitalojen energiakatselmuksiin ja energiatehokkuutta parantaviin investointeihin ja 2 000 000 euroa pientalojen energiakorjausten tulosidonnaiseen avustamiseen.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20228_79177.jpg
Vastikkeen ei pitänyt nousta - joudummeko silti maksamaan?
Ostimme juuri osakkeen. Ostaessamme osaketta, isännöitsijätodistuksessa ei ollut viiteen vuoteen tulossa mitään suurempaa vastikkeeseen vaikuttavaa remonttia. Nyt kuitenkin tuli ilmoitus, että yhdessä yhtiömme asunnossa on aloitettu remontti kosteusvaurion takia. Yhtiön lainakin oli jo kilpailutettu. Remontti tulisi maksamaan yli 12 000 €. Yhtiö on kuitenkin ottamassa jopa 50 000 € lainan, vaikka vastikkeeseemme ei pitänyt tulla suuria muutoksia ainakaan 5 vuoteen.Remontti ollaan siis jo aloitettu ilman minkäänlaista yhtiökokousta. Nyt viiveellä ollaan järjestämässä ylimääräinen yhtiökokous. Voiko olla mahdollista, että saamme n. 80 € korotuksen vastikkeeseemme, vaikka juuri meille vakuuteltiin, ettei suuria muutoksia vastikkeeseen ole tulossa?
20217_71715.jpg
Talkoot yhdistävät ja erottavat
"Ja minähän en pihaa nypi, eikä voimani riitä lumenluontiin". Tämän lauseen jälkeen voi olla vaikeaa järjestää yhteistalkoita hyvässä yhteishengessä. Taloyhtiön talkoot puhuttavatkin monissa taloyhtiöissä, ja talkoiden luonteesta onkin yhtä monta mielipidettä kuin talkoisiin osallistujaa tai osallistumatonta.Onko talkoisiin pakko osallistua?
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20219_72550.jpg
Onko taloyhtiön ylimääräinen parkki­paikka lain­mukainen?
As Oy:ssä on yhtiöjärjestyksen mukaisesti neljä huoneistojen hallinnassa olevaa autopaikkaa vierekkäin. Nämä ovat merkitty asemapiirrokseen. Vuonna 2010 piharemontin yhteydessä taloyhtiön pihalle lisättiin toisaalle uusi sähkötolppa, jota yksi asukkaista alkoi muiden suostumuksella käyttää autopaikkana.Muutoksia ei yhtiöjärjestykseen kuitenkaan tehty, eikä muodostettua autopaikkaa ole lisätty asemapiirrokseen. Uudelle autopaikalle ei ole tuolloin haettu toimenpidelupaakaan. Voidaanko tällaista, myöhemmin omatoimisesti muodostunutta autopaikkaa, pitää ylipäätään "virallisena" autopaikkana, jonka voidaan käsittää olevan jonkun huoneiston hallinnassa oleva autopaikka?
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain U, V ja Y
Mitähän tarkoittaa U-arvo, tai vuosikorjausohjelma? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu yleiskaava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa.Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista U, V ja Y:
20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton