• Etusivu
  • Talo

Loppuvatko sähköautojen latauspisteisiin myönnettävät tukirahat kesken?

Tuen ehdot kiristyvät 2022

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.10.2021Päivitetty 12.10.2023
202110_73323.jpg

Taloyhtiöiden ennakointi sähkölatauksen mahdollistamiseen on huipussaan.

Valtio on myöntänyt sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen tukea – tukirahat uhkaavat nyt loppua kesken. Toteutukset sekä saapuneet hakemukset ovat jo saaneet tälle vuodelle varatut määrärahat ylittymään.

Ehdot kiristyvät 2022

Loppuvuoden aikana tukirahoja tarvittaisiin Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARAn arvion mukaan vielä 3‒3,5 miljoonaa euroa. Tällä summalla saataisiin vasta katettua kaikki kuluvan vuoden aikana tukihakemuksensa jättäville tukirahat voimassa olevien avustusehtojen mukaisesti. Miksi tukirahojen lisääminen tälle vuodelle olisi tärkeää? Vuoden 2022 latauspisteiden rakentamiseen myönnettävien tukien ehdot ovat kiristymässä. Kiristyneiden ehtojen myötä tänä vuonna avustuskelpoiset hankkeet eivät enää täyttäisi ehtoja.

Vaarana on, että avustusta hakevat taloyhtiöt saisivat avustusta vähemmän kuin ovat laskelmissaan varautuneet saamaan, osa ei välttämättä saisi avustusta ollenkaan. Luvassa on siis vaikeuksia ajankohtaisille sähköautojen latauspistehankkeille.

Ehdotus lisämäärärahasta

Kiinteistöliitto esittääkin, että valmisteilla olevaan valtion neljänteen lisätalousarvioon voitaisiin ottaa 3,5 miljoonan euron lisämääräraha asuinrakennusten sähköisen liikenteen infrastruktuurin edistämiseen. Lisätty määräraha mahdollistaisi ARAlle vuoden 2021 aikana jätettyjen avustushakemusten käsittelyn nykyisillä avustusehdoilla. Vaihtoehtona ehdotetaan, että vuonna 2021 jätettyihin avustuksiin sovellettaisiin yhä vuonna 2022 vuoden 2021 voimassa olleita ehtoja. Ehdotukseen kuuluu lisäksi jo valmis ehdotus määrärahan korotukseen vuodelle 2022.

Vuoden 2022 latauspisteiden rakentamiseen myönnettävien tukien ehdot ovat kiristymässä.
Vuoden 2022 latauspisteiden rakentamiseen myönnettävien tukien ehdot ovat kiristymässä.

Lähde: Kiinteistöliitto

Talo
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
201811_55453.jpg
Vastuullinen taloyhtiö huollattaa parvekelasituksensa
Hyvääkin tuotetta pitää huoltaa. Parvekelasien laskennallinen käyttöikä huollettuna on noin 30-40 vuotta, olosuhteista riippuen. Ensimmäisen huollon aika on viiden vuoden kuluttua järjestelmän asentamisesta. Säännöllisesti huolletut lasitukset ovat turvalliset ja miellyttävät käyttää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton