• Etusivu
  • Osakas

Vuokrattavan huoneiston kunto ja korjaus

Vuokralainen, tiedä vastuusi ja oikeutesi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.07.2024
Vuokrahuoneisto

Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia.

Kun huoneistoa ollaan vuokraamassa, kannattaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi dokumentoida huoneiston sen hetkinen kunto huolellisesti. Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia. Dokumentoinnin tarkoitus on varmistaa, että vuokralainen ei joudu vastuuseen jo olleista virheistä sekä puutteista. Samalla se antaa myös turvan vuokranantajalle, mikäli huoneistoon on ilmennyt vikoja vuokrasuhteen aikana.

Mitä huoneistolta voidaan odottaa?

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia.

Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Huoneistossa mahdollisesti ilmenevien puutteiden korjaamisesta voivat sopimusosapuolet yhdessä päättävät, kumpi huolehtii kunnostustyön. Näin toimittaessa tulee myös sopia, kumpi kustantaa sekä työn että tarvikkeet.

Jos kunnostustyön suorittaa vuokralainen, kannattaa yhdessä miettiä, mitä mahdollisesti tehtäville asennuksille tapahtuu vuokrasuhteen päättyessä; jäävätkö ne huoneistoon vai poistetaanko ne. Sopikaa myös, miten korvataan tehty työsuorite, töiden valvonta sekä materiaalit vuokralaiselle.

Korjauskustannukset sekä työ voidaan esimerkiksi hyvittää vuokralaiselle vapauttamalla hänet vuokrasta sovituksi ajaksi. Tehkää sopimukset kirjallisena.

Huomio

Huomio

Huomioitavaa korjaus- tai muutostöihin:

Vuokralainen ei ole oikeutettu suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Osakas tarvitsee muutostöitä varten luvan taloyhtiöltä. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitusta puutteellisuudesta.

<p data-block-key="8dl5c">Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittaa korjaus- tai muutostöitä huoneistossa.</p>
Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittaa korjaus- tai muutostöitä huoneistossa.

Asunnon kunnon ja käytettävyyden velvollisuudet ja oikeudet

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vuorokautta etukäteen vuokralaiselle.

Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Jos vuokranantaja on vastaanottanut korjauskehotuksen, tulee hänen viipymättä tai erikseen sovitussa ajassa ryhdyttävä korjaamaan mainittua ongelmaa.

Huomio

Huomio

Huomioitavaa asunnon kunnosta ja käytettävyydestä:

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta, jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Huoneiston hoito ja normaali kuluminen

Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloille tai laitteille.

Normaalia kulumista ovat muun muassa lattian ja seinäpintojen kuluminen ja seinille on lupa kiinnittää esimerkiksi tauluja ja hyllyjä. Kulumisessa on otettava huomioon myös kauanko asukas on asunut vuokralla ja onko kyseessä lapsiperhe tai yksinäinen opiskelija. Mitä enemmän asukkaita huoneistossa on ollut vuokralla, sen enemmän tulee vuokranantajan hyväksyä asunnon kulumista.

Vuokrasopimusta solmittaessa on hyvä sopia jo ennalta, missä kunnossa vuokrahuoneisto halutaan olevan kun se luovutetaan takaisin vuorasuhteen päättyessä. Myös loppusiivous ja sen taso kannattaa sopia vuokrasuhteen päättymisen lähestyessä.

Huomio

Huomio

Tärkeitä seikkoja huomioitavaksi:

  • Osakkaan tulee ilmoittaan huoneiston muutostöistä/remontista kirjallisesti taloyhtiölle ennen töiden aloitusta ja saada niihin lupa.
  • Ennen vuotta 1994 valmistuneissa on ennen remontin aloitusta varmistettava, sisältävätkö remontin yhteydessä purettavat rakennusmateriaalit asbestia. Osakas vastaa siitä, että tarvittava asbestikartoitus tehdään. Jos purettavassa materiaalissa ilmenee asbestia, on työ teetettävä asbestipurkutyönä, purkutyötä ei milloinkaan tule suorittaa itse. Voit varmistaa, että käyttämälläsi purkutyöntekijällä on asbestipurkutyölupa: asbestipurkuluparekisteri.
  • Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan muutostöitä ja nimetä muutostöille valvoja.
  • Kaikki dokumentit, kuten muutostyöilmoitus yhtiölle, yhtiön vastaus ja muut asiapaperit on syytä säilyttää hyvin.

Omistatko sinä huoneiston, jonka harkitset laittavasi vuokralle?

Lukuvinkki!

Tässä hieman luettavaa aiheeseen liittyen:

Osakas
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20199_59743.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10. Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Paloturvallisuusmääräyksien noudattaminen?
Asumme paritaloyhtiössä, jossa yläkerta on aikanaan suunniteltu puolilämpimäksi ullakkotilaksi, mutta monissa asunnoissa kuten meillä, muutettu jälkeenpäin asuinkäyttöön soveltuvaksi tilaksi. Yläkerrassa on kaksi poistumistietä, tavallinen ikkuna (yli 3,5 m. korkealla) sekä kattoikkuna. Taloyhtiömme hallituksen mielestä paloturvallisuusmääräykset eivät edellytä palotikkaita toisen kerroksen ikkunaan, sillä heidän mukaansa kukin asuu yläkerrassa ns. omalla vastuullaan. Olen kuitenkin itse eri mieltä. Mitä mieltä te olette? Kaipaisin asiantuntijan apua selvittääkseni ostammeko tikkaat omasta pussista vai vaadimmeko niitä taloyhtiöltä.
JNT Nollge palovaroittimen hyöty
Jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää palovaroittimien etävalvonnalla
Uusi lainsäädäntö koskien palovaroittimia on tulossa voimaan. Vuoden 2026 alussa vastuu palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta siirtyy rakennuksen omistajille. Uuden lain tavoitteena on parantaa palovaroittimien ylläpitoa ja vähentää palokuolemia. Pelastusalan asiantuntijan arvion mukaan jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää tämän muutoksen myötä. Uudella saatavilla olevalla tekniikalla voidaan seurata palovaroittimien toimivuutta etänä ja sillä tavalla varmistaa, että omistajan velvollisuudet täyttyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton