• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokra-asunnon vakuutukset

Onko myös vuokranantajalla tarpeen olla oma vakuutus?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.10.2022Päivitetty 12.10.2023
202210_79672.jpg

Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat nykyään vakuutusta myös vuokranantajalle. Tuttua on se, että vuokralaiselta velvoitetaan kotivakuutuksen hankkimista. Toisinaan käykin niin, että asunto-osakehuoneistossa sattunutta vahinkoasiaa käsitellään kolmessa eri vakuutuksessa: kiinteistövakuutus (taloyhtiön vakuutus), asukkaan kotivakuutus ja vuokranantajan vakuutus huoneistolle.

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia esimerkkitapauksia yleisellä tasolla. Todellisen vahingon sattuessa oma vakuutusyhtiösi kertoo, miten asiassa toimitaan ja vahinkoasia hoidetaan.

Korvausta yhdestä vakuutuksesta

Vuokranantajan vakuutus kattaa useimmiten osakehuoneiston pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet. Toisin sanoen sen omaisuuden, joka on jokatapauksessa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla myös asunto-osakeyhtiölain perusteella.

Vaikka sama omaisuus voi olla usealla eri vakuutuksella vakuutettuna, käytännössä korvausta haetaan yleensä vain yhdestä vakuutuksesta, jolloin vahingon käsittely on usein sujuvampaa. Mikäli syystä tai toisesta korvausta haetaan useasta vakuutuksesta, vahingon käsittely usein mutkistuu, kun samaa vahinkoasiaa käsittelee useampi vakuutusyhtiö.

Seuraavassa neljä esimerkkiä tavallisista vahingoista ja niiden korvaamisesta.

Kun astianpesukone aiheuttaa vesivahingon

Kysymys: Astianpesukone hajoaa ja vesi valuu alakerran asukkaan katosta. Meneekö vahinko useammasta vakuutuksesta, kun mukana on taloyhtiönkin omaisuutta, kuten kerrosten välinen rakenne?

Vastaus: Astianpesukoneen rikkoutumisen seurauksena aiheutunut vesivahinko on lähtökohtaisesti vuotovahinkoja korvaavasta vakuutuksesta korvattava vahinko. Tällaisessa vahingossa on tyypillistä, että taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa rakennuksen rakenteille ja asunnon pinnoitteille ja kalusteille aiheutuneiden vahinkojen korjaamisen vahinkoa edeltäneeseen tasoon.

Jos esimerkiksi asukkaan irtaimistoa kastuu tai asukas joutuu muuttamaan korjaustyön ajaksi pois, korvataan niihin liittyvät korvaukset asukkaan kotivakuutuksesta. Vuokranantajan vakuutusta ei tällaisessa tilanteessa yleensä tarvita.

Taloyhtiö voi myös päättää, että kiinteistövakuutuksesta haetaan korvausta vain taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevien rakenteiden korjaamisesta ja asunnon pintojen ja kaappien sekä muiden osakkeenomistajan vastuulla olevien rakenteiden korjauksista aiheutuvat kustannukset kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle. Tällöin asukas voi hakea niistä korvausta kotivakuutuksesta tai vuokranantaja omasta vakuutuksestaan, joka asunnolle on otettu.

Vaurioita ilmalämpöpumpun toimintaviasta

Kysymys: Ilmavesilämpöpumppu kosahtaa ja kondenssivesi vaurioittaa sisäpintoja, miten korvaus?

Vastaus: Ilmavesilämpöpumppu on yleensä taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleva laite. Kun tällainen laite aiheuttaa vahinkoa, on taloyhtiö asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollinen kustantamaan sen aiheuttamien vahinkojen korjaamisen myös osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevan omaisuuden osalta niin sanottuun taloyhtiön perustasoon asti. Käytännössä taloyhtiö siis huolehtii tällaisessa tilanteessa myös asunnon pintamateriaalien ja kiinteiden kaappien korjauskustannuksista ja voi hakea niistä korvausta kiinteistövakuutuksesta.

Jos asunnossa on taloyhtiön perustasosta poikkeavia materiaaleja, voidaan niiden aiheuttamat lisäkustannukset ohjata osakkaan vastuulle ja niistä voi hakea korvausta asukkaan kotivakuutuksesta tai vuokranantajan vakuutuksesta. Jos tällaisessa tilanteessa aiheutuu vahinkoa asukkaan irtaimistolle, voi niistä hakea korvausta asukkaan kotivakuutuksesta.

Asukkaan tukkima lattiakaivo

Kysymys: Sitten tämä perinteinen pikkujouluhomma, asukas sammuu suihkuun ja tulee vesivahinko omaan asuntoon, miten korvaus?

Vastaus: Suihkuun sammuminen on tilanne, jossa kaikkien edellä mainittujen vakuutusten lisäksi voi mukaan tulla suihkuun sammuneen henkilön vastuuvakuutus. Näissä tilanteissa se, mistä korvaus lopulta maksetaan, riippuu hyvin paljon siitä, kuinka laaja kiinteistövakuutus ja kotivakuutus on kyseessä ja millaiset ehdot aiheuttajan vastuuvakuutuksessa on. Niin sanottu All Risk -kiinteistövakuutus sekä laajan tason kotivakuutus yleensä korvaa myös suihkuun sammumisen aiheuttamat vahingot vakuutetulle omaisuudelle.

Korvaukseen saattaa liittyä esimerkiksi korotettu omavastuu tai suojeluohjevähennys tai alkoholin perusteella tehtävä vähennys. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ilmoittaa sattuneesta vahingosta sekä kiinteistövakuutukseen, että kotivakuutukseen ja myös aiheuttajan vastuuvakuutukseen, jotta tieto siitä, kuka vahingon lopulta korvaa, saadaan mahdollisimman nopeasti tietoon.

AirBnB vieraan aiheuttama vahinko

Kysymys: AirBnB -asukas turmelee taloyhtiön omaisuutta, kuten hanan. Kuka korvaa?

Vastaus: AirBnB asukkaan aiheuttama vahinko on sinänsä hieman samanlainen, kuin edellä mainittu suihkuun sammuminen, koska tilanteessa voi olla mukana myös aiheuttajan vastuuvakuutus. Tässäkin tilanteessa korvaukseen vaikuttaa hyvin paljon se, millainen kiinteistövakuutus ja kotivakuutus kohteelle on valittu. Kotivakuutuksesta on yleensä rajattu pois sellaiset vahingot, jotka luvalla asuntoon sisään päässyt henkilö aiheuttaa tahallaan, jolloin kotivakuutus ei vahinkoa korvaa.

Vuokranantajalla voi tässä tilanteessa olla sellainen vakuutus, joka korvaa AirBnB-asukkaan aiheuttamat vahingot tai korvauksia on mahdollista saada All Risk-kiinteistövakuutuksesta tai sitten aiheuttajan vastuuvakuutus korvaa vahingot. Myös AirBnB –palvelulla saattaa olla oma vakuutus, josta on mahdollista saada korvausta, kun AirBnB-asukas aiheuttaa vahinkoa.

Info

Info

Pidä vakuutukset ajan tasalla

Vakuutusten säännöllinen tarkastaminen kannattaa omassa vakuutusyhtiössä. Niin kotiin kuin vuokrattavaan asuntoon on saatettu tehdä perusparannusta, jolloin on hyvä muistuttaa itselleenkin, miten vahingon sattuessa tulee toimia.

Vastaukset vakuutuskysymyksiin on saatu Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan asiantuntijoilta.

Isännöitsijä
asuminen
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20227_79030.jpg
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Valtioneuvoston asetus väestönsuojista sekä niiden laitteista ja varusteista
Sen lisäksi, mitä pelastuslaissa säädetään, rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuojan koko, rakenne ja sijainti täyttävät Valtioneuvoston asetuksen mukaiset vaatimukset.Väestönsuojista pelastuslaissa...
201710_50422.jpg
Polkupyörä kippioven taakse suojaan
Habitare-messuilla lanseerattiin Velodoor-pyöräovi polkupyörien säilyttämistä varten. Velodoor-polkupyörien pysäköintijärjestelmä on pyöräkohtainen säilytysyksikkö kippiovella, jossa kullakin pyörällä on oma, lukolla varustettu kippiovi.Tilaa maksuton esite
201112_29044.jpg
Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito
Omataloyhtiö.fi käsittelee tulevina viikkoina käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla itse vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta. Mikäli tämä artikkeli jäi sinulta lukematta, löydät sen alla olevasta linkistä.Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?Tässä artikkelissa käsittelemme huoneiston hallintaa ja sen kunnossapitoa koskevia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton